MALWINA279 04.09.2018 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Witam serdecznie, posiadam komin z wkładem ceramicznym,ostatnia część ceramiki jest niższa od pustaka który go otacza około 5 cm. Wyczytałam w internecie że tak powinno być,jednak proszę Was o poradę. W tej sytuacji nie wiem jak mam dokończyć ten komin,mam dokleić brakującą część ceramiki? Zamówiłam sobie czapkę z kamienia z otworem pod nasadę kominową Nasada kominowa ten rodzaj czy może płytę przejściową z wpustem w komin ceramiczny Wierzę że mi pomożecie:bye: Komin fi 200 + 2 wentylacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 04.09.2018 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 A czym masz wykończony komin tzn cegła klinkierowa ? blacha ? tynk ? Co to za komin w sensie systemowy czy jakaś samoróbka ? Ceramika powinna być wyższa niż pustak tzn inaczej ... komin systemowy kupujesz z odpowiednią wysokością i ilością części składowych, a to oznacza że ilość wkładek ceramiki, pustaków oraz wełny izolacyjnej jest dobrana i samo powinno wyjść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALWINA279 04.09.2018 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Komin na chwilę obecną został ocieplony . Nie jest to żadna samoróbka. Komin został normalnie zakupiony . Może dlatego tak wyszło ponieważ zrezygnowano z wklejenia jednej ceramiki i jednego pustaka?Co mam w tej sytuacji zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.09.2018 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 (edytowane) ceramika ma być niższa niż ostatni pustak. ile niższa? to zależy od systemu, ale pi razy oko ok 10-13cm. na ten pustak musisz połozyć i wkleić do ceramiki taki specjalny wkład z nacięciami tak zwany mankiet kompensacyjny albo dokupić pokrywe szybu i dodatkowy kawałek rury ceramicznej Pierwszy wariant jest dla kominów ocieplanych wełną dla paliw stałych, drugi dla kominów dla pieców na gaz tutaj masz instrukcje sposobu budowy i wykończenia w obu wariantach https://www.presto-kominy.pl/strefa-profesjonalisty/instrukcje-montazu przykład jednej firmy, ale pozostałe maja na takiej samej zasadzie Edytowane 4 Września 2018 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 04.09.2018 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Cj blok na filmie instruktażowym pokazuje że ceramika wystaje ponad pustak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.09.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 masz racje, ale zalezy to od typu wykończenia i typu komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.09.2018 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Komin na chwilę obecną został ocieplony . Nie jest to żadna samoróbka. Komin został normalnie zakupiony . Może dlatego tak wyszło ponieważ zrezygnowano z wklejenia jednej ceramiki i jednego pustaka? Co mam w tej sytuacji zrobić?Skoro to nie samoróbka, zrób zgodnie z instrukcją. Zachowasz gwarancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 05.09.2018 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 musisz złożyć na sucho jak będzie czapka i wtedy zobaczysz czy brakuje wysokiści, bo pewnie brakuje i doklejsz ceramiki ile potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALWINA279 05.09.2018 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 dziekuję za odpowiedzi Jeśli nie chciałabym już dokleić ceramiki to mogę użyć takiego rozwiązania? https://allegro.pl/nasada-komina-zakonczenie-fi-200-ustnik-dyfuzor-i7187205399.html#thumb/1 lub https://allegro.pl/nasada-komina-zakonczenie-fi-200-ustnik-dyfuzor-i7187206758.html#thumb/2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip999 05.09.2018 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Zdaje się, że pierwszego rozwiązania możesz użyć. Mój brat ostatnio tak zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.09.2018 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 dziekuję za odpowiedzi Jeśli nie chciałabym już dokleić ceramiki to mogę użyć takiego rozwiązania? https://allegro.pl/nasada-komina-zakonczenie-fi-200-ustnik-dyfuzor-i7187205399.html#thumb/1 lub https://allegro.pl/nasada-komina-zakonczenie-fi-200-ustnik-dyfuzor-i7187206758.html#thumb/2 możesz, tylko pamiętaj, aby pomiędzy tą nasadą a czapa była szczelina wentylacyjna, ogólnie ta nasada nie może stykać się z czapa kominową. inaczej zamkniesz przestrzeń wentylacyjna komina. z drugiej strony, ta nasadę będziesz co jakiś czas wymieniać, bo spaliny ja "zeżrą", dlatego w oryginale taka nasada służy za osłonę ceramiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALWINA279 05.09.2018 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 ok,,rozumiem czy ten dyfuzor wystarczy włożyć w środek ceramiki czy trzeba też czymś obkleić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 05.09.2018 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Włożyć . Nie usztywniać ! To obniżenie ostatniej kształtki szamotowej ma zapobiegać pękaniu na skutek naprężeń . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALWINA279 06.09.2018 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 To dobrze że pytam,ktoś inny nie z tego forum napisał że mam przykleić na sylikon wysokotemperaturowy. Piszecie również że montując ten rodzaj dyfuzora mam zostawić szczelinę na wentylację komina, no ok rozumiem Czy to znaczy że nie mamy już robić wentylacji dodatkowej w kominie? poniżej czapy kominowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 06.09.2018 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 dokladnie tak zrób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 06.09.2018 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Jak położysz czapkę a teraz masz ceramikę niżej to tym bardziej zabraknie wysokości aby nasadę ustawić i tak musisz doklejać ceramiję albo przedłużyć rurę nadady. a chyba łatwiej dołożyć ceramikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALWINA279 06.09.2018 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Tak ceramika jest niżej ,tak jak wyżej wspomniałam chcę użyć takiego rozwiązania i dostałam odpowiedź że mogę tak zrobić, mam ten dyfuzor wsunąć w ceramikę,czapa komina jest może grubości 3mm,wykonana z blachy z wyciętym otworem na ceramikę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALWINA279 06.09.2018 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 moje pytanie natomiast dotyczy tego czy mamy zrobić wentylację w kominie? mimo tego że przy zamontowaniu tego dyfuzora jest szczelina między czapą a dyfuzorem. Czy owa szczelina w ogóle nie ma związku z wentylacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 06.09.2018 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 (edytowane) Tak ceramika jest niżej ,tak jak wyżej wspomniałam chcę użyć takiego rozwiązania i dostałam odpowiedź że mogę tak zrobić, mam ten dyfuzor wsunąć w ceramikę,czapa komina jest może grubości 3mm,wykonana z blachy z wyciętym otworem na ceramikę dobre, czapa komina ma 3mm i jest z blachy:) to nie jest czapa, czapa jest wykonana z betonu i ma grubość minimum 4 centymetry. Ta blacha to tylko opierzenie/obróbka blacharska. moje pytanie natomiast dotyczy tego czy mamy zrobić wentylację w kominie? mimo tego że przy zamontowaniu tego dyfuzora jest szczelina między czapą a dyfuzorem. Czy owa szczelina w ogóle nie ma związku z wentylacją? to co widzisz na zdjęciu(kratki) to zakończenie kanałów wentylacyjnych, nie komina. To sa oddzielne kanały do wentylacji grawitacyjnej. Ta szczelina o której ja słyszę służy do wentylacji komina i jej sie tak nie zakańcza. Edytowane 6 Września 2018 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALWINA279 09.09.2018 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 dobre, czapa komina ma 3mm i jest z blachy:) to nie jest czapa, czapa jest wykonana z betonu i ma grubość minimum 4 centymetry. Ta blacha to tylko opierzenie/obróbka blacharska. Ludzie różnie piszą jak dana rzecz się nazywa ale dziękuję za poprawienie mojej wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts