zyio 01.09.2018 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 Moi drodzy, w mieszkaniu w bloku chciałbym podłączyć dwa zmiękczacze, jeden na zimną wodę i drugi na ciepłą. Dobre zmiękczacze pracują w zakresie temperatur 2-48 stopni, a ciepła woda z kranu może mieć 45-60 stopni (chwilami nawet 70) dlatego potrzebny będzie zawór mieszający aby obniżył temp ciepłej wody na wejściu do zmiękczacza. Pytania jest kilka: 1. Jakie zmiękczacze polecacie/jakie odradzacie? Takie (maleństwa do bloku) znalazłem w sieci: https://allegro.pl/zmiekczacz-odzelaziacz-wody-waterboss-700-aquaphor-i5842193993.html https://allegro.pl/zmiekczacz-wody-ocean-bnt-10-mini-sol-filtr-tester-i7092484727.html https://allegro.pl/zmiekczacz-wody-supreme-soft-11-tylko-66cm-i6875119779.html https://allegro.pl/zmiekczacz-wody-ecoperla-slimline-cs-14-gratisy-i6746375073.html https://allegro.pl/stacja-uzdatniania-wody-aquahome-fit-viessmann-i7531902920.html 2. Na jakim zaworze to zrobić i czy nie będzie problemów z ciśnieniem wody? Wydaje mi się, że takie z ograniczeniem do 43 stopni (stosowane w przedszkolach) będą najlepsze tylko który: https://allegro.pl/termostatyczny-zawor-mieszajacy-atm-361-dn20-g1-i6859924417.html?fromVariant=6859903996 https://allegro.pl/esbe-zawor-mieszajacy-vta-321-20-43-st-gw-3-4-i7527369905.html 3. Na co uważać, co może nie zadziałać, jaki polecany przekrój rur? Pytanie wynika z obawy żeby na końcu woda leciała, a nie kapała z prysznica/deszczownicy 4. Co to jest wydajność między regeneracjami i jak wpływa na ciśnienie wody? 5. Czy będzie prawidłowo działała bateria termostatyczna przy zaworze mieszającym + zmiękczacze? Jestem ze Śląska, jeśli ktoś chce mi coś sprzedać lub ogarnąć temat osobiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.09.2018 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2018 Moi drodzy, w mieszkaniu w bloku chciałbym podłączyć dwa zmiękczacze, jeden na zimną wodę i drugi na ciepłą. Dobre zmiękczacze pracują w zakresie temperatur 2-48 stopni, a ciepła woda z kranu może mieć 45-60 stopni (chwilami nawet 70) dlatego potrzebny będzie zawór mieszający aby obniżył temp ciepłej wody na wejściu do zmiękczacza. Pomysł ciekawy, ale ma kilka wad: - cena (2 zmiękczacze) - miejsce - zmiękczacz do wody ciepłej będzie powodował ochłodzenie (np. w nocy) wody, więc rano zanim dostaniesz ciepłą wodę, będziesz musiał zlać kilkanaście- kilkadziesiąt litrów wody... a taki efekt możesz mieć też np. w ciągu dnia jak nikogo nie będzie w domu, więc to dodatkowe litry ciepłej wody... a to już są jakieś koszty. Powiedzmy 50 litrów ciepłej wody dziennie to miesięcznie 1,5 m3 do ścieków... Zazwyczaj w takich sytuacjach (w bloku, gdzie jest osobne zasilanie wody ciepłej i zimnej) montuje się tylko jeden zmiękczacz (na wodzie zimnej). Resztę załatwia się bateriami mieszającymi (czyli im cieplejsza woda tym twardsza). Sam mam tak zrobioną instalację... może nie jest to rozwiązanie idealne, ale wydaje mi się to rozsądnym kompromisem. Pytania jest kilka: 1. Jakie zmiękczacze polecacie/jakie odradzacie? Takie (maleństwa do bloku) znalazłem w sieci: W zmiękczaczu istotna jest głowica sterująca i złoże - to najważniejsze elementy. Z podanych linków: 1 - to filtr wielofunkcyjny, a nie zmiękczacz, brak informacji o głowicy 2 - ma chińską głowicę BNT i złoże "no name" 3 - brak informacji o głowicy, złoże niby monosferyczne ale bez podanej marki... 4 - głowica Erie i złoże Lewatit 5 - poza marką nie ma żadnych informacji o podzespołach Z takich modeli chyba najlepiej wypada 4. 3. Na co uważać, co może nie zadziałać, jaki polecany przekrój rur? Pytanie wynika z obawy żeby na końcu woda leciała, a nie kapała z prysznica/deszczownicy Myślę, że ciśnienie nie będzie tu problemem. Zakładając, że nie będziesz korzystał z 5 kranów jednocześnie, spadek ciśnienia powinien być niezauważalny. Przekrój rur powinien być taki jak masz w miejscu gdzie chcesz dodać urządzenia. 4. Co to jest wydajność między regeneracjami i jak wpływa na ciśnienie wody? To jest pojęcie określające pojemność jonowymienną zmiękczacza, czyli ile wody (o danej twardości) jest w stanie zmiękczyć zanim złoże się wyczerpie i będzie potrzebowało regeneracji. Powinieneś zacząć poszukiwania zmiękczacza od poznania twardości wody (zazwyczaj informacja dostępna na stronie wodociągów) oraz zużycia wody (w Twoim przypadku z rozbiciem na wodę ciepłą i zimną). 5. Czy będzie prawidłowo działała bateria termostatyczna przy zaworze mieszającym + zmiękczacze? To nie zmiękczacz może być problemem tylko niska temperatura wody ciepłej. Przez większość czasu będziesz musiał ustawiać baterię na wodę gorącą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyio 03.09.2018 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Qbek17 dzięki za odpowiedź, jestem pod wrażeniem znajomości tematu Twardość wody u mnie to 18-19DH (wg raportu z wodociągów) taka sama dla zimnej i ciepłej wody (a niby podgrzewanie miało ją zmiękczyć). Skoro tak dużo ciepłej wody mam wylewać do odpływu i też niepotrzebnie ją zmiękczać pomyślałem nad filtrem do ciepłej wody i zmiękczaczem tylko do zimnej. Czy taki filtr jak poniżej, a raczej wkład zmiękczający zmieszaną ciepłą wodę o temp 43 stopnie będzie ok? https://www.woda.com.pl/p98,fccst20bb-oryginalny-wklad-aquafilter-do-bb20-50x11-cm.html Ewentualnie polec mi jakiś inny wkład, który się sprawdzi (oby o jak największej żywotności) – zanim się poddam i posłucham Twojej rady zmiękczając tylko zimną wodę. Oprócz wkładu i obudowy co jeszcze będzie potrzebne do ciepłej? Bo generalnie w cenie drugiego zmiękczacza można nakupic tych wkładów na kilka lat Po czym poznam że wkład jest na wykończeniu? Jakimś testerem? Co do zmiękczacza viessmanna, kilka znajomych osób ma i chwalą. Skoro też już masz dłuższy czas coś sprawdzonego to chętnie się zapoznam ze sprzętem który polecisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyio 03.09.2018 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Poczytałem trochę na forum i znalazłem ciekawy zmiękczacz działający do 43 stopni w dużo lepszej cenie. https://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/zmiekczanie-wody/aqua-soft-basic/aqua-soft-basic-12-wersja-czasowa-przeplyw-0-6m-h.html Tylko co daje ta objętość żywicy, bo ten model powyżej ma 12 litrów, a najczęściej polecane jest 20 litrów, a wtedy zmiękczacz rośnie na wysokość do 1,14 metra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.09.2018 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Twardość wody u mnie to 18-19DH (wg raportu z wodociągów) taka sama dla zimnej i ciepłej wody (a niby podgrzewanie miało ją zmiękczyć). Podgrzewanie nie zmiękcza wody... nie wiem skąd taki pomysł Skoro tak dużo ciepłej wody mam wylewać do odpływu i też niepotrzebnie ją zmiękczać