Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć, chcę docieplić drewniany dwuspadowy dach w garażu.

Jest to garaż gdzie spędzać będę praktycznie kilka razy w tygodniu popołudnia.

Z różnych względów muszę ciąć koszty (tak wiem to się mści, ale realia są takie a nie inne a chcę zrobić to jak najlepiej dostępnymi środkami).

w związku z tym do ocieplenia użyję wełny 10cm (0,039)- tylko jednej warstwy).

Dach ma powierzchnię 35m^2 w co wchodzi 10 krokwi 350x14x7.

Pytanie jak duże będą straty ciepła przez krokwie, ponieważ rozważam dwa warianty wykonania:

1) Umieszczenie wełny szklanej tylko między krokwiami (przymocnowanej na sznurek i folię paroizolacyjną pod spodem.

2)Użycie stelaży i położenie wełny pod krokwiami (zostawiajac przestrzeń między krokwiami pustą- jest to dużo bardziej czasochłonne i istnieje ryzyko że w takim przypadku w przestrzeni między krokwiami zagości jakaś kuna itp.natomiast teoretycznie zlikwiduję straty cieplne przez krokwie.

Budynek będzie ogrzewany tzw kozą.

Czy w przypadku budynku gospodarczego- garażu można pominąć kwestię nieocieplonych krokwi, czy straty będą jednak znaczące i odczuwalne).

https://forum.murator.pl/topic/241123-ocieplenie-dachu-w-gara%C5%BCu/

w garażu nie jest to tak istotne , każde otwarcie bramy momentalnie wychłodzi ci pomieszczenie , na krokwiach straty są minimalne - bo drewno to też dobry izolator! wystarczy wełna między krokwie .

Co Ty chłopie pleciesz z tym izolatorem? Drewno zetego co pamiętam jest ok8-10 razy gorsze od przeciętnej wełny.

@fryk

Rozumiem oszczędności ale nie lepiej zrobić to jak bóg przykazał? Dwie warstwy.

Już poszukał bym jakiejś promocyjnej nawet lambda 0,045 i dał dwie warstwy. Chyba że naprawdę po taniości to jedna warstwa między krokwie sznurek wykończyć folią nad kozą dać gips karon. Ja bym tak nie zrobił ale spełni swoje zadanie.

Ja mam garaż nie ogrzewany gorzej ocieplony niż dom 18 między krokwie i 5 pod krokwiami.

Edytowane przez kulibob
https://forum.murator.pl/topic/241123-ocieplenie-dachu-w-gara%C5%BCu/#findComment-7574208

Pomijając oczywiste lepsze rozwiązania ( 2 grubsze warstwy) przy takich założeniach zastanawiam się, jak ciepłe są ściany. Jeśli są bez szaleństw z izolacją to w zupełności wystarczy wełna między krokwie. Ponieważ pod spodem planujesz tylko folię to nic nie stoi na przeszkodzie aby w przyszłości dołożyć wełny na krokwie.

Otwarcie bramy szybko wychłodzi, ale tylko powietrze, a nie ściany. One bardziej odpowiadają za komfort. Przy kozie i rozgrzanych ścianach powietrze szybko się nagrzeje ponownie.

https://forum.murator.pl/topic/241123-ocieplenie-dachu-w-gara%C5%BCu/#findComment-7574483