Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna dachowe Velux GLU do rekuperacji?

Recommended Posts

Jak już masz takie myśli, to może lepiej pogadaj z jakąś lepszą ekipą monterską i kup od nich 40cm folii na pełnym butylu. Nie ma chyba sensu nabywać całej rolki 10m.. Ew. kawałek taśmy rozprężnej. Lub zwykłej gąbki.

Czyli Veluxy odpadają, trochę dziwna polityka swoją drogą, nie chcą klientów montujących rekuperację.

Rzecz w tym, że muszę mieć fakturę do końca września (zwrot VAT) a Fakro ma termin na styk.

Może Roto? Muszą być 3-szybowe, drewniane, do rekuperacji i dobrze zapaćkane lakierem od wewnątrz bo do pralni i suszarni.

Swoją drogą Veluxy chwalą się 4 klasą szczelności (fakro bodaj 3) a halny wieje..nie rozumiem

I co, proponujesz to wycięcie na nawiewnik po prostu zalepić, zamiast zapianować? Ciągle tego nie zrobiłem m.in. dlatego, że obawiałem się, że w tej piance zrobię rezerwuar wilgoci i okno zgnije.

Dokładnie tak.

Nie mogę znaleźć jednoznacznych informacji.

Velux o ile się zorientowałem nie produkuje okien bez nawiewników.

Pytanie czy można nawiewniki w tych oknach zamknąć całkowicie?

Czy okna Velux GLU nadają się do rekuperacji?

Zamykasz nawiewniki i ...koniec. Są szczelne, uwierz mi, mam 9 dużych Veluxów z dolnym i górnym otwieraniem.

Nie wiem, skąd ten wysiłek, żeby mi udowodnić, że mam inaczej, niż mam. :) Może są szczelne w normalnych warunkach, tzn. w normie i poza freakami energooszczędności i szczelności nie robi to użytkownikowi różnicy. Nie wiem, nie mierzyłem w laboratorium. Przy silnym wietrze natomiast, a taki jest w moich okolicach dość często, wszystkie cztery Veluxy na południowej połaci gwiżdżą i wieją (zamkniętymi) nawiewnikami. Sprawdzone na dwa sposoby - dym z kadzidełka rozwiewa się przy nawiewniku, a po zaklejeniu szarą taśmą magictape nawiewnika "od zewnątrz" - okno przestaje gwizdać. Niestety szara taśma po paru dniach traci szczelność (czerwona też), dlatego szukam drastyczniejszych środków. Olewam nieszczelność domu, ale ten gwizd jest jak w starym zamku i nie da się spać.

Co miałoby dawać taką idealną szczelność tego nawiewnika? Nie widzę tam żadnej uszczleki. Plastik do plastiku.

Wspomniałem o tym halnym z nawiewników w oknach w sklepie, cytuję odpowiedz:

"Velux daje gwarancje na szczelność nawiewników - użytkownik mający z nimi problem, powinien to zgłosić na serwis Veluxa"

ale jako, że nie ma możliwości zamówienia Veluxów w kolorze czarnym (tylko RAL 7043) a u nas będzie dachówka czarna glazura wybór zrobił się przesądzony i zamówione czarne Fakro FTU 3-szybowe.

• 1 month później...