Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła i grzejniki w mieszkaniu.

Gwiazdoor

Recommended Posts

A to może jeszcze sprawdzimy na moim przykładzie wariant z PV i wymianą grzejników.

Rocznie zużywam na cały dom nie całe 12 000 kWh , w tym na PC średnio z 3 lat ok 7 300 kWh.

Jeśli wymienię kilka grzejników , to mogę zmniejszyć zużycie o ok 1 500 kWh/rok.

Czyli rocznie zużyję ok 10 500 kWh.Teraz idę za przykładem kolegi Marcina_u , który sam zbudował instalację PV 10 kW za 30 000 pln.

Powiedzmy ,że ja też za tyle zbuduję i uzyskam odpis z podatków -30% z "czystego powietrza" , zatem fizycznie wyniesie mnie instalacja 21 000 pln.

Rocznie wyprodukuję ok 10 000 kWh (optymalny kąt i południe) , z tego zużyję na bieżąco ok 3 000 kWh , czyli 7 000 kWh x 0.8=5 600 kWh odzyskam zimą.

Łącznie zyskam z PV ok 8 600 kWh , teraz moje zużycie 10 500 kWh -8 600 kWh daje dla równego rachunku 2 000 kWh , czyli tyle powinienem płacić za energię za cały dom rocznie.

To teraz liczymy "zwrot" dla G11 dla łatwiejszego i czytelnego przykładu :

-przy obecnej umowie dla G11 miałem ofertę 0,49 pln brutto wszystko

czyli powinienem płacić bez PV :10 500 kWh x 0,49 pln=5 145 pln za rok , przy PV 2 000 kWh x 0,49 pln =980 pln za rok

Rocznie oszczędzę zatem 4 165 pln , teraz 21 000 pln za PV : 4 165 pln=5 lat z haczykiem

Przy cenach energii wyższej o np 30% będzie tak 21 000 pln : 5 414 pln= nie całe 4 lata.

U mnie przy G12W (mam średnią 0,42 pln za rok) wyjdzie zwrot może o rok więcej.

Raczej ceny energii będą wyraźnie drożeć-więc tym bardziej zaczyna się opłacać instalować PV w rozsądnych fizycznych kosztach.Tak jak pisałem wcześniej , jeszcze jeden sezon poczekam-może spadną jeszcze ceny paneli PV (chyba ,że prawem popytu podrożeją...)

No , zobaczymy

Pzdr

Temat PV zapewne wyraźnie ruszy bez dotacji przy konkretnym wzroście cen energii.

W moich kalkulacjach przy 30% wzrostach cen prądu zwrot nastąpi po 5.5 roku- to nadal ok

PV tanieje a prąd ma sporo podrożeć więc będzie się jeszcze lepiej opłacało.

Chyba że nasz kochany rząd utrudni prosumentom bo ktoś musi promować polskie OZE czyli węgiel

Chyba że nasz kochany rząd utrudni prosumentom bo ktoś musi promować polskie OZE czyli węgiel

PV zawsze miało pod górkę, nawet jeśli na OZE szły duże fundusze, ten tort kroił poważny biznes - wiatrakowe korporacje. Indywidualni prosumenci to dla nich żaden partner.

PV nawet z dotacjami, jak były, to za drogi interes - prąd musiałby dużo bardziej zdrożeć, żeby znalazło się więcej chętnych.

Bobrow

U mnie pomysł wymiany grzejników i w kolejnym etapie zamontowanie PV opiera się na dofinansowaniu z czyste powietrze ( wychodzi mi 70-80 %) . Dla mnie twoje obliczenia są jeszcze bardziej optymistyczne.

A co do PV, koszt wykonania 9kw za 30k nawet z własnym montażem w mojej okolicy jest nie do osiągnięcia.

Edytowane przez Kitan1

• 2 years później...
Jakie masz grzejniki i jakie ocieplenie domu?

Dużo danych mojej chałupy masz w stopce.

Styro ściany 10cm (najgorsza chyba lambda)/strop ok 35cm wełna,posadzka 10cm styro ,okna z roletami 5mm pianka.

Grzejniki stalowe (głównie C22) dobierane "na oko" pod 50-55st ,najtańsze jakie wtedy tj 13 lat temu znalazłem (krajowe Diamond-zresztą kompletnie nic się z nimi nie działo w tym czasie)

Dużo danych mojej chałupy masz w stopce.

Styro ściany 10cm (najgorsza chyba lambda)/strop ok 35cm wełna,posadzka 10cm styro ,okna z roletami 5mm pianka. .......

10cm styro to nie problem, -do tego jest także pustka pod styropianem.

Gdybyś teoretycznie nałożył 20cm na to co masz -szacunkowo zaoszczędziłbyś kilka procent "opału" i to pewnie bardziej dzięki likwidacji mostków.

'Przewymiarowane' grzejniki które zwiększa COP są dobrym kierunkiem (obok inwestycji w wentylację).

• 2 years później...