pomyślałem nad filtrem do ciepłej wody i zmiękczaczem tylko do zimnej. Czy taki filtr jak poniżej, a raczej wkład zmiękczający zmieszaną ciepłą wodę o temp 43 stopnie będzie ok? Kierunek słuszny... ale nie do końca. Pojemność takiego wkładu to przy Twojej twardości ok 1,5 m3. Nie wiem jakie masz zużycie wody miesięcznie ale zakładam, że większe niż 1,5 m3 więc musiałbyś dość często zmieniać te wkłady... a ich koszt nie jest mały. Druga sprawa to to, że nadal musiałbyś zmniejszyć temperaturę wody do tych 43 stopni... Ewentualnie polec mi jakiś inny wkład, który się sprawdzi (oby o jak największej żywotności) – zanim się poddam i posłucham Twojej rady zmiękczając tylko zimną wodę. Oprócz wkładu i obudowy co jeszcze będzie potrzebne do ciepłej? Bo generalnie w cenie drugiego zmiękczacza można nakupic tych wkładów na kilka lat Są zmiękczacze na wodę gorącą, ale kosztują majątek. Przede wszystkim mają metalowe zbiorniki i metalowe głowice. Jeśli się uprzesz na zmiękczanie wody gorącej to jest to jedyne sensowne rozwiązanie. Są też korpusy narurowe i wkłady do nich w wersji na wodę gorącą ale ich pojemność jest taka sama czyli koszt wkładów przekroczy szybko koszt zmiękczacza. A i upierdliowść rozwiązania jest spora. Po czym poznam że wkład jest na wykończeniu? Jakimś testerem? Poznasz po jakości wody lub testerem kropelkowym. Co do zmiękczacza viessmanna, kilka znajomych osób ma i chwalą. Skoro też już masz dłuższy czas coś sprawdzonego to chętnie się zapoznam ze sprzętem który polecisz. Sama koncepcja zmiękczacza jest bardzo fajna i daje dobre efekty, ale problemem jest osobne źródło ciepłej wody. Najlepiej zmiękczać wodę przed podgrzaniem. W zmiękczaczach Viessmanna tylko logo jest produkcji Viessmana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.09.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Poczytałem trochę na forum i znalazłem ciekawy zmiękczacz działający do 43 stopni w dużo lepszej cenie. Tylko co daje ta objętość żywicy, bo ten model powyżej ma 12 litrów, a najczęściej polecane jest 20 litrów, a wtedy zmiękczacz rośnie na wysokość do 1,14 metra... Objętość złoża wynika z twardości wody i jej zużycia. Jak określisz zużycie miesięczne to będzie można wyliczyć ile złoża potrzebujesz. Im mniejszy zmiękczacz tym mniej wody zmiękczy zanim będzie potrzebował regeneracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyio 05.09.2018 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Miesięczne zużycie waha się w okolicy 8-10 kubików, a w miesiącach wakacyjnych potrafi podskoczyć do 11-13. Można przyjąć średnio 9 kubików miesięcznie, gdzie 6 to zimna woda i 3 ciepła. Do samej spłuczki miesięcznie płynie 3 kubiki ale co tam, niech będzie na bogato i w sedesie też zmiękczona woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.09.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Miesięczne zużycie waha się w okolicy 8-10 kubików, a w miesiącach wakacyjnych potrafi podskoczyć do 11-13. Można przyjąć średnio 9 kubików miesięcznie, gdzie 6 to zimna woda i 3 ciepła. Do samej spłuczki miesięcznie płynie 3 kubiki ale co tam, niech będzie na bogato i w sedesie też zmiękczona woda Czyli na samą zimną potrzebowałbyś idealnie ok 18 litrów złoża. Jak będzie 20 albo 15 to też dobrze. Na ciepłą wychodzi tak mało, że to kolejny argument za tym żeby tego nie robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts