Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Potrzebna pomoc - jaka pompa ciepla?

Myszcz

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczow. To moj pierwszy post, chociaz forum przegladam juz od kilku miesiecy - dopiero dzis sie na nim zdecydowalem zarejestrowac.

Bede budowac dom - dzialka juz kupiona (12 ar, 20km od KrK). Bedzie to dom szkieletowy - w calosci postawiony przez firme.

Jako, iz dostalem strzal od gazowni - podlaczenie gazu za okolo 2 lata - to mysle nad innym sposobem ogrzewania domu i wody. Zaczalem wiec czytac o pompach ciepla - jestem totalnym laikiem w tym temacie (tak jak rowniez w temacie budowy domu - jeszcze:>).

Dom w kwadracie, pow uzytkowa: 91 m2, pow zabudowy: 110 m2.

Czy da sie taki dom ogrzac w miare logicznie i tanio pompa ciepla? Jesli tak - to jaka? Gruntowa wydaje mi sie dosc droga. Biore pod uwage to, ze piec na gaz to z 7k+przylacza 2.5k+projekt - zalozmy 15k to koszt montazu gazu w domu.

A pompa ciepla - jaki to koszt montazu i potem koszt miesieczny/roczny uzywania?

Jesli potrzebne sa jakies dane - to prosze o pytania jakie. Tak jak wspomnialem - jestem laikiem i to moj pierwszy dom:)

Dziekuje i pozdrawiam.

Witajcie, z racji bardzo zbliżonych parametrów (dom, powierzchnia użytkowa 100m2). Wg strony cieplowlasciwe.pl OZC wynosi 3,7kW, cwo 4kW.

Koszty instalacji gazowej jestem w stanie oszacować, trudniej natomiast z pompą ciepła. Tematem interesowałem się parę lat temu, było zapowiadane że lada moment ceny spadną, min z powodu wzrostu popularności. Jednak sprawdzając to pobieżnie nie widzę tych przystępnych cen..

Mam małą kołownię/pomieszczenie gospodarcze 4,5m2 w którym muszę zmieścić, liczniki, pralkę, rekuperator oraz system ogrzewania (powinno się również znaleźć trochę miejsca na szafkę z przetworami). Przy jednostkach monoblock, rozumiem że praktycznie wszystko jest na zewnątrz budunku?

Czy da się zbudować system ogrzewania (wraz z cwu dla 3 osób), poniżej 15tyś z pompą ciepła przyzwoitej jakości?

Dom w kwadracie, pow uzytkowa: 91 m2, pow zabudowy: 110 m2.

Czy da sie taki dom ogrzac w miare logicznie i tanio pompa ciepla? Jesli tak - to jaka? Gruntowa wydaje mi sie dosc droga. Biore pod uwage to, ze piec na gaz to z 7k+przylacza 2.5k+projekt - zalozmy 15k to koszt montazu gazu w domu.

A pompa ciepla - jaki to koszt montazu i potem koszt miesieczny/roczny uzywania?

Jesli potrzebne sa jakies dane - to prosze o pytania jakie. Tak jak wspomnialem - jestem laikiem i to moj pierwszy dom:)

Dziekuje i pozdrawiam.

Do takiego małego domu po co pompa ciepła?

Aż się prosi o ogrzewanie prądem w taniej taryfie(zakładając, że w tym domu szkieletowym nie poskąpiono na izolacji i że będzie WM), do tego PV żeby spełnić wymogi formalne.

Witajcie, z racji bardzo zbliżonych parametrów (dom, powierzchnia użytkowa 100m2). Wg strony cieplowlasciwe.pl OZC wynosi 3,7kW, cwo 4kW.

Koszty instalacji gazowej jestem w stanie oszacować, trudniej natomiast z pompą ciepła. Tematem interesowałem się parę lat temu, było zapowiadane że lada moment ceny spadną, min z powodu wzrostu popularności. Jednak sprawdzając to pobieżnie nie widzę tych przystępnych cen..

Mam małą kołownię/pomieszczenie gospodarcze 4,5m2 w którym muszę zmieścić, liczniki, pralkę, rekuperator oraz system ogrzewania (powinno się również znaleźć trochę miejsca na szafkę z przetworami). Przy jednostkach monoblock, rozumiem że praktycznie wszystko jest na zewnątrz budunku?

Czy da się zbudować system ogrzewania (wraz z cwu dla 3 osób), poniżej 15tyś z pompą ciepła przyzwoitej jakości?

Ja mam kotłownie 3m2 i mam tam Pompę Ciepła, zbiornik 300 l i pralkę. Spokojnie zmieścisz wszystko w 4,5 m2. Za 15-20 tyś powninieś zrobić calą kotłownią z pompą 5KW lub 7 KW

Ja mam kotłownie 3m2 i mam tam Pompę Ciepła, zbiornik 300 l i pralkę. Spokojnie zmieścisz wszystko w 4,5 m2. Za 15-20 tyś powninieś zrobić calą kotłownią z pompą 5KW lub 7 KW

To ja uprzejmie proszę o namiary na gości robiących całą kotłownię z pompami 5-7kW za 15-20k, bo ci, których pytam, chcą 28-31 tysiączków.

@Myszcz

Co by Ci tam wyszło w obliczeniach, to raczej mało prawdopodobne, by zapotrzebowanie na moc grzewcza przekroczyło u Ciebie 5kW.

A z takim zapotrzebowaniem w zupełności poradzi sobie Altherm3 4kW, która w etykiecie energetycznej dla klimatu chłodnego -22, dedykowana jest do obciążenia 5kW. I cena będzie korzystniejsza niż za 8-kę :)

• 3 weeks później...

Witam,

Jeżeli nie posiada Pan podłączenia sieci gazowej do budynku, wtedy znacznie lepszym i korzystniejszym rozwiązaniem pod kątem kosztów ogrzewania będzie pompa ciepła. Instalacja gazowa zasilana gazem LPG ze zbiornika, poprzez wysoką cenę samego gazu LPG oraz koszty związane z dzierżawą zbiornika jest jedną z droższych metod ogrzewania budynku. Wyższe koszty inwestycyjne przy zakupie powietrznej pompy ciepła powinny się zwrócić w czasie następnych sezonów grzewczych. Nie musi się Pan również martwić o dostawy gazu LPG, jego jakość oraz zmiennej ceny. Wyboru powietrznej pompy ciepła najlepiej dokonać przed rozpoczęciem budowy, ponieważ istnieje wtedy możliwość zrezygnowania z budowy części kominów oraz wydzielonej kotłowni, co wpłynie na dodatkowe oszczędności. Nie będzie także potrzebna dzierżawa lub zakup zbiornika LPG. Przy okazji zachęcam Pana do zapoznania się z ofertą powietrznych pomp ciepła marki Buderus z rodziny Logatherm, która znajduje się na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/.

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Hejka,

dostalem OZC i wyszlo 13kWh/rok.

Wiec co lepiej - pompa ciepla - jesli tak to jaka? Czy zwykle ogrzewanie na prad?

Prosze zadzwonic celem omówienia tych wyników, jest sporo niescisłosci przy grubosci i rodzaju izolacji termicznej.

Po uzgodnieniu ozc mozna je konsultowac na forum.

Wyszło nie 13 kWh/rok , 13000 kWh/rok i 5637 W.