Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szklane drzwi z witra?em

Gierga

Recommended Posts

Ostatnio wymarzyłam sobie szklane drzwi (calutkie ze szkła)z pięknym witrażem po środku, które zamontuje sobie pomiędzy wiatrołapem a korytarzem. Zastanawiam się tylko czy takie drzwi w ogóle istnieją (wydaje mi się, ze kiedyś je widziałam w OBI) i ile kosztują.

Może ktoś z Was się orientuje??

gierga

zapytaj u witrażysty,ale wydaje mi się,że konstrukcja witraża o powierzchni ponad 2 m2 wymaga ram,chyba ze to będzie witraż wykonany inną techniką, bez ołowiowych połącżeń.

Mozna by zamiast witraża zrobić drzwi z tafli szkła artystycznego - ale Gierga, czy ty chcesz zapłacić za nie tyle, co za wszystkie pozostałe :D ?

można kupić drzwi szklane i wykleić sobie witraż z folii samoprzylepnej - są takie jej odmiany przepuszczające światło. Ale wtedy jest ładnie z jednej strony, a z 2-giej gorzej.

Takie drzwi, jak sobie wymyśliłaś to pewnie za 10 tys. PLN każdy witrażownik ci strzeli. Tylko musisz jeszcze przewidzieć fordynansa czy innego portiera, którego postawisz przy tych drzwiach, żeby pilnował żeby nimi nikt nie trzaskał. No bo przecież automatu, jak na klatce schodowej nie wypada dawać

Jedna z technik witrażu polega na naklejanu za pomocą przeżroczystego kleju kawałków kolorowego szkła które tworzą jaiś tam obraz na dużej tafli szkła.Kto wie czy w Twoim przypadku nie było by to rozwiązaniem.

Jest jeszcze taka możliwośc by na szklanych drzwiach namalować farbami do szkła wzór który Cie interesuje.Można uzyskać niesamowite efekty.

Jest jeszcze taka możliwośc by na szklanych drzwiach namalować farbami do szkła wzór który Cie interesuje.Można uzyskać niesamowite efekty.

Tylko ta metoda jest adekwatna dla drzwi szklanych bezramowych - szkło trzeba zahartować !!!

Jeśli granice wzoru kolorowego odzieli się silikonem w kolorze szarym (paskiem wypukłym) to do złudzenia przypomina to ołów.

uwaga: szkło min. grubość 8 mm do drzwi pojedyńczych najlepiej delkatny wzór ornamentowy np. chinchilla.

Okucia + szkło + montaż (musi to zrobić fachowiec) = 2000 - 3000 tyś PLNów

Niestety, ale nie znam kosztów witrażysty czy malarza.

Pozdrawiam

• 1 month później...