Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czarne plamki na silikonie - jak usunąć ?

Maco

Recommended Posts

Hagesan (HG) jest super! Drogi jak diabli, ale w ogólnych kosztach remontowych to pestka.... A są najróżniejsze środki tego producenta.

Przy brodziku, jeśli nie ma trwałego podparcia, można położyć tylko uszczelnienie elastyczne, inaczej się wykruszy przy "pracującym" materiale.

Pozdriv

--------------------------------------------------------------------------

2 lata później, uwagi po położeniu >>> tutaj

A czy zawsze do uszczelniania trzeba stosowac SILIKON ?

Przeciez w sumie ma on duzo wad. Jest wygodny tylko w czasie budowy, w chwili montazu - potem sa z nim same problemy.

Ja w swoim brodziku sprobuje dac samoprzylepna tasme izolacyjna.

Taka technologie zastosowalem w uszczelnieniu : wanna - sciana.

Pod ta uszczelke dalem silikon a na to nakleilem specjalna tasme izolacyjna. O kilku lat dziala niezawodnie,

Ja w końcu wydłubałem stary "zaplamiony" silikon i dałem nowy sanitarny (ten z "octem"). Całość zajęło mi 10 minut i od kilku miesięcy jest piękna biała fuga. Postanowiłem, że moge poświęcić te 10 minut raz na rok albo nawet i dwa jeśli będzie taka potrzeba - nie są to ani duże koszty (silikon) ani dużo czasu.

Ale prawdą jest też, że mam nie do końca dobrze osadzony brodfzik, bo woda łatwo nie odpływa z tego silikonu - i to pewnie też sprzyja rozwojowi grzybka...

Maco-jak sobie poradziłeś z wydłubaniem silikonu ? On schodzi piekielnie ciężko. Chyba żeby każda następna warstwa była szersza od poprzedniej i wówczas nie bawić się w dokładne zdrapywanie. Ale przecież po kilku latach mogłoby się okazać, że jest monstrualnie wielka - ta warstwa oczywiście.

Czym to się usuwa ?