endriu007 31.08.2018 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Witam, w najbliższym czasie czeka mnie remont dachu i miał bym kilka pytań czy zaproponowane prze-zemnie rozwiązania są zgodne ze sztuką budowlaną. A więc tak renowacja dotyczy dachu pulpitowego o powierzchni 170m2 pokrytego eternitem, jedna część o spadku 12%, kolejna o spadkach 16% i 20%. Docelowo dach ma być pokryty blachą, wraz z pełnym deskowaniem, przy tej okazji chciał bym poprawić ocieplenie, które teraz w najcieńszych miejscach wynosi 2x 5cm (wełna mineralna). Miejsca na kolejne warstwy nie ma, ale wymyśliłem, że można by aktualne krokwie nadbić kolejnymi i od góry ułożyć/ uzupełnić wełnę. Krokwie na dachu są w stanie bdb (jest problem wbić gwoździa tak wyschło) jest to obrzezane drewno o wysokość 11cm do niego chciał bym przykręcić krokwie o wymiarze 8x16, co pozwoliło by docelowo osiągnąć około 25cm ocieplenia. Ocieplenie systemowe na krokwiowe brałem pod uwagę ale cena skutecznie mnie odstraszyła tym bardziej, że miejsc gdzie izolacja będzie wynosiła tylko 25cm nie jest szczególnie dużo. Myślę że nadbite krokwie wraz z pełnym deskowaniem to będzie fajne rozwiązanie nawet pod względem wytrzymałości, znacząco zwiększy się przekrój krokwi, a deskowanie usztywni konstrukcje. Proszę o opinie czy ww. rozwiązanie będzie dobre, konstruktywna krytyka miło wdziana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.09.2018 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 Będzie dobra. Musisz tylko zapewnić wlot i wylot powietrza pod deskami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endriu007 10.09.2018 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Wlot i wylot będzie zapewniony, doszła jedynie zmiana przekroju belek z 8x16 na 10x12. Co wymusiło docieplenie od środka ale to się zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts