Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ściana z klinkieru

Recommended Posts

Witam

Planuje postawić ścianę jednowarstwową z klinkieru aby obudować skrzynkę gazową i elektryczną ( wysokość ok 1.7m , długość ok. 3m ) .

Cegły stawia się na izolacji przeciwwilgociowej ( folia , papa) . Czy potrzebne jest jakieś zabezpieczenie aby ścianka się nie przewróciła?

Zaprawa nie przyklei się do foli. Może trzeba w fundament wprowadzić pręty zabezpiecząjące przed przewróceniem? Czego ta ścianka ma się trzymać.

Ma stać nie związana tylko na folii izolacyjnej? Ścianka będzie w kształcie litery L. Obawiam się że jak oprę się o ściankę to się przewróci.

Planowałem postawić ściankę z betonu komórkowego 12 , ale problem jest ten sam.

Po pierwsze ludzie pracują i nikt nie odpowie w tak szybkim czasie;

Musisz przezbroić taką ścianę albo zmienić koncepcję budowy bo nawet jeśli to zrobisz ściana z klinkieru może się przewrócić, z reguły zaprawy z trasem; którymi łączy, muruje się klinkier też nie są "lepkie" i "łączące"

W fundamencie koniecznie muszą być pręty przy wysokości 1,7m minimum na 3/4 a to ok 1,2m.

Wg mnie nie jest to budowla bezpieczna jako jednowarstwowa.

Planuje zrobić tak jak na rysunku. Czerwone linie to ogrodzenie metalowe. Kwadraty to skrzynki.

Ścianki to cegła klinkierowa ( jedna warstwa cegły ) , ale może też być gazobeton ( nie wiem co będzie lepsze ).

Grubość ścianki w miejscu skrzynek to ok 24 cm (grubość skrzynki elektrycznej) , pozostałe ścianki o grubości 12 cm.

plot.jpg