maciuspala 01.09.2018 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 WitamZa tydzień mam przewidziany montaż pompy ciepła a chciałbym zamontować ciepłomierz, w którym miejscu jest on montowany? Kto inny montuje pompę a kto inny zbiornik CWU i spina podłogowkę, więc nie wiem z kim rozmawiać, w dodatku znalazłem ciepłomierz który muszę określić przez wysyłką czy będzie montowany na zasilaniu czy powrocie.I ostatnie pytanie jakiej firmy warto kupić ciepłomierz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.09.2018 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 Witam,dodam jeszcze ,że należy spojrzeć na :-średnicę przyłączy -opór hydraulicznyOczywiście ciepłomierz ultradźwiękowy będzie raczej dokładniejszy i trwalszy od mechanicznego.Ja akurat kupiłem na alle za 400 pln kamstrupa multical 402-jest podłączony na zasadzie bypassa na powrocie.Sporadzycznie wykonuję pomiary kontrolne-wtedy zamykam jeden zawór.Osobiście uważam , że przy PC ciepłomierz powinien być wpięty na powrocie-lepiej , żeby opory hydrauliczne powstały najpierw na systemie.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 02.09.2018 05:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2018 Wstępnie wybrałem Apator Elf, ale on musi być określony czy będzie montaż na zasilaniu czy powrocie, widzę że nie jest to takie proste, podpytam instalatora pompy a jeśli to problem to zamontuje później, bo nie wiem nawet jaką rurką będzie podłączona pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.09.2018 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2018 1. Zapomnialem... tez wazne Ø wlasnie 2. By pass na powrocie... a wiec jak? Miezysz tylko "czasami" CO vs podlicznik pradu ? I jaki zawor zamykasz? Osobiscie sobie wyobrazalem sytuacje gdzie np raz w miesiacu/tygodniu zczytuje podlicznik i cieplomierz... ale wtedy bedzie CO & CWU Pierwszy sezon miałem ciepłomierz wpięty non stop. Zauważyłem jednak , że często pojawia się powietrze w pompie obiegowej PC. Po długiej walce okazało się , że problem jest w samym ciepłomierzu tj w średnicy przyłącza ciepłomierza (3/4”, a PC ma przyłącza 1”) oraz dodatkowym oporze hydraulicznym jaki stawia.Po analizie całości zdecydowałem się na układ jaki wcześniej opisałem. Fizycznie wygląda to tak : tam gdzie był ciepłomierz jest zawór kulowy i równolegle do tego zaworu jest podpięty ów ciepłomierz. Kiedy nie wykonuję pomiarów zawór jest otwarty ( woda wraca z systemu swobodnie) , a kiedy zamknę zawór- woda wraca do PC tylko przez ciepłomierz. Pierwszy sezon tylko na ciepłomierzu pozwolił mi znaleźć optymalne ustawienia PC dla mojego domu. Pomiary wykonywałem na CO i CWU, obecnie kontrolę wykonuję 2-3 razy w roku. Generalnie obserwuję tylko zużycie- widzę , że jest w normie więc nie obawiam się o COP. Sam pomiar COP wykonuję wg ustawień z katalogu tj temp zewn ( musi być wtedy taka) i temp wody z PC.Podlicznik mam podpięty oczywiście pod PC - wtedy dzielę sobie wskazanie z ciepłomierza przez zużycie w tym samy czasie. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 03.09.2018 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 (edytowane) Rozmawiałem właśnie z instalatorem pompy, ciepłomierza nigdy nie montowal ale wie co to jest, montaż może być na zasilaniu i na powrocie, jeśli pompa to jedyne zasilanie to gdziekolwiek, przy pompie, przy rozdzielaczu, a wykonuje to hydraulik co będzie spinał pompę z zbiornikiem CWU oraz podłogówką.Jedyny problem to jaka będzie rurka łącząca podłogowkę bo ciepłomierze są albo 1\2 cała albo 3/4 cała więc raczej będą zwężeniem instalacji. Teraz muszę dzwonić do hydraulika.....EditDzwoniłem do hydraulika pompę podłączamy miedzią 28 więc są 3 możliwości, albo 3/4 cała i mamy zwężenie, szukać 1cal i będzie ok lub montaż koło rozdzielacza a tam mam rurki 22 więc 3/4 cała było by ok.....Chyba montaż ciepłomierza przesunę na następny sezon.... Edytowane 3 Września 2018 przez maciuspala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 03.09.2018 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Dzwoniłem do hydraulika pompę podłączamy miedzią 28 więc są 3 możliwości, albo 3/4 cała i mamy zwężenie, szukać 1cal i będzie ok lub montaż koło rozdzielacza a tam mam rurki 22 więc 3/4 cała było by ok..... Chyba montaż ciepłomierza przesunę na następny sezon.... Bejbe, weź nie p...... Banalnie prosta robota, pamiętać należy o bardzo dobrym pomiarze temperatury. Jak koleś od rur niegramotny??? to najlepiej użyć dedykowanych trójników do zamontowania czujników temperatury (właściwie jednego bo drugi przeważnie jest w korpusie ciepłomierza). Jeśli martwisz się o opory hydrauliczne to wepnij ciepłomierz jak na poniższym szkicu, jak przejdzie ci chcica na pomiary to otworzysz zawór kulowy na głównej rurze Cu28 a poniższy którykolwiej przy ciepłomierzu zamkniesz (albo nawet dwa?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.09.2018 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 O-właśnie mam tak jak na fotce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts