Tomek2304 31.08.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Witam fachowców. Proszę o pomoc. Ściany budynku mam z Porothermu Wienerbergera. Działowe robię z Ytong 11,5 na pióro wpust. Jak zamocowac/zakotwiczyć prawidłowo i czym dzialowki do muru aby później nie pękały ? Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nankatsu 31.08.2018 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Kotwy do ścian nośnych wkłada się w spoiny, na linii planowanej ścianki działowej. Nie wiem jaką tam masz wysokość, ale standardowo wystarczy 5-6 takich kotw. Tzn. tyle jest u mnie, tyle że ściany działowe mam też z Porothermu, więc mam jednolitą wysokość pustaków. U Ciebie każda kotwa prawdopodobnie będzie oznaczała konieczność podkuwania w tym miejscu bloczka betonowego, więc stabilność tej konstrukcji będzie mniejsza. W każdym razie po dostawieniu ścianki działowej, płaskowniki muruje się zaprawą cementowo-wapienną. Zastanawiający jest Twój wybór odnośnie materiału na ściany działowe, to beton 11,5 cm jest bardzo słaby akustycznie. W tej samej grubości jest pustak Porothermu, który nie dość, że będzie mieć identyczną wysokość jak pustaki ściany nośnej, to jeszcze z 10 db więcej izolacyjności akustycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek2304 01.09.2018 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 Nie zależało mi na akustycznosci a raczej na taniości. Ścianki robię sam, na bk robi się szybciej i czyściej a także łatwiej. Kotw w murze nie mam. Jak je teraz wprowadzić ??? Proszę ew o link jak one wyglądają. Czy to są te łączniki na wkręty , te cienkie blaszki ???? Czy można kupić takie profile metalowe aby przytwierdzić je do muru i na nich murować bo ??? Coś w stylu profilów regipsowych.... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 01.09.2018 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 Sa dwa sposoby1,Wycinasz/wykuwasz bruzdę w murze istniejącym na 2-3 cm i w niej murujesz ściankę, a po wypełnieniu zaprawą, klejem, tynkiem, masz sztywność2, co druga warstwę nawiercasz fi 6,,8 w murze i wkładasz pręt fi 6 lub 8 w mur (nie szkodzi że poroterm, w którymś momencie drut się dobrze zaprze). Jak robisz na klej to najperw na sucho ustawiasz cegłę, zaznaczasz górny poziom bloczka i wiercisz tuż poniżej kreski, a w bloczku przed ustawieniem wycinasz bruzdę aby drut się w nie schował, bruzdę wypełniasz klejem. Mozna łączyć te sposoby.Częściej jest robiony sposób 2 z wiadomych powodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek2304 01.09.2018 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 Dziękuję za poradę. Jak długie robić te ,,zbrojenie,, z druta fi 6 np. do strzemion zbrojeniowych ? Czy wystarczy jak do Porothermu wpuszczę np 10 cm i do suporexu np 15 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 01.09.2018 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 Ściany działowe muruj na piankę, no oczywiście bez pierwszej warstwy, dodatkowo zostaw szczelinę na górze i ją wypełnij pianką niskoprężną lub sznurem dylatacyjnym PE - usztywnisz ścianę ze stropem. Co do mocowania ścian to zdecydowanie lepsza jest bruzda, pręty fi 6 nie spełniają swojej roli i ściana nie będzie miała sztywności, albo grubszy pręt np fi 10, fi 12 ale to już robi się grubo. Gdyby to był silikat to bym Ci powiedział że się nie da ale w ceramice i BK dasz radę wwiercić pręta fi 10 lub grubszego. BK dobrze się bruzduje i pręta fi 10 fi 12 zmieścisz. Głębokość wiercenia nie więcej jak połowa grubości ściany nośnej zewnętrznej a w ścianie działowej wystarczy długość bloczka ale nie mniej niż połowa długości. Aha jak wybierzesz metodę prętów to pianka raczej odpada i musi być klej lub zaprawa. Chociaż możesz i pianką próbować ale jest droga i wypełnianie bruzdy z prętem to chyba przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek2304 02.09.2018 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2018 Rozumiem. Czy zwykły pręt gwintowany fi 10 załatwi sprawę ? Czy trzeba go wpuszczać na każdej szychcie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 02.09.2018 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2018 Tak pręt gwintowany fi 10 załatwi sprawę. Wystarczy co druga warstwa jeśli jest to ściana nie pod skośnym stropem. Jeśli masz ścianę działową na poddaszu ze skosem to w połowie ściany skończy się podparcie a to za mało żeby ściana była sztywna, wtedy konieczne jest zastosowanie łącznika elastycznego tzn takiej blaszki którą łączysz ze stropem i wklejasz w spoinę ściany, łącznik LDS w różnych pasujących kształtach, koniecznie ocynk. Dylatację wypełnisz niskoprężną pianką (ja polecam Whiteteq biała super mocna i elastyczna), poprzycinasz i ściana będzie stała jak drut . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek2304 02.09.2018 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2018 Ściana kolankowa na 4 cegły + wieniec i robi się skos zgadza się. Działowe idą wyzej ze skosem krokwi i wypuszczam je 2/3 cm powyżej jętki gdzie będzie wełna na podłodze poddasza zgadza się ? Łączniki LDS do czego przyczepić ? Tam są.jeszcze gole krokwie i membrana. Podłogi na strychu jeszcze nie ma. Jętki odkryte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duchtsw 02.10.2018 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 CześćPanowie mam pytanie. Trwa u mnie adaptacja poddasza ściany kolankowa są w połowie z żużlobetonu dobudowano szczyty z porothermy. Do tego teraz doszły ściany działowe z prefabed 12 cm. Z tego co wiem jedyne połączenia z ścianami są za pomocą kleju czy można to zostawić czy trzeba to jakoś uratować i czy w tym momencie jak wszystkie są gotowe można je ewentualnie wzmocnić czy do rozebrania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts