tomgut25 06.09.2018 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Witam serdecznie, w budynku z lat 40-50 został wymieniony dach, niestety nie zostały wypełnione szczeliny, które powstały w wyniku usuwania starej dachówki - skrajne stare dachówki były wmurowane w ścianę szczytową. Proszę o podpowiedź czym załatać powstałe w ten sposób dziury, czy zastosować styropian, piankę czy są może inne sposoby na rozwiązanie takiego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 06.09.2018 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 obciać te wszystkie wystajace schody tak, aby linia sciany kończyła sie na równo lub 2-3 cm przed krokwią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pvo 07.09.2018 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 nie jestem specem od budowy dachow wiec jezeli sie myle niech mnie ktos poprawi ale dlaczego wykonawca nie ulozyl krokwi na tej scianie szczytowej co zmniejszylo by obciazenie samego stropu na ktorym jak widze stoi slupek ktory utrzymuje dwie skosne krokwie? Nie chcialo sie czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgut25 07.09.2018 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Sama konstrukcja dachu została oryginalna - nie wymagała wymiany dach został wyciągnięty bardziej w dół, czyli zostały wymienione łaty i cała połać dachowa.Pytałem dwóch wykonawców czy krokwie wymagają wymiany i stwierdzili że krokwie są w bardzo dobrym stanie ekipa była bardzo solidna, na co dzień zajmują się wielkimi budowami po kilka tys metrów połaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgut25 07.09.2018 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Zrobić to od strony zewnętrznej czy wewnętrznej ? Ma to jakieś znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.09.2018 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 nie jestem specem od budowy dachow wiec jezeli sie myle niech mnie ktos poprawi ale dlaczego wykonawca nie ulozyl krokwi na tej scianie szczytowej co zmniejszylo by obciazenie samego stropu na ktorym jak widze stoi slupek ktory utrzymuje dwie skosne krokwie? Nie chcialo sie czy co?ściana szczytowa nie jest ścianą nośna ani konstrukcyjna. Krokwi nigdy nie opiera /układa się na tej ścianie. Krokwie mają opierać się na murlatach, platwiach i deskach kalenicowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.09.2018 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Zrobić to od strony zewnętrznej czy wewnętrznej ? Ma to jakieś znaczenie?ale co od tych stron? Ściana ma się kończyć na równo lub niżej niż dolna płaszczyzna Krokwi czyli pod krokwiami. A z której strony będzie krokiew to tak jak wychodzi z układu ściany i krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgut25 07.09.2018 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Wrzucę zdjęcie bez połaci może będzie lepiej widoczne. Sciana jest dosyć gruba, ma jakieś 30 cm, jeżeli wytnę schodki poniżej dolnej płaszczyzny krokwi, zrobi się wielka szczelina, z zewnętrznej strony aż tak tego nie widać. Z drugiej strony po co wycinać, jeżeli będzie to uzupełnione styropianem oraz zaprawą, i tak ostatecznie sciana będzie ponad płaszczyznę krokwii. Nie można zlikwidować samych szczelin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.09.2018 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 masz bez wystającego dachu za ścianę szczytową. w takim razie musisz nadbudować ta ścianę szczytową ponad powierzchnie dachu. http://lh4.ggpht.com/_HEySQTpVUUY/SmnBOf-lDrI/AAAAAAAAGgw/qOFPpJILRYE/s640/HPIM1733.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.09.2018 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 albo tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgut25 07.09.2018 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Obawiam się że nie jest to możliwe, wrzucę zdjęcie jak dom wygląda aktualnie : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 07.09.2018 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 W pierwszy poście na zdjęciach widać, że folia / membrana wychodzi na zewnątrz ściany, więc nadbudowanie chyba tu nie będzie możliwe? //edit: no właśnie, autor mnie ubiegł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 07.09.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 ściana szczytowa nie jest ścianą nośna ani konstrukcyjna. nie jest ? Sławko - Twoim zdaniem ta ściana nic nie niesie ? żadnych obciążeń nie przenosi ? Krokwi nigdy nie opiera /układa się na tej ścianie. - to prawda - zgodnie ze sztuką budowlaną, ale po to się tak robi, aby w najlepszy sposób połączyć izolację termiczną dachu ( między krokwiami ) z izolacją termiczną ściany szczytowej, jednym słowem aby wykluczyć możliwy "mostek termiczny" liniowy w górze ściany szczytowej Krokwie mają opierać się na murlatach, platwiach i deskach kalenicowych. - w zależności od rozwiązania projektowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.09.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 W pierwszy poście na zdjęciach widać, że folia / membrana wychodzi na zewnątrz ściany, więc nadbudowanie chyba tu nie będzie możliwe? //edit: no właśnie, autor mnie ubiegł.dlatego od tego zacząłem, ale widząc kolejne zdjęcie w poście #8 trochę zgłupiałem i podałem druga możliwość. Obawiam się że nie jest to możliwe, wrzucę zdjęcie jak dom wygląda aktualnie : [ATTACH=CONFIG]418414[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]418415[/ATTACH] czyli zaczynamy od punktu wyjścia czyli od postu #2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.09.2018 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 nie jest ? Sławko - Twoim zdaniem ta ściana nic nie niesie ? żadnych obciążeń nie przenosi ? ............ a niby jakie obciążenia przenosi, jedynie te od wiatru, ale nie jest az taka stabilna, aby przenosiła obciążenia dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 07.09.2018 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 choćby takie obciążenia o których piszesz. Swoje też waży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgut25 08.09.2018 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2018 Panowie, potrzebuje konkretów, czy jedynym rozwiązaniem jest to co podał Sławko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 08.09.2018 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2018 dół krokwi masz pod górą ścianki szczytowej, tym samym obniżasz ściankę szczytową o wysokość krokwi i łączysz izolację termiczną dachu ( między krokwiami ) z izolacją ściany szczytowej zachowując jej ciągłość lub ( jak napisał Slawko123 ) obniżasz ściankę szczytową o wysokość krokwi, kończysz ją styropianem, który z jednej strony ma izolację termiczną dachu, z drugiej izolację termiczną ściany szczytowej. Jedno i drugie rozwiązanie dobre, zgodne ze sztuką budowlaną i zachowaniem ciągłości izolacji termicznej. Zamiast EPS-a można zastosować droższy PIR, wówczas górę ścianki można obniżyć nie na całą wys. krokwi, a o np. 10cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 11.09.2018 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 A propos ściany szczytowej i przenoszeniem przez nią obciążeń: to zależy od konstrukcji dachu - ja np mam płatwie, które opierają się m.in. na przeciwległych ścianach szczytowych, więc naturalnie ciężar dachu przenoszony jest poprzez płatwie również na ściany szczytowej (pomijam już słupy, które też podpierają płatwie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts