bobrow 03.11.2018 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 A to może jeszcze sprawdzimy na moim przykładzie wariant z PV i wymianą grzejników.Rocznie zużywam na cały dom nie całe 12 000 kWh , w tym na PC średnio z 3 lat ok 7 300 kWh.Jeśli wymienię kilka grzejników , to mogę zmniejszyć zużycie o ok 1 500 kWh/rok.Czyli rocznie zużyję ok 10 500 kWh.Teraz idę za przykładem kolegi Marcina_u , który sam zbudował instalację PV 10 kW za 30 000 pln.Powiedzmy ,że ja też za tyle zbuduję i uzyskam odpis z podatków -30% z "czystego powietrza" , zatem fizycznie wyniesie mnie instalacja 21 000 pln.Rocznie wyprodukuję ok 10 000 kWh (optymalny kąt i południe) , z tego zużyję na bieżąco ok 3 000 kWh , czyli 7 000 kWh x 0.8=5 600 kWh odzyskam zimą.Łącznie zyskam z PV ok 8 600 kWh , teraz moje zużycie 10 500 kWh -8 600 kWh daje dla równego rachunku 2 000 kWh , czyli tyle powinienem płacić za energię za cały dom rocznie.To teraz liczymy "zwrot" dla G11 dla łatwiejszego i czytelnego przykładu : -przy obecnej umowie dla G11 miałem ofertę 0,49 pln brutto wszystko czyli powinienem płacić bez PV :10 500 kWh x 0,49 pln=5 145 pln za rok , przy PV 2 000 kWh x 0,49 pln =980 pln za rokRocznie oszczędzę zatem 4 165 pln , teraz 21 000 pln za PV : 4 165 pln=5 lat z haczykiem Przy cenach energii wyższej o np 30% będzie tak 21 000 pln : 5 414 pln= nie całe 4 lata. U mnie przy G12W (mam średnią 0,42 pln za rok) wyjdzie zwrot może o rok więcej. Raczej ceny energii będą wyraźnie drożeć-więc tym bardziej zaczyna się opłacać instalować PV w rozsądnych fizycznych kosztach.Tak jak pisałem wcześniej , jeszcze jeden sezon poczekam-może spadną jeszcze ceny paneli PV (chyba ,że prawem popytu podrożeją...)No , zobaczymyPzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 03.11.2018 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Bobrow muszę ci powiedzieć że w programie czyste powietrze na fotowoltaike jest tylko niskooprocentowane pożyczka.brak jest dotacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 03.11.2018 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Bobrow muszę ci powiedzieć że w programie czyste powietrze na fotowoltaike jest tylko niskooprocentowane pożyczka.brak jest dotacji. Dotacji nie ma - ale podobno jest odpis od podatku dochodowego (PIT) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 03.11.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Dotacji nie ma - ale podobno jest odpis od podatku dochodowego (PIT) Odpis od podatku przy wymianie kotła lub termomodernizacji. Przy gorszych dochodach dotacja. A na fotowoltaike tylko pożyczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 03.11.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Szybko zerknąłem do sieci-rzeczywiście jest tylko pożyczka na PV...Gdzieś przeczytałem o tym odpisie lub pomyliłem coś...No , trudno...Bez konkretnej dotacji nie będzie już tak różowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 03.11.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Temat PV zapewne wyraźnie ruszy bez dotacji przy konkretnym wzroście cen energii.W moich kalkulacjach przy 30% wzrostach cen prądu zwrot nastąpi po 5.5 roku- to nadal ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 03.11.2018 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Temat PV zapewne wyraźnie ruszy bez dotacji przy konkretnym wzroście cen energii. W moich kalkulacjach przy 30% wzrostach cen prądu zwrot nastąpi po 5.5 roku- to nadal ok PV tanieje a prąd ma sporo podrożeć więc będzie się jeszcze lepiej opłacało. Chyba że nasz kochany rząd utrudni prosumentom bo ktoś musi promować polskie OZE czyli węgiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 03.11.2018 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Chyba że nasz kochany rząd utrudni prosumentom bo ktoś musi promować polskie OZE czyli węgiel PV zawsze miało pod górkę, nawet jeśli na OZE szły duże fundusze, ten tort kroił poważny biznes - wiatrakowe korporacje. Indywidualni prosumenci to dla nich żaden partner. PV nawet z dotacjami, jak były, to za drogi interes - prąd musiałby dużo bardziej zdrożeć, żeby znalazło się więcej chętnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kitan1 04.11.2018 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 (edytowane) BobrowU mnie pomysł wymiany grzejników i w kolejnym etapie zamontowanie PV opiera się na dofinansowaniu z czyste powietrze ( wychodzi mi 70-80 %) . Dla mnie twoje obliczenia są jeszcze bardziej optymistyczne. A co do PV, koszt wykonania 9kw za 30k nawet z własnym montażem w mojej okolicy jest nie do osiągnięcia. Edytowane 4 Listopada 2018 przez Kitan1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 29.12.2020 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Witam , ja już czwarty sezon na T-capie zaczynam na grzejnikach ( wczoraj włączyłem wieczorkiem CO na dwie godziny) i jestem mega zadowolony. Koszty masz w mojej stopce- resztę informacji w podobnych wątkach ( chyba ze trzy są tutaj) Pzdr Jakie masz grzejniki i jakie ocieplenie domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.12.2020 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Jakie masz grzejniki i jakie ocieplenie domu? Dużo danych mojej chałupy masz w stopce. Styro ściany 10cm (najgorsza chyba lambda)/strop ok 35cm wełna,posadzka 10cm styro ,okna z roletami 5mm pianka. Grzejniki stalowe (głównie C22) dobierane "na oko" pod 50-55st ,najtańsze jakie wtedy tj 13 lat temu znalazłem (krajowe Diamond-zresztą kompletnie nic się z nimi nie działo w tym czasie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 30.12.2020 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Dużo danych mojej chałupy masz w stopce. Styro ściany 10cm (najgorsza chyba lambda)/strop ok 35cm wełna,posadzka 10cm styro ,okna z roletami 5mm pianka. ....... 10cm styro to nie problem, -do tego jest także pustka pod styropianem. Gdybyś teoretycznie nałożył 20cm na to co masz -szacunkowo zaoszczędziłbyś kilka procent "opału" i to pewnie bardziej dzięki likwidacji mostków. 'Przewymiarowane' grzejniki które zwiększa COP są dobrym kierunkiem (obok inwestycji w wentylację). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StaKuch 12.02.2023 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2023 A jkie temperatury na grzejnikach? Jaka delta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StaKuch 12.02.2023 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2023 Pierwszy raz a forum - sorry za błędy. Pytanie do bobrow: Jakie temperatury na grzejnikach? Jaka delta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts