iwan89 04.09.2018 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Cześć, jestem na etapie projektu indywidualnego i dostałem pytanie od architekta odnośnie nadproża. Okna będą na wysokości 85 cm, wysokość okna to 140 cm to daje nam 225 cm, natomiast architekt proponuje by nadproża zrobić na 235 cm. Na pewno chcę rolety antywłamaniowe zewnętrzne, ale zastanawiam się jak się robi zazwyczaj? Czy nadproża są równo nad oknami czy robi się je zawsze wyżej i czy w tym wypadku 235 cm będzie ok? Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.09.2018 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 okno jest zawsze mniejsze niz otwór okienny. 85cm to wysokość czego? góry parapetu czyli dołu ramy okiennej, czy wysokość muru czyli początek otworu? czy wysokość do szyby, czy wysokość do spodu parapetu?pamiętaj aby ta wysokość była liczona od gotowej podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwan89 04.09.2018 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 85 cm od gotowej podłogi do początku otworu okiennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 05.09.2018 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 85 cm od gotowej podłogi do początku otworu okiennego. Zasadnicze pytanie jak wysokie są pomieszczenia? Zastanów się jaki będzie efekt wizualny od wewnątrz przy danej wysokości nadproży. Poza tym jeżeli zrobisz otwór na okna o wysokości 140cm to realna wysokość okna wyniesie tylko 133-134cm! Ja bym szedł w stronę nadproży na wysokości 240cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.09.2018 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 E tam. a jeśli to mały, skromny i stylowy domek, to okna balkonowe o wysokości ok240cm będą wyglądały na zbyt wysokie Kurczę - przecież to są pytania do architekata! Jeśli on nie jest pewny swojej propozycji, to niech ktoś z Was (architekt lub inwestor) narysuje sobie wizualizację. Mówię ktoś, bo nie znam Waszej umowy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.09.2018 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 ..........Okna będą na wysokości 85 cm, wysokość okna to 140 cm to daje nam 225 cm, natomiast architekt proponuje by nadproża zrobić na 235 cm. Na pewno chcę rolety antywłamaniowe zewnętrzne, ale zastanawiam się jak się robi zazwyczaj? Czy nadproża są równo nad oknami czy robi się je zawsze wyżej i czy w tym wypadku 235 cm będzie ok? . 85 cm od gotowej podłogi do początku otworu okiennego.jak okno ma mieć 140cm to otwór musi mieć 150cm. zakładając, że wysokość okna liczymy po zewnętrznej stronie ramy. czyli 85+150=235cm i na takiej wysokości nadproże. Ta wysokość nie uwzględnia ewentualnych rolet zewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts