Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocena poprawności montażu okien dachowych

Robaczywy

Recommended Posts

Witajcie

Zamontowano miokna dachowe, ale mam wątpliwości co do poprawności tegoż zabiegu,

Majster wyciął prostokątną dziurę w membranie i deskach. Membrana została wywiięta na okno, ale tylko częściowo, bo po takim cięciu siłą rzeczy zabrakło materiału w naroźnikach. Wykonawca twierdzi, że trzeba to zapiankować, 'bo to zawsze tak jest', mi się wydaje, że piankowanie to kiepska naprawa kiepsko zamontowanego okna.. Okno to Roto r79 WD, ma zintegrowany kołnierz ocieplający i zastosowałem kołnierz blaszany do płaskiej dachówki, może powinien być też kołnierz paroprzepuszczalny? Na składzie twierdzili, że nie. Zamieszczam zdjęcia i będę wdzięczny za opinie i rady.

030eb6a9a9003f3a977d819d09673a23_orig.jpg

1bbe5458dd091bc489f99d50f17f3d52_orig.jpg

9503416106f84d8311215dcfceb1ed44_orig.jpg

f5010e8bd365c07aaadd0b400b1b40f6_orig.jpg

5b5ce610e1281ae4ca016b9038a6a9d9_orig.jpg

a tu w pełnym rozmiarze

Edytowane przez Robaczywy

Dzięki, czyli rozumiem, że z tą membraną nie ma tragedii, chociaż mogło być lepiej. Jesli chodzi o rynienke, to nie mam fotek, ale nad oknem jest jakby zintegrowana z kołnierzem i jeszcze jedna wstawiona około pół metra wyżej, włożona pod zakład membrany.

Dzwoniłem do przedstawiciela Roto, który ma przyjechać i się również wypowiedzieć, ponieważ mój majster jak się okazało nie ma doświadczenia z płaską dachówką i wyszło mu coś takiego, co jest oczywiście nie do zaakceptowania:

1c17bf7353ab6c1076ff0d8a0d9c4e53_orig.jpg

Dachówka się podnosi, bo pomiędzy kołnierz, a dachówkę włożył gąbkowe kliny. W tradycyjnej dachówce one zapewne wchodzą pod falę i jest ok, ale tu moim zdnaiem ich nie musi i nie powinno być..?

Niby nie widzę nic na ten temat w gwarancji, ale juz pomijajac gwarancję. Naprawa tej dziury w membranie to już ciężka sprawa..zastanawiam się nad zapiankowaniem i zalaniem silikonem - takim jakim uszczelniałem fundamenty. Ocieplam pianka ZK, która nie chłonie wilgoci, więc sytuacja chyba jest lepsza niż w przypadku ocieplania wełna.

Co do odstajacych dachówek to wyrzucamy te kliny i zobaczymy jaki będzie efekt. W przyszłym tygodniu będzie na budowie przestawiciel Roto, to się wypowie co myśli na ten temat.

Tutaj inne okno, kliny podcięte, ale nadal obecne i jest lepiej, ale bez szału:

306806dc090af583e4b15dbcc852fe2d_orig.jpg

Edytowane przez Robaczywy

Według producenta dachówki nie można szlifować jedynie ciąć wzdłuż i poprzek. Co do montażu okna to zagłębianie korytek w łacie jest niepoprwanym montażem więc też ich w łaty nie można wpuścić. Co do odstających dachówek to przy płaskiej betonowej nie ma z czego praktycznie szlifować bo ona jest za cienka na upartego da się ją podszlifować ale idealnej powierzchni nie uzyskasz.Ale tak jak mówię że okna będą przepuszczać tzn korytko jest za krótkie. Co do membrany to ma ona odprowadzać skropliny z suchego śniegu który może nawiać raz na jakiś czas zimą

Montaż samego okna (ramy) być może jest poprawny natomiast jako szeroko rozumiany jest niepoprawny. Rama okna powinna być zabezpieczona dodatkowym kołnierzem z folii (fabrycznym lub wykonanym przez dekarza). Rynienka zamontowana nad oknem powinna być schowana pod górną częścią blaszanego kołnierza. Mam podobną uwagę jak Kamil, że dolna część kołnierza nie ma odgięcia a skoro nie ma powinna być szersza (to uwaga do producenta). Do pominięcia byłby fakt, że boczny fragment kołnierza został przykręcony farmerem ale ten farmer unosi dachówkę. Można było oczywiście zagłębić obróbki w łacie albo wykonać obróbkę na nokach tak jak wspomniał Jan. Do tego dość niefortunnie usytuowane okno w pobliżu kosza. Blacha koszowa trochę za krótka przy okapie. Kosz też można było wykonać na nokach. Dachówka wentylacyjna w polu nad oknem w ostatnim rzędzie pod gąsiorem to nieporozumienie. Reasumując Twój wykonawca ma miałką wiedzę o funkcji dachu a i doświadczenie w płaskich pokryciach niewielkie. Oczywiści okna do poprawy. Pozdrawiam.

Życie pokazuje, że nie każdy fachowiec (szpec) jest profesjonalistą. Część wykonawców nie śledzi literatury fachowej, nie uczestniczy w szkoleniach będąc pewni siebie, że już wszystko potrafią bo wykonali kilka czy kilkanaście dachów. Wykonując pracę czasami nie zdają sobie sprawy, że wykonują ją źle. Część popełnianych błędów nie musi skutkować przeciekiem. Część błędów tak jak tu pokazują zdjęcia krycia w okolicy okien dotyczy walorów estetycznych. Jest też jeszcze spora grupa dekarzy, którzy nie rozumieją funkcji dachu. Pozdrawiam.

• 1 year później...
Witam, właśnie zamontowano mi dzisiaj okno, mam pytanie czy wszystko jest dobrze i nie będzie przeciekać? Miejsce montażu wyznaczył rozstaw krokwi, dekarz zapewnił, że wszystko jest OK....Pozdrawiam[ATTACH=CONFIG]444061[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]444062[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]444063[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]444064[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]444061[/ATTACH]

Kołnierz jest wyposażony w dobrej jakości uszczelkę. Do czasu jej żywotności nic złego się nie stanie. Okno należy serwisować, instrukcję masz w kopercie przyklejonej do szyby. Przy poprawnym wykonaniu krycia wstępnego w okolicy okna przeciek wykluczony. Pozdrawiam.

• 4 weeks później...
Przy wyłazie dolna część kołnierza niedopracowana. Przy kominie dziwnie zasłonięta dolna część kołnierza. Jak są zamocowane te dachówki? W obu przyadkach pieją boczne dachówki. Takie obróbki najlepiej wykonać na nokach. Estetyka kiepska. Pozdrawiam.