Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zestaw wiertarko-wkrętarka + zakretarka

Recommended Posts

Witam

Rozglądam się za wkrętarką w budżecie ok 500-600 zł i wpadł mi w oko zestaw Makity Clx201x https://www.google.com/search?q=clx201x&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b

Narzędzi będę potrzebował do wykończeniówki, sufitów podwieszanych itp, a później ogólnie do użytku przy domu. Zestaw kusi bo na pewno wygodniej pracuje się dwoma narzędziami, można do jednego założyć wiertło, a drugim dokręcać itp.

Pytanie czy warto i czy zasilanie 10.8V ma jakieś poważne wady w stosunku do 18V? Czy może lepiej jedną solidniejszą wkrętarkę na 18V?

Mam taki zestaw i polecam. Akumulatory są małe i trzeba częściej je ładować ale ładują się bardzo szybko (1h) więc spokojnie sobie robisz bez przerw. 10,8V to zestaw dla nieciężkich prac do wykończeniówki chyba w sam raz bo wkrętarka jest lekka, dobrze wyważona, ma dwa biegi, można coś przewiercić i wkręcić. Bardzo dobre sprzęgło stopniowe tak jakby utrafione z siłą wkręcania nie zdarzyło mi się żeby przekręcić wkręta. Co do klucza udarowego to hm myślałem że nie będzie miał siły a ten daje radę bez problemów. Oczywiście nie wkręcisz nim śruby 300x8 w drewnianą belkę po całej długości ale z mniejszymi śrubami radzi sobie bez oporu. Do wyboru masz lekki zestaw 10,8 V średni 14,4 i do ciężkich zadań 18 V ten ostatni to kawał wkrętarki duża ciężka, mocy ma że ręce urywa, ale ciężko ją wykorzystać do czegoś więcej poza dekarskimi sprawami w normalnych pracach domowych to jakby siekierą chleb kroić.

• 2 months później...
Troche bym się bał 10,8 v brać, sam robiłem u siebie podwieszany sufit i było bardzo ciężko, nie wiem jak u Ciebie ale u mnie było bardzo dużo wiercenia, sufit bardzo gruby, nawet specjalnie wyciągnałem firmową wiertarkę AEG ona dała radę ( to bardzo dobry sprzęt) ale do tej pory jak sobie pomyślę o tym suficie to mi sę coś robi, kobieta sobie zamarzyła jakiś pokręcony i do tego w dwóch miejscach bo nad szafkami kuchennymi i nad wyspą. Teraz mnie czeka obudowywanie rur od gazu ale to już na wiosne będę robił