Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spłuczka - przepuszcza wodęwodę

Maciej Loret

Recommended Posts

Witam,

kilka tygodni temu próbowałem naprawić spłuczkę. I od tego czasu mam nowe hobby. :(

Pierwszy raz demontaż zajął mi 30 minut. Dziś demontaż z montażem już poniżej 10 minut...

http://i65.tinypic.com/vzva4j.jpg

http://i67.tinypic.com/wspp1j.jpg

Problemem jest (po zamknięciu zaworu odpowiedzialnego za odpowiedni poziom wody) przelatująca przez spłuczkę (i wlatująca do muszli woda). Ile? Trudno powiedzieć, może szklanka w 10 sekund?

Czy jest inna możliwość, że woda się przelewa niż uszczelki nr1 i nr2? Obie wyczyściłem i przylegają chyba dobrze.

Co ciekawe, gdy po spuszczeniu wody delikatnie nacisnę spłuczkę od góry - woda przestaje lecieć...

Czyżby zbyt mała siła działa na spłuczkę i dlatego nie domyka się?

Wewnętrzny "tłoczek" chodzi kompletnie luźno, raczej też o nic nie zahacza...

Może ma z tym związek pokrętło nr 3?

Jak powinno ono być ustawione ?

A może zgubiłem gdzieś jakiś "obciążnik"?

Ewentualnie co jest nie tak?

Spłuczka ma zabezpieczenie przelewowe i zbyt wysoki poziom w zbiorniku/rezerwuarze jest spuszczany środkiem aparatu spłukującego bez otwierania spłuku. Może przestawiłeś poziom w zbiorniku ?

Tylko, że woda cieknie (chyba) bez końca (czekałem z pół minuty, cieknie coraz mniej, ale chyba nie przestaje), co położyłoby tę teorię.

Ten przelew przy za dużym poziomie, to to kwadratowe "okienko" nad pokrętłem nr 3?

Jakieś inne pomysły (a ja tymczasem spróbuję obniżyć poziom)?

A do czego to pokrętełko nr3? Jest wybór 6l i 9l oraz oczywiście pośrednie (analog). Można je też tak ustawić, że jest na przelot, tylko po co (co to daje)?

Edytowane przez Maciej Loret

Spłuczka ma zabezpieczenie przelewowe i zbyt wysoki poziom w zbiorniku/rezerwuarze jest spuszczany środkiem aparatu spłukującego bez otwierania spłuku. Może przestawiłeś poziom w zbiorniku ?
raczej nie

.............

Co ciekawe, gdy po spuszczeniu wody delikatnie nacisnę spłuczkę od góry - woda przestaje lecieć...

Czyżby zbyt mała siła działa na spłuczkę i dlatego nie domyka się?

.............

Ewentualnie co jest nie tak?

uszczelka nr1 odkształciła się. wymienić na nową, lub jak się da odwrócić- ten zabieg jest doraźny, i może nie poskutkować, ale warto spróbować.

uszczelka nr1 odkształciła się. wymienić na nową, lub jak się da odwrócić- ten zabieg jest doraźny, i może nie poskutkować, ale warto spróbować.

Już odwracałem. Wydaje mi się, że styk jest dobry, ale odwrócę jeszcze raz.

Da się gdzieś dostać taką uszczelkę?

A odnośnie zabezpieczenia przelewowego. Po lekkim dociśnięciu w dół, woda nie przestaje od razu lecieć, trwa to jakieś 10 sekund więc może to racja z tym zabezpieczeniem?

ha, czyli pewnie masz kilka rzeczy do zrobienia, i uszczelkę i ustawić poziom wody w zbiorniku, lub wymienić zawór dopuszczający wodę.

Zawór dopuszczający chyba nie skoro woda po lekkim dociśnięciu od góry spłuczki przestaje lecieć?

Najważniejsze, gdzie kupić taką uszczelkę? Jakiś market budowlany?