Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż ciepłomierza do pc

maciuspala

Recommended Posts

Witam

Za tydzień mam przewidziany montaż pompy ciepła a chciałbym zamontować ciepłomierz, w którym miejscu jest on montowany? Kto inny montuje pompę a kto inny zbiornik CWU i spina podłogowkę, więc nie wiem z kim rozmawiać, w dodatku znalazłem ciepłomierz który muszę określić przez wysyłką czy będzie montowany na zasilaniu czy powrocie.

I ostatnie pytanie jakiej firmy warto kupić ciepłomierz?

Witam,

dodam jeszcze ,że należy spojrzeć na :

-średnicę przyłączy

-opór hydrauliczny

Oczywiście ciepłomierz ultradźwiękowy będzie raczej dokładniejszy i trwalszy od mechanicznego.

Ja akurat kupiłem na alle za 400 pln kamstrupa multical 402-jest podłączony na zasadzie bypassa na powrocie.

Sporadzycznie wykonuję pomiary kontrolne-wtedy zamykam jeden zawór.

Osobiście uważam , że przy PC ciepłomierz powinien być wpięty na powrocie-lepiej , żeby opory hydrauliczne powstały najpierw na systemie.

Pzdr

1. :) Zapomnialem... tez wazne Ø wlasnie

2. By pass na powrocie... a wiec jak? Miezysz tylko "czasami" CO vs podlicznik pradu ? I jaki zawor zamykasz?

Osobiscie sobie wyobrazalem sytuacje gdzie np raz w miesiacu/tygodniu zczytuje podlicznik i cieplomierz... ale wtedy bedzie CO & CWU

Pierwszy sezon miałem ciepłomierz wpięty non stop.

Zauważyłem jednak , że często pojawia się powietrze w pompie obiegowej PC.

Po długiej walce okazało się , że problem jest w samym ciepłomierzu tj w średnicy przyłącza ciepłomierza (3/4”, a PC ma przyłącza 1”) oraz dodatkowym oporze hydraulicznym jaki stawia.Po analizie całości zdecydowałem się na układ jaki wcześniej opisałem.

Fizycznie wygląda to tak : tam gdzie był ciepłomierz jest zawór kulowy i równolegle do tego zaworu jest podpięty ów ciepłomierz. Kiedy nie wykonuję pomiarów zawór jest otwarty ( woda wraca z systemu swobodnie) , a kiedy zamknę zawór- woda wraca do PC tylko przez ciepłomierz.

Pierwszy sezon tylko na ciepłomierzu pozwolił mi znaleźć optymalne ustawienia PC dla mojego domu.

Pomiary wykonywałem na CO i CWU, obecnie kontrolę wykonuję 2-3 razy w roku.

Generalnie obserwuję tylko zużycie- widzę , że jest w normie więc nie obawiam się o COP.

Sam pomiar COP wykonuję wg ustawień z katalogu tj temp zewn ( musi być wtedy taka) i temp wody z PC.Podlicznik mam podpięty oczywiście pod PC - wtedy dzielę sobie wskazanie z ciepłomierza przez zużycie w tym samy czasie.

Pzdr

Rozmawiałem właśnie z instalatorem pompy, ciepłomierza nigdy nie montowal ale wie co to jest, montaż może być na zasilaniu i na powrocie, jeśli pompa to jedyne zasilanie to gdziekolwiek, przy pompie, przy rozdzielaczu, a wykonuje to hydraulik co będzie spinał pompę z zbiornikiem CWU oraz podłogówką.Jedyny problem to jaka będzie rurka łącząca podłogowkę bo ciepłomierze są albo 1\2 cała albo 3/4 cała więc raczej będą zwężeniem instalacji. Teraz muszę dzwonić do hydraulika.....

Edit

Dzwoniłem do hydraulika pompę podłączamy miedzią 28 więc są 3 możliwości, albo 3/4 cała i mamy zwężenie, szukać 1cal i będzie ok lub montaż koło rozdzielacza a tam mam rurki 22 więc 3/4 cała było by ok.....

Chyba montaż ciepłomierza przesunę na następny sezon....

Edytowane przez maciuspala

Dzwoniłem do hydraulika pompę podłączamy miedzią 28 więc są 3 możliwości, albo 3/4 cała i mamy zwężenie, szukać 1cal i będzie ok lub montaż koło rozdzielacza a tam mam rurki 22 więc 3/4 cała było by ok.....

Chyba montaż ciepłomierza przesunę na następny sezon....

Bejbe, weź nie p......

Banalnie prosta robota, pamiętać należy o bardzo dobrym pomiarze temperatury.

Jak koleś od rur niegramotny??? to najlepiej użyć dedykowanych trójników do zamontowania czujników temperatury (właściwie jednego bo drugi przeważnie jest w korpusie ciepłomierza).

Jeśli martwisz się o opory hydrauliczne to wepnij ciepłomierz jak na poniższym szkicu, jak przejdzie ci chcica na pomiary to otworzysz zawór kulowy na głównej rurze Cu28 a poniższy którykolwiej przy ciepłomierzu zamkniesz (albo nawet dwa?).

cieplo.jpg