Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sposób na ostateczne porównanie kosztów ogrzewania!

KvM

Recommended Posts

a czy ktoś mi podpowie co będzie dobre do 16 m2 garsoniery

mam tam robić wszystko od podstaw i nie wiem czy jest sens pakować się w gaz

ile będzie mnie kosztowało ogrzanie (i jakim sprzętem) takiej garsoniery która jest na parterze słobo ocieplonej kamienicy

pozdrawiam i zapraszam równieź do wątku

czy opłaca sie gaz w garsonierze

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jerzysie,

Bartosz "działa"... Trudno ocenić dokładnie bo to przecież rura przez którą powierze jest przedmuchiowane. Nawiew i wyciągi działają bez dwuch zdań. Poniekąd wyniki kosztów ogrzewania też są powiązane ze sprawnością Bartosza.

Nie przeprowadziłem jeszcze dokładnych pomiarów temperatur na wejściu/wyjściu...

fidox,

przy tak małej powierzchni zapotrzebowanie na ciepło będzie równie małe, a to z kolei jak już mówiliśmy implikuje raczej prąd, bo inwestycja w piec i resztę będzie się dłuuugo zwracać. Ale polecałbym wykonanie chociażby przybliżonych wyliczeń.

Fidox masz chyba ksążkę telefoniczną? Znajdziesz tam nr telefonu do Zakładu energetycznego. Podadzą Ci zarówno cenę prądu w taniej jak i w drogiej taryfie. Do tego potrzebujesz jeszcze policzyć zapotrzebowanie na ciepło. Możesz to zrobić przy pomocy programu OZC. Jeśli pomnożysz zapotrzebowanie przez cenę będziesz miał całkowity koszt.

To bardzo proste.

A dal przykładu ja ogrzewam mieszkanie ponad 40m2 na prąd, mieszkanie w starym budownictwie ok 80% ścian (z U ok 1,5) jest na zewnątrz, ale z dołu jest sąsiad ( z góry też). Płacę rocznie ok. 1000-1200zł za ogrzewanie, prąd mam średnio po 20 gr za 1kWh (stosunek taniej do drogiej taryfy ok 15:1)

KvM - dodaj ze masz ogrzewanie akumulacyjne (drogie w instalacji) no i te sciany sasiedzi ci tez dogrzewaja - w domu bedzie inaczej. Dla ciekawosci podam, ze wlasnie na grupie pl.misc.budowanie jednen z dyskutantow w watku "koszt instalacji co.." podal ze koszt jego ogrzewania co byl 5tys razem z kotlem i rurami (podlogowka). To gwoli kwestii "drogiej" instalacji co na gaz i "taniej" na prad.

D.

• 4 years później...
  • 1 month później...

Hm, jakoś nie potrafię się przekonać do energii elektrycznej. Myślę, że jednak zapotrzebowanie zwykle (przynajmniej u mnie) wypada na tyle duże, że nie wyjdę na swoje. Ja stoję w tej chwili przed takim samym dylematem (domek 170m2), ale prawdę mówiąc - trudno jest to oszacować i dobrze porównać jeśli się nie ma dobrych rzeczywistych przykładów i opinii z życia wziętych, na których można by się jakoś oprzeć.

Ja właściwie postawie chyba na coś "starego" czyli jakiś uniwersalny kocioł "na wszystko", przyglądam się temu: http://www.kotlospaw.com/index.php?p=oferta4_00 choć sugeruje się tylko prawde mówiąc opinią jednego znajomego, który "na razie nie ma problemów".

Bądź tu mądry :/

• 1 month później...

Niedawno obliczyłem, że do ogrzania mojego domu przy temp. 5/12 stopni noc/dzień oraz CWU dla 2 osób potrzebna jest średnia moc 2,6 kW.

Dom 185 m podłóg wraz z ogrzewanym garażem, reku i GWC - ocieplony wg projektu:

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-paprociach-2/m410794850837b

Przy prądzie w 2 taryfach wyszłoby około 2,6x12x0.3 + 2,6x12x0,5 = 25 zł/dobę, a spalam na to 10 kg ekogroszku co kosztuje 8 zł/dobę.

Gdy będzie zimniej będzie jeszcze większa przewaga węgla - chyba, że coś źle policzyłem ?

• 1 year później...