ktemk 04.09.2018 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Witam,Jestem w trakcie budowy domu energooszczędnego z prefabrykatów betonowych. Dom 115 m2 parterowy. Cały czas nie mogę się zdecydować na rodzaj wentylacji. Zależy mi na dobrej jakości powietrza w domu. Mój wykonawca SSZ radzi wentylację grawitacyjna wspomagana przez nawiewniki (bez komina, tylko kratki i 150mm sporo - kuchnia, 2x lazienka). Inni oczywiście radzą rekuperacje. Na pewno koszty inwestycyjne się znacznie różnią natomiast czy warto naprawdę zastosować w tak małym domu rekuperacje?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RedEd 04.09.2018 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Ja montuje na 48m2 WM z rekuperacją, świeże powietrze -bezcenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sickboy 04.09.2018 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 100 mkw - reku z odzyskiem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktemk 04.09.2018 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Czyli rozumiem że nie powinienem się zastanawiać i instalować ręku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 04.09.2018 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Witam, Jestem w trakcie budowy domu energooszczędnego z prefabrykatów betonowych. Dom 115 m2 parterowy. Cały czas nie mogę się zdecydować na rodzaj wentylacji. Zależy mi na dobrej jakości powietrza w domu. Mój wykonawca SSZ radzi wentylację grawitacyjna wspomagana przez nawiewniki (bez komina, tylko kratki i 150mm sporo - kuchnia, 2x lazienka). Inni oczywiście radzą rekuperacje. Na pewno koszty inwestycyjne się znacznie różnią natomiast czy warto naprawdę zastosować w tak małym domu rekuperacje? Pozdrawiam jeśli piszesz o " domu energooszczędnym " to nie takim, który podziurawiony jest kominami wentylacji grawitacyjnej ! dla tego typu obiektów tylko i wyłącznie dobrze zaprojektowana i wykonana Wentylacja Mechaniczna z odzyskiem ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 04.09.2018 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Czyli rozumiem że nie powinienem się zastanawiać i instalować ręku? Bezapelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktemk 04.09.2018 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 W takim razie dzięki za jednoznaczne wskazówki. Zacznę szukać wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktemk 16.09.2018 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Jako, że bardzo zależy mi na czasie z przeprowadzką do nowego domy - okazuje się, że moje finanse mogą nie podołać z instalacją WM. Prawdopodobnie zdecyduje się tymczasowo na WG. Jest to nawet mi na rękę gdyż od 17 września rusza program "czyste powietrze" dzięki, któremu będę mógł otrzymać na WM 30% dotacji + kredyt 2% na resztę inwestycji (15 lat). Oczywiście w przypadku WM to dotyczy domów z odbiorem (nie można z tego skorzystać w tracie budowy). Generalnie teraz zastanawiam się w jaki sposób wykończyć dom (zaizolować strop), abym później w prosty sposób mógł przejść na WM. Mam strop drewniany (wiązary) o wysokości legara 17cm, poniżej o 8cm będzie zamontowany sufit g/k. Dodatkowo na grubości stelaża montowana będzie folia grzewcza (na podczerwień). Folia ta jest praktycznie bezpośrednio montowana przy płycie g/k. Nad folią jest izolacja z wełny (1cm może) + folia aluminiowa. Myślałem nad izolowaniem stropu celulozą. Czy 25cm wystarczy dla domu energooszczędnego? Co o tym sądzicie? Są lepsze alternatywy?Czy warto wcześniej rozprowadzić rury? Dzięki za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 17.09.2018 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 zamiast kombinować, załóż sobie wentylację mechaniczną bez rekuperatora. zainstaluj same kanały i dwa wentylatory. za kilka lat dołożysz rekuperator. zaoszczędzisz na kominach i formalnościach. te dotacje może są OK, jeśli się załapiesz, ale tam są dodatkowe koszty, np. audytor i na koniec wcale nie musi wyjść tak różowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 05.10.2018 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Witam, Jeżeli ceni sobie Pan komfort w budynku jednocześnie przy dodatkowej oszczędności kosztów ogrzewania zdecydowanie polecam montaż wentylacji mechanicznej z rekuperatorem. Przy budowie budynków niskoenergetycznych jest to obecnie jedno z powszechnie stosowanych rozwiązań. W porównaniu do wentylacji grawitacyjnej, do budynku będzie zawsze dostarczane świeże powietrze w odpowiedniej ilości. Dzięki odzyskowi ciepła w rekuperatorze uzyskamy dodatkowe oszczędności kosztów ogrzewania budynku. Jeżeli jest Pan zainteresowany montażem wentylacji mechanicznej z rekuperatorem zachęcam do zapoznania się z ofertą marki Buderus. Nasza centrala wentylacyjna z odzyskiem ciepła Logavent HRV2, cechuje się wysoką efektywnością odzysku ciepła wynosząca nawet do 90% oraz bardzo cichą pracą. Najważniejszy element rekuperatora, czyli wymiennik ciepła, wykonany jest w całości z aluminium. Centrala wentylacyjna dostępna jest w trzech wielkościach o nominalnych przepływach powietrza: 140 m3/h, 230 m3/h oraz 350 m3/h. Wyszukiwarkę naszych instalatorów można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) pod numerem telefonu 801 777 801 lub też formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/rekuperacja/ Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts