Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Atlantic Panasonic Nibe

kamilkampo

Recommended Posts

Witam,

jak w temacie ... Atlantic Panasonic Nibe , czy też może inna firma ? Którą firmę najbardziej polecacie ? Wiem że jest to pytanie typu która marka jest lepsza BMW czy AUDI, lecz jestem zielony w temacie a Wy macie do czynienia z tymi firmami i może wspólnie znajdziemy plusy i minusy tych firm.

Do wydania mam 30 tyś. zł które otrzymałem od urzędu miasta w ramach dotacji na źródła energii odnawialnej. Dotacja w 100%. Obecnie w domu piec kondensacyjny z zasobnikiem wielowarstwowy - też do wymiany na kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny (z dotacji ale już innej). Dom dobrze ocieplony, ogrzewanie podłogowe dół oraz kaloryfery góra. Łączne 150 m2.

Wstępnie jestem zdecydowany na NIBE SPLIT AMS 10-12 + HK 200S, ponieważ mniej więcej mieszczę się w przyznanej dotacji. Co możecie powiedzieć o tym zestawie ? Czy może warto zastanowić się nad inną firmą ?

Pozdrawiam

Kamil

Witam,

jak w temacie ... Atlantic Panasonic Nibe , czy też może inna firma ? Którą firmę najbardziej polecacie ? Wiem że jest to pytanie typu która marka jest lepsza BMW czy AUDI, lecz jestem zielony w temacie a Wy macie do czynienia z tymi firmami i może wspólnie znajdziemy plusy i minusy tych firm.

Do wydania mam 30 tyś. zł które otrzymałem od urzędu miasta w ramach dotacji na źródła energii odnawialnej. Dotacja w 100%. Obecnie w domu piec kondensacyjny z zasobnikiem wielowarstwowy - też do wymiany na kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny (z dotacji ale już innej). Dom dobrze ocieplony, ogrzewanie podłogowe dół oraz kaloryfery góra. Łączne 150 m2.

Wstępnie jestem zdecydowany na NIBE SPLIT AMS 10-12 + HK 200S, ponieważ mniej więcej mieszczę się w przyznanej dotacji. Co możecie powiedzieć o tym zestawie ? Czy może warto zastanowić się nad inną firmą ?

Pozdrawiam

Kamil

powietrzne czy gruntowe?

Ja sprzedaję wiele marek pomp ciepła, dlatego że nie ma urządzeń idealnych.

Jak ktoś chce super niezawodności bierze Mitsubishi

Jak ma być mega cicho Dikin Altherma 3

Jak najlepszy stosunek cena / moc to Panasonic

Jak gruntówka to NIBE, ale nie powietrzne nibe.

Ani to tanie, ani dobre, w tej cenie często można dużo lepsze i sprawniejsze urządzenia które będą pracować dużo taniej.

dlatego radzę odezwać się do mnie na meila [moderowano] podeślę do porównania inne rozwiązania.

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama wykraczająca po za ramy PP.

Ja sprzedaję wiele marek pomp ciepła, dlatego że nie ma urządzeń idealnych.

Jak ktoś chce super niezawodności bierze Mitsubishi

Jak ma być mega cicho Dikin Altherma 3

Jak najlepszy stosunek cena / moc to Panasonic

Jak gruntówka to NIBE, ale nie powietrzne nibe.

Ani to tanie, ani dobre, w tej cenie często można dużo lepsze i sprawniejsze urządzenia które będą pracować dużo taniej.

dlatego radzę odezwać się do mnie na meila [moderowano] podeślę do porównania inne rozwiązania.

A jakby tak porównać głośność pracy przy dużym obciążeniu w agregatu Panasa do Althermy 3, to czy będzie to jakoś diametralnie ciszej czy tylko audiofil to zauważy:P

Edytowane przez Tomaszs131

A jakby tak porównać głośność pracy przy dużym obciążeniu w agregatu Panasa do Althermy 3, to czy będzie to jakoś diametralnie ciszej czy tylko audiofil to zauważy:P

Altherma jest sporo cichsza, mam obie pompy wystawione i podłączone w biurze jak ktoś chce to zapraszam żeby sobie porównał.

Witam,

Pozdrawiam

Kamil

Tak sytuacja kwalifikuje sie do prokuratora z tytułu niegospodarności .

Co trzeba mieć w głowie aby dawać dotacje na PC jeżeli jest kocioł gazowy kondensacyjny. Ta pompa powinna trafić do domu ogrzewanego węglem .

Cnc a co powiesz o pompach ciepła Samsung w porównaniu do innych??

Samsung ma jedną fajną funkcje które nie ma inny producent w wersji TDM ma możliwość podłączenia pod wodną jednostkę wewnetrzną tez można podłączyć jednostki powietrze powietrze do ogrzewania i chłodzenia.

Chociaż sterownik już swoje najlepsze czasy ma za sobą.

Zaletą w przypadku pompy 9kW jest duża jednostka zewnętrzna przez co pracuje bardzo cicho.

Jak ktoś nie chce klimy z jednej jednostki zewnętrznej to raczej Panasonic, Daikin, Mitsubishi.

Ok, w czym oprócz sterownika Panasonic przewyższa Samsunga? Z tego co wiem to w Samsungu jest pompa obiegowa Grundfos, w Panasonicu pompa Panasonica, ale chyba mocniejsza niż w Samsungu. Panasonic jest plastikowy w środku, Samsung nie. Samsung jest cichszy i przy 9 KW ma 4 KW grzałek, a Panasonic 3 KW.

Ok, w czym oprócz sterownika Panasonic przewyższa Samsunga? Z tego co wiem to w Samsungu jest pompa obiegowa Grundfos, w Panasonicu pompa Panasonica, ale chyba mocniejsza niż w Samsungu. Panasonic jest plastikowy w środku, Samsung nie. Samsung jest cichszy i przy 9 KW ma 4 KW grzałek, a Panasonic 3 KW.

Tak, Panasonic ma lepszą pompę obiegową, i to nie jest raczej pompa Panasonic bo takie same widziałem też w pompach Daikina.

Co od plastików to one są fajne bo wszystko wymienisz w razie potrzeby bez nawet kombinerek. W panasonic masz mądrzejsze sterowanie grzałkami i lepszy dostęp do serwisu i części.

Samsunga bardzo lubię za możliwość właśnie podpięcia kilku jednostek wewnętrznych, ale rzadko to jest potrzebne.

Skoro wybór przed tobą, to pomyśl o Althermie 3 na R32.

Bardzo dobre parametry, ładny design, szereg elementów, których u konkurencji nie znajdziesz, serwis fabryczny, bardzo duże możliwości konfiguracji.

Po co wchodzić w produkty na R410A, które od stycznia 2025 zostaną wycofane z rynku.