Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zakończyć komin z wkładem ceramicznym???

Recommended Posts

Witam serdecznie,

posiadam komin z wkładem ceramicznym,ostatnia część ceramiki jest niższa od pustaka który go otacza około 5 cm. Wyczytałam w internecie że tak powinno być,jednak proszę Was o poradę.

W tej sytuacji nie wiem jak mam dokończyć ten komin,mam dokleić brakującą część ceramiki?

Zamówiłam sobie czapkę z kamienia z otworem pod nasadę kominową

Nasada kominowa ten rodzaj

czy może płytę przejściową z wpustem w komin ceramiczny

Wierzę że mi pomożecie:bye:

Komin fi 200 + 2 wentylacje

nasada-kominowa.jpg

Screenshot_20180904-172914_Allegro.jpg

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A czym masz wykończony komin tzn cegła klinkierowa ? blacha ? tynk ? Co to za komin w sensie systemowy czy jakaś samoróbka ? Ceramika powinna być wyższa niż pustak tzn inaczej ... komin systemowy kupujesz z odpowiednią wysokością i ilością części składowych, a to oznacza że ilość wkładek ceramiki, pustaków oraz wełny izolacyjnej jest dobrana i samo powinno wyjść.

ceramika ma być niższa niż ostatni pustak. ile niższa? to zależy od systemu, ale pi razy oko ok 10-13cm. na ten pustak musisz połozyć i wkleić do ceramiki taki specjalny wkład z nacięciami tak zwany mankiet kompensacyjny page_6.jpg

albo dokupić pokrywe szybu i dodatkowy kawałek rury ceramicznej

Leier_turbo_s_komplet.jpg

Pierwszy wariant jest dla kominów ocieplanych wełną dla paliw stałych, drugi dla kominów dla pieców na gaz

tutaj masz instrukcje sposobu budowy i wykończenia w obu wariantach https://www.presto-kominy.pl/strefa-profesjonalisty/instrukcje-montazu

przykład jednej firmy, ale pozostałe maja na takiej samej zasadzie

Edytowane przez Slawko123

Komin na chwilę obecną został ocieplony . Nie jest to żadna samoróbka. Komin został normalnie zakupiony . Może dlatego tak wyszło ponieważ zrezygnowano z wklejenia jednej ceramiki i jednego pustaka?

Co mam w tej sytuacji zrobić?

Skoro to nie samoróbka, zrób zgodnie z instrukcją. Zachowasz gwarancję.

dziekuję za odpowiedzi

Jeśli nie chciałabym już dokleić ceramiki to mogę użyć takiego rozwiązania?

https://allegro.pl/nasada-komina-zakonczenie-fi-200-ustnik-dyfuzor-i7187205399.html#thumb/1

lub

https://allegro.pl/nasada-komina-zakonczenie-fi-200-ustnik-dyfuzor-i7187206758.html#thumb/2

możesz, tylko pamiętaj, aby pomiędzy tą nasadą a czapa była szczelina wentylacyjna, ogólnie ta nasada nie może stykać się z czapa kominową. inaczej zamkniesz przestrzeń wentylacyjna komina.

z drugiej strony, ta nasadę będziesz co jakiś czas wymieniać, bo spaliny ja "zeżrą", dlatego w oryginale taka nasada służy za osłonę ceramiki

To dobrze że pytam,ktoś inny nie z tego forum napisał że mam przykleić na sylikon wysokotemperaturowy.

Piszecie również że montując ten rodzaj dyfuzora mam zostawić szczelinę na wentylację komina, no ok rozumiem

Czy to znaczy że nie mamy już robić wentylacji dodatkowej w kominie? poniżej czapy kominowej

Tak ceramika jest niżej

,tak jak wyżej wspomniałam chcę użyć takiego rozwiązania i dostałam odpowiedź że mogę tak zrobić,

mam ten dyfuzor wsunąć w ceramikę,czapa komina jest może grubości 3mm,wykonana z blachy z wyciętym otworem na ceramikę

dobre, czapa komina ma 3mm i jest z blachy:) to nie jest czapa, czapa jest wykonana z betonu i ma grubość minimum 4 centymetry. Ta blacha to tylko opierzenie/obróbka blacharska.

moje pytanie natomiast dotyczy tego czy mamy zrobić wentylację w kominie?

mimo tego że przy zamontowaniu tego dyfuzora jest szczelina między czapą a dyfuzorem.

Czy owa szczelina w ogóle nie ma związku z wentylacją?

to co widzisz na zdjęciu(kratki) to zakończenie kanałów wentylacyjnych, nie komina. To sa oddzielne kanały do wentylacji grawitacyjnej.

Ta szczelina o której ja słyszę służy do wentylacji komina i jej sie tak nie zakańcza.

Edytowane przez Slawko123