Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doprowadzenie wody w ulicy a gmina

Maciej Loret

Recommended Posts

Witam,

nie wiem czy dobry dział, w razie czego poproszę o przeniesienie.

Jest dom na wsi. Poprzedni właściciel nie chciał wody z wodociągu i korzystał ze studni.Na początku było OK, ale w końcu konieczność ciągłego szorowania kabiny, wanny, awarie pralki, zmywarki i hydroforu przelały czarę goryczy. Do tego kupowanie sporej ilości wody do picia i gotowania.

Dwa lata temu złożyłem wraz z sąsiadami w gminie pierwsze pismo. Rok później kolejne. Odpowiedzi podobne - brak kasy, może później...

Co gorsza na zasadzie służebności przez moją działkę przechodzi wodociąg ale o bardzo małej średnicy i nie ma możliwości podpięcia się.

Dowiedziałem się, że być może w tym roku będzie większa inwestycja (wymiana rur, podobno na większą średnicę - około 1km długości)

Da się jakoś popchnąć taką sprawę?

Chodzi o około 50-70m rurociągu w ulicy plus przyłącza dla sąsiadów i dla nas...

Witam,

nie wiem czy dobry dział, w razie czego poproszę o przeniesienie.

Jest dom na wsi. Poprzedni właściciel nie chciał wody z wodociągu i korzystał ze studni.Na początku było OK, ale w końcu konieczność ciągłego szorowania kabiny, wanny, awarie pralki, zmywarki i hydroforu przelały czarę goryczy. Do tego kupowanie sporej ilości wody do picia i gotowania.

Dwa lata temu złożyłem wraz z sąsiadami w gminie pierwsze pismo. Rok później kolejne. Odpowiedzi podobne - brak kasy, może później...

Co gorsza na zasadzie służebności przez moją działkę przechodzi wodociąg ale o bardzo małej średnicy i nie ma możliwości podpięcia się.

Dowiedziałem się, że być może w tym roku będzie większa inwestycja (wymiana rur, podobno na większą średnicę - około 1km długości)

Da się jakoś popchnąć taką sprawę?

Chodzi o około 50-70m rurociągu w ulicy plus przyłącza dla sąsiadów i dla nas...

Po pierwsze. Koszty przyłącza i tak są po Twojej stronie zawsze. Jak gmina wybyduje to wyłącznie te 50-70 rurociągu głównego. MOże ci wybudowa przyłącze pod klucz ale Cię obciąży,

Po drugie, jedyne co możesz zrobić to zadeklarować żę X % kosztów pokryjesz, to zazwyczaj sprawę przyspiesza gwałtwonie. W mojej gminie czasem działą, jak mieszkańcy zrobią projekt, a to są wbrew pozorom spore koszty,

Po kolejne. Wiesz, że w znacznej mierze wodę studzienną można uzdatnić, do formy że wodę będiesz pić z kranu. W takim przypadku należy zacząć od badania wody. Jak piszesz o szorowaniu to masz pewnie żelazo jak 90% wody studziennej. Czesto przy okazji można wodę zmiękczyć, żeby nie powodowała kamienia. Ja osobiście bym zainwestował takie 100PLN w badanie wody ze studni.

Po drugie, jedyne co możesz zrobić to zadeklarować żę X % kosztów pokryjesz, to zazwyczaj sprawę przyspiesza gwałtwonie. W mojej gminie czasem działą, jak mieszkańcy zrobią projekt, a to są wbrew pozorom spore koszty,

Jakiego rzędu koszt projektu?

Po kolejne. Wiesz, że w znacznej mierze wodę studzienną można uzdatnić, do formy że wodę będiesz pić z kranu. W takim przypadku należy zacząć od badania wody. Jak piszesz o szorowaniu to masz pewnie żelazo jak 90% wody studziennej. Czesto przy okazji można wodę zmiękczyć, żeby nie powodowała kamienia. Ja osobiście bym zainwestował takie 100PLN w badanie wody ze studni.

Nie. Dziś woda jest taka a jutro inna. To nie ma sensu, jestem zdecydowany na wodociąg, pytanie tylko o to czy da się to jakoś przyspieszyć i jakie to koszty.

Jakiego rzędu koszt projektu?

Nie. Dziś woda jest taka a jutro inna. To nie ma sensu, jestem zdecydowany na wodociąg, pytanie tylko o to czy da się to jakoś przyspieszyć i jakie to koszty.

Stawiam, że ze za taki odcinek rzedu 3-5tys pewnie. Największe koszty to mapa do celów projektowych i uprawniony projektant, geodeta.

Czy da się przyspieszyć? Idzi do wodociąciągów i pogadaj z dyrektorem w 4 oczy a nie oficalnymi pismami. Zadaj mu to samo pytanie, co zrobić żeby sprawę przyspieszyć. Jak znam ten kraj to dowiesz się mniej więcej co zrobić i ile Cię to będzie kosztowało, żeby przyspieszyć. Na forum nikt Ci nie powie, ile znajomy królika bierze za 50m wodociągu :-(

Woda w studni (głębinowej?) nie powinna się tak zmieniać z dnia na dzień. No chyna że spaprana lub jest to płytka studnia, lub studnia kręgowa.Tam opady mogą zmienić skład wody i faktycznie bywa trudno. Ja przez 5 lat używałem wody studziennej, która bez filtrownia wygladałą jak sok jabkowy. Da się.

Stawiam, że ze za taki odcinek rzedu 3-5tys pewnie.

Sam projekt?

Czy da się przyspieszyć? Idzi do wodociąciągów i pogadaj z dyrektorem w 4 oczy a nie oficalnymi pismami. Zadaj mu to samo pytanie, co zrobić żeby sprawę przyspieszyć. Jak znam ten kraj to dowiesz się mniej więcej co zrobić i ile Cię to będzie kosztowało, żeby przyspieszyć.

OK, na stronie moich wodociągów nie ma żadnego dyrektora ale spróbuje sie dowiedzieć czegoś.

Woda w studni (głębinowej?) nie powinna się tak zmieniać z dnia na dzień. No chyna że spaprana lub jest to płytka studnia, lub studnia kręgowa.Tam opady mogą zmienić skład wody i faktycznie bywa trudno. Ja przez 5 lat używałem wody studziennej, która bez filtrownia wygladałą jak sok jabkowy. Da się.

Głębokość około 4,5m. Opady nie mają znaczenia, bardziej boję się zanieczyszczeń mikrobiologicznych ale oczywiście osady też nie pomagają...

Ja również piłem swoja wodę bez przegotowania (jeśli chodzi o kolor, to po napuszczeniu do wanny, dna praktycznie nie widać) i żyję, ale wolałbym wodociąg...

Sam projekt?

Tak. My wpłacilismy kilknascie tysięcy za projekt, ale 500m drogi i 10 przyłączy. Pewne koszty są stałe i niezależne od tego czy projektujesz 50 czy 500m, wiec na 1/10 tej kwoty bym nie liczył. Za wykonanie to firmy krzyknął pewnie z 7500-10.000 PLN? Plus przyłącza. Stawiam w ciemno że jakbyś zlećił firmie wykonanie projektu i budowe sieci oraz 2 przyłączy to bez 15tys nie podchodz.

Głębokość około 4,5m. Opady nie mają znaczenia, bardziej boję się zanieczyszczeń mikrobiologicznych ale oczywiście osady też nie pomagają...

Ja również piłem swoja wodę bez przegotowania (jeśli chodzi o kolor, to po napuszczeniu do wanny, dna praktycznie nie widać) i żyję, ale wolałbym wodociąg...

OK, teraz jasne. Ciężko to nazwać studnią w XXI wieku. Też bym się bał to pić, bo prawie na pewno nie jest zaizolowane od powierzchni warstwa nieprzepuszczalną.

Dużo zależy, jaka jest treść formalnych/pisemnych odpowiedzi gminy na Wasze wnioski. Mnie 100m sieci nie kosztowało nic, ale...

Na wniosek o wydanie warunków technicznych przyłączenia budynku (nowego) dostałem informację, że owszem można ale konieczna jest rozbudowa sieci (100m idzie w drodze dojazdowej od drogi gminnej do granicy mojej posesji, więc wg aktualnych przepisów nie może to być przyłącze). Oczywiście aktualnie nie ma kasy, ale mogę zapłacić sam a oni zwrócą ok 30% w rachunkach za wodę (to już odpowiedź ustna :) ).

Z uwagi na to, że to była końcówka budowy i moja "kupka" już zmalała, nie bardzo paliłem się do takich wydatków. Poszedłem więc do znajomego prawnika który wystosował do urzędu pismo na papierze firmowym kancelarii prawnej, że z uwagi na ustawę "o obowiązkowym zaopatrzeniu w wodę... " oraz opisaną w wydanych WT dla mojego budynku konieczność rozbudowy sieci oczekujemy na jej realizację, która umożliwi przyłączenie budynku. Dodatkowo, z uwagi na częściowe kredytowanie budowy przez bank, prosimy o pilną odpowiedź z podaniem terminu, gdyż każde opóźnienie powoduje naliczenie opłaty bankowej w wysokości X której zwrotu będziemy dochodzić od urzędu.

Odpowiedź, z tego co pamiętam przyszła po wykonaniu sieci, tak się spieszyli :). A - projekt wniosłem jako udział własny, koszt ok 3 tys.

OK, dziękuję za podanie przybliżonych kosztów.

Drogie cholerstwo, 7,5kPLN na dom...

Jak żyć? :)

Wciąż łudzę się, że jednak jest legalna acz skuteczna formy nacisku na gminę...

Obawiam się, że nie ma takiej legalnej formy nacisku na gmine. No możesz pójśc i powiedzieć że z sąsiadem na wójta nie zagłosujecie. Raczej to nic nie da.

Jakby taka forma istniała, to by chyba wszyscy w gminie mieli wodociąg...

NIestety drogie. A 1mb rury 110mm kosztuje pewnie ze 20PLN :-(

W mojej okolicy znajomy miał hydrant instalacji wodociągowej za płotem swojej działki.

Zapytał o możliwość podłączenia swojego domu.

Powiedzieli że za 8 tysięcy go podłączą.

Wykopał studnię za 4 tysiące z pompą głębinową i podłączeniem do domu. :D

edit:

Zapomniałem dopisać że jeszcze 3500 wydał instalację uzdatnienia wody.

To nie jest tak, że zawsze i wszedzie studnia jest lepsza/tansza. Woda możę być głeboko, i z wierceniem wyjdzie nie 4 tysiące ale 8tys. Może to być południe kraju gdzie wiercenie z metra jest duuużo droższe. Za uzdatnienie też można zapłacić dużo. Mnie pod Warszawa, 10 lat temu studnia, pompa, hydrofor, 2 stopniowa filtracja kosztowała koło 18tys.

Z uwagi na to, że to była końcówka budowy i moja "kupka" już zmalała, nie bardzo paliłem się do takich wydatków. Poszedłem więc do znajomego prawnika który wystosował do urzędu pismo na papierze firmowym kancelarii prawnej, że z uwagi na ustawę "o obowiązkowym zaopatrzeniu w wodę... " oraz opisaną w wydanych WT dla mojego budynku konieczność rozbudowy sieci oczekujemy na jej realizację, która umożliwi przyłączenie budynku. Dodatkowo, z uwagi na częściowe kredytowanie budowy przez bank, prosimy o pilną odpowiedź z podaniem terminu, gdyż każde opóźnienie powoduje naliczenie opłaty bankowej w wysokości X której zwrotu będziemy dochodzić od urzędu.

Odpowiedź, z tego co pamiętam przyszła po wykonaniu sieci, tak się spieszyli :). A - projekt wniosłem jako udział własny, koszt ok 3 tys.

Ale jak w WZ miałeś studnia do czasu wybudowania wodociągu to kija zrobisz. Jak pójdziesz do sądu to możesz lata być bez tego wodociągu.

Ale jak w WZ miałeś studnia do czasu wybudowania wodociągu to kija zrobisz. Jak pójdziesz do sądu to możesz lata być bez tego wodociągu.

Dlatego napisałem, że ważne co masz w formalnych pismach. I nie piszę o Warunkach Zabudowy, tylko o Warunkach Technicznych przyłączenia do sieci wod-kan. U mnie był plan zagospodarowania (w którym jest zapis o wodociągu) więc nie było WZ.

No i ważne też, jak dużo Urząd ostatnio miał takich spraw w sądzie - u mnie mieli wtedy kilka przegranych, i radca prawny wyraźnie podczas rozmowy powiedział, że "ma już tego dość ".

Edytowane przez przemo1

Dlatego napisałem, że ważne co masz w formalnych pismach. I nie piszę o Warunkach Zabudowy, tylko o Warunkach Technicznych przyłączenia do sieci wod-kan. U mnie był plan zagospodarowania (w którym jest zapis o wodociągu) więc nie było WZ.

No i ważne też, jak dużo Urząd ostatnio miał takich spraw w sądzie - u mnie mieli wtedy kilka przegranych, i radca prawny wyraźnie podczas rozmowy powiedział, że "ma już tego dość ".

To jak gmina wydałą Warunki Techniczne ze można człowieka podłączyć (choć trzeba zbudować odcinek sieci) to se strzeliła w stopę. Jak mozna to mozna i "poprosimy". Powinni wydać warunki że się nie da, bo brak sieci i niewiadomo kiedy będą. Nie liczyłbym że każda gmina będzie taka mądra ;-)

To jak gmina wydałą Warunki Techniczne ze można człowieka podłączyć (choć trzeba zbudować odcinek sieci) to se strzeliła w stopę. Jak mozna to mozna i "poprosimy". Powinni wydać warunki że się nie da, bo brak sieci i niewiadomo kiedy będą. Nie liczyłbym że każda gmina będzie taka mądra ;-)

Tak właśnie było, więc skorzystałem z otwartej furtki - obawę budziło tylko ew. przeciąganie terminu, ale na szczęście nie mieli chęci powalczyć.

O dziwo nie jestem osamotniony - już kilku forumowiczów opisujących podobną sytuację pytało mnie na PW o treść pisma i niektórzy dali znać, że pomogło. Ale oczywiście nie zawsze się uda.

I nie jestem pewien, czy mogli napisać, że "się nie da", bo budowałem na działce przeznaczonej pod zabudowę w MPZ, i tam też jest napisane o podłączeniu nowych budynków do istniejącej sieci.

Edytowane przez przemo1

Tak właśnie było, więc skorzystałem z otwartej furtki
Farciarz.

Ale tak naprawde tak być powinno wszedzie. Jasno postawiona sprawa. W tym roku budujemy tu, tu i tu,

W następnym tam i tam.

Kolejność według jasno zdefiniowanych algorytmów z uwzględnieniem kosztów, ilości domów, długości oczekiwania na ten wodociąg.

Ale to nie w tym kraju :-(

Dużo zależy, jaka jest treść formalnych/pisemnych odpowiedzi gminy na Wasze wnioski. Mnie 100m sieci nie kosztowało nic, ale...

Na wniosek o wydanie warunków technicznych przyłączenia budynku (nowego) dostałem informację, że owszem można ale konieczna jest rozbudowa sieci

[...] Poszedłem więc do znajomego prawnika który wystosował do urzędu pismo na papierze firmowym kancelarii prawnej, że z uwagi na ustawę "o obowiązkowym zaopatrzeniu w wodę... " oraz opisaną w wydanych WT dla mojego budynku konieczność rozbudowy sieci oczekujemy na jej realizację, która umożliwi przyłączenie budynku.

[...]

A - projekt wniosłem jako udział własny, koszt ok 3 tys.

Witam,

czyli powinniśmy wystąpić do wodociągów o wydanie warunków technicznych przyłączenia domów do wodociągu? Każdy dom z osobna?

Rozumiem, że o ten wniosek chodzi (ze strony moich wodociągów):

WNIOSEK O WYDANIE WARUNKÓW TECHNICZNYCH NA PRZYŁĄCZENIE DO SIECI WODOCIĄGOWEJ I/LUB KANALIZACYJNEJ, SANITARNEJ, DESZCZOWEJ

http://zwiuk.pl/wp-content/uploads/WNIOSEK-O-WYDANIE-WARUNK%C3%93W-TECHNICZNYCH-NA-PRZY%C5%81%C4%84CZENIE-DO-SIECI-WODOCI%C4%84GOWEJ-ILUB-KANALIZACYJNEJSANITARNEJDESZCZOWEJ.pdf ?

Czy złożenie takiego wniosku nas do czegoś obliguje?

Mapka jaka stara może być?

A do czego służy "WNIOSEK O UZYSKANIE INFORMACJI, CO DO MOŻLIWOŚCI ZAOPATRZENIA W WODĘ I (LUB) ODPROWADZANIA ŚCIEKÓW" ?

Gdzie zdobyć MPZ?

Edytowane przez Maciej Loret

Witam,

czyli powinniśmy wystąpić do wodociągów o wydanie warunków technicznych przyłączenia domów do wodociągu? Każdy dom z osobna?

Rozumiem, że o ten wniosek chodzi (ze strony moich wodociągów):

WNIOSEK O WYDANIE WARUNKÓW TECHNICZNYCH NA PRZYŁĄCZENIE DO SIECI WODOCIĄGOWEJ I/LUB KANALIZACYJNEJ, SANITARNEJ, DESZCZOWEJ

http://zwiuk.pl/wp-content/uploads/WNIOSEK-O-WYDANIE-WARUNK%C3%93W-TECHNICZNYCH-NA-PRZY%C5%81%C4%84CZENIE-DO-SIECI-WODOCI%C4%84GOWEJ-ILUB-KANALIZACYJNEJSANITARNEJDESZCZOWEJ.pdf ?

Czy złożenie takiego wniosku nas do czegoś obliguje?

Mapka jaka stara może być?

A do czego służy "WNIOSEK O UZYSKANIE INFORMACJI, CO DO MOŻLIWOŚCI ZAOPATRZENIA W WODĘ I (LUB) ODPROWADZANIA ŚCIEKÓW" ?

Jeśli dobrze pamiętam (może ktoś mnie poprawi) to wniosek o wydanie WT składasz dla nowych budynków/w budowie. Dla istniejących jest wniosek o uzyskanie informacji. Złożenie wniosku do niczego Cię nie obliguje. Z urzędem lepiej rozmawiać papierowo-"na gębę" mogą mówić różne rzeczy, niekiedy odmienne od tego, co napiszą w formalnym piśmie.

Czy mapka, to "110 zł - wyrys z mapy ewidencyjnej w postaci dokumentu elektronicznego":

http://www.bip.powiat.bydgoski.pl/?a=4145 ?

Jaki format ? Pytam bo jeśli byłby do A2, to wolałbym pocztą elektroniczną i aby nie jechać do starostwa.

Potem wniosek składam razem z mapką w wodociągach?

Warto wcześniej obejrzeć miejscowy plan zagospodarowania albo inne dokumenty, które mogą mieć wpływ na sens/prawdopodobieństwo walki o wodociąg w ulicy?