fidox 13.10.2004 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 a czy ktoś mi podpowie co będzie dobre do 16 m2 garsonierymam tam robić wszystko od podstaw i nie wiem czy jest sens pakować się w gazile będzie mnie kosztowało ogrzanie (i jakim sprzętem) takiej garsoniery która jest na parterze słobo ocieplonej kamienicy pozdrawiam i zapraszam równieź do wątku czy opłaca sie gaz w garsonierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 13.10.2004 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Jerzysie, Bartosz "działa"... Trudno ocenić dokładnie bo to przecież rura przez którą powierze jest przedmuchiowane. Nawiew i wyciągi działają bez dwuch zdań. Poniekąd wyniki kosztów ogrzewania też są powiązane ze sprawnością Bartosza. Nie przeprowadziłem jeszcze dokładnych pomiarów temperatur na wejściu/wyjściu... fidox,przy tak małej powierzchni zapotrzebowanie na ciepło będzie równie małe, a to z kolei jak już mówiliśmy implikuje raczej prąd, bo inwestycja w piec i resztę będzie się dłuuugo zwracać. Ale polecałbym wykonanie chociażby przybliżonych wyliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fidox 13.10.2004 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 łatwo mówić - przybliżonych wartości tylko skąd mam wiedzieć ile płacił będę za prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 13.10.2004 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Fidox masz chyba ksążkę telefoniczną? Znajdziesz tam nr telefonu do Zakładu energetycznego. Podadzą Ci zarówno cenę prądu w taniej jak i w drogiej taryfie. Do tego potrzebujesz jeszcze policzyć zapotrzebowanie na ciepło. Możesz to zrobić przy pomocy programu OZC. Jeśli pomnożysz zapotrzebowanie przez cenę będziesz miał całkowity koszt.To bardzo proste. A dal przykładu ja ogrzewam mieszkanie ponad 40m2 na prąd, mieszkanie w starym budownictwie ok 80% ścian (z U ok 1,5) jest na zewnątrz, ale z dołu jest sąsiad ( z góry też). Płacę rocznie ok. 1000-1200zł za ogrzewanie, prąd mam średnio po 20 gr za 1kWh (stosunek taniej do drogiej taryfy ok 15:1) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 20.10.2004 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 KvM - dodaj ze masz ogrzewanie akumulacyjne (drogie w instalacji) no i te sciany sasiedzi ci tez dogrzewaja - w domu bedzie inaczej. Dla ciekawosci podam, ze wlasnie na grupie pl.misc.budowanie jednen z dyskutantow w watku "koszt instalacji co.." podal ze koszt jego ogrzewania co byl 5tys razem z kotlem i rurami (podlogowka). To gwoli kwestii "drogiej" instalacji co na gaz i "taniej" na prad. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ika48 07.09.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 sie zastanawiam jakie ogrzewanie wybrać.Kamienica-I pietro 38m2.Kominek czy ogrzewanie akumulacyjne-Mamy licznik dwutaryfowy.W domu nie ma nas od 8 do 17.Juz nie chodzi o koszt montażu-tylko eksploatacji pózniej miesięcznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamboo 08.10.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Hm, jakoś nie potrafię się przekonać do energii elektrycznej. Myślę, że jednak zapotrzebowanie zwykle (przynajmniej u mnie) wypada na tyle duże, że nie wyjdę na swoje. Ja stoję w tej chwili przed takim samym dylematem (domek 170m2), ale prawdę mówiąc - trudno jest to oszacować i dobrze porównać jeśli się nie ma dobrych rzeczywistych przykładów i opinii z życia wziętych, na których można by się jakoś oprzeć.Ja właściwie postawie chyba na coś "starego" czyli jakiś uniwersalny kocioł "na wszystko", przyglądam się temu: http://www.kotlospaw.com/index.php?p=oferta4_00 choć sugeruje się tylko prawde mówiąc opinią jednego znajomego, który "na razie nie ma problemów". Bądź tu mądry :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 28.11.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Niedawno obliczyłem, że do ogrzania mojego domu przy temp. 5/12 stopni noc/dzień oraz CWU dla 2 osób potrzebna jest średnia moc 2,6 kW. Dom 185 m podłóg wraz z ogrzewanym garażem, reku i GWC - ocieplony wg projektu:http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-paprociach-2/m410794850837b Przy prądzie w 2 taryfach wyszłoby około 2,6x12x0.3 + 2,6x12x0,5 = 25 zł/dobę, a spalam na to 10 kg ekogroszku co kosztuje 8 zł/dobę. Gdy będzie zimniej będzie jeszcze większa przewaga węgla - chyba, że coś źle policzyłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 28.11.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 a gdzie ten plik??? do licznia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tolotolo 25.08.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 porównanie kosztów ogrzewania można znaleźć także tu porówanie kosztów ogrzewaniageneralnie jest to porównanie kosztów wytwarzania energii w źródle. Jest także plik excel można pobrać, przerobić i obliczenia dostosować do swoich warunków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts