Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Myślę ,że mogą sprawdzić inne dochody np. w moim przypadku po prostu wystosują zapytanie do gminy i w ten sposób zweryfikują. Nie wiem jak jest z alimentami ,bo nie mam wiedzy na jakiej zasadzie to działa. W każdym razie dużo roboty będą z tego tytułu mieć.

Jeszcze jak pomyślę ,że jeżeli przytulę całość dofinansowania tj 53 tys i doliczą nam to do dochodu to załapiemy drugi próg czyli (o ile się nie mylę) zapłacimy 32 procent podatku......

1. No właśnie jak to jest z tymi dochodami z GOPS-ów. Na liście dochodów jaką napisał FOś wymienione jest świadczenie rodzicielskie (czyli na małego dzidziusia do 1 roku), nie ma mowy o innych świadczeniach, np. rodzinnych, pielęgnacyjnych itp. Wyrażnie jest napisane, że 500+ nie wlicza się. Więc jak mamy to traktować, wykazywać na siłę te zasiłki rodzinne? W GOPSie nic na ten temat nie wiedzą.

2. Skąd ten pomysł że dotację doliczą Ci do dochodu? Ja doczytałam się, że dotacja będzie opodatkowana tak jak dochód z papierów wartościowych i rozliczasz się z niej w innym PIT, bodajże PIT 8C.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podbijam pytanie wyżej , Czy ktoś był już w gminie po dochód? Bo u mnie (co prawda pytałam tylko telefonicznie ) ,też za bardzo nie wiedzą, tym bardziej że np.obliczając dochód czy przysługuje mi zasiłek pielęgnacyjny nie jest wliczony zasiłek rodzinny i na odwrót.

A jeszcze mam pytanie czy dochód z prowadzenia działalności na ryczałcie obliczają wg.Tabeli Ministerstwa (tak jak w GOPS ) czy tyle ile jest na zaświadczeniu z Urzędu Skarbowego? Nie ukrywam są to dwie różne kwoty. Byłam w oddziale ,ale o to zapomniałam spytać.

Basia Basia ja natomiast doczytałam się ,że do dochodu wliczają dotację w FOŚ potwierdzili. Teraz natomiast coś maja zmieniać, Myślę, że program był tak szybko wdrożony ,że poprawki co do zasad i działania będą się zmieniać jeszcze przez wiele miesięcy.
Może ktoś wie czy można samemu wykonać montaż np. pieca co chodzi o to aby dotację wziąć tylko na sam piec a całą resztę wykonać samemu zakładając że w dalszym ciągu będę miał gwarancję na pięć.

z informacji na spotkaniu - tak można, a zwrot za materiały bez robocizny.

dzwoniłem dziś aby zapytać czy mogę rozdzielić inwestycję - najpierw wziąć pożyczkę na fotowoltaikę,a dopiero później ubiegać się o dotację na zmianę źródła ciepła (PC). Otrzymałem informację, że niestety ale muszę najpierw wymienić piec. Czyli moje rozdzielenie wydatków wzięło w łeb.

Edytowane przez zygi72
Mam chyba banalne pytanie , które wpadło mi do głowy przy zbieraniu dokumentacji. Czy jeżeli będę miała na wszysto po 3 oferty , to potem muszę wybrać którąś z firm?. Kwota wiadomo może się nie zgadzać z fakturami i z ofertami , bo ceny się zmieniają. Myślę , że te oferty to aż tak dokładne być nie muszą ( na niektóre czekam już prawie 2 tyg )? To chodzi tylko o to ,że zapoznaliśmy się z rynkiem i nie są niczym wiążacym? Dobrze kombinuję?

Tak, wybierasz jedną z nich. I jak weźmiesz droższą, to powinnaś mieć na to jakieś logiczne wytłumaczenie – choć nie jest powiedziane, że musisz koniecznie wziąć tę najtańszą.

Te oferty co czekasz, to, jak rozumiem, gadałaś z kimś i wiesz, że te oferty dostaniesz? A nie na zasadzie, że wysłałaś maila i po prostu czekasz na odpowiedź, która może wcale nie nadejść?

Tak, rozmawiałam w sklepach i maja to zrobić,. Gość od okien też ciągle przestawia terminy, a mi zależy koniecznie na wniosku w tym roku bo łapiemy się na fajny procent. Chyba powysyłam na wszystko jedno dużo emeili na zasadzie kopiuj wklej i w ten sposób może szybciej coś uzbieram.

A Wy ile oczekiwaliście na oferty?

Edytowane przez asik187
Tak, rozmawiałam w sklepach i maja to zrobić,. Gość od okien też ciągle przestawia terminy, a mi zależy koniecznie na wniosku w tym roku bo łapiemy się na fajny procent. Chyba powysyłam na wszystko jedno dużo emeili na zasadzie kopiuj wklej i w ten sposób może szybciej coś uzbieram.

A Wy ile oczekiwaliście na oferty?

Co do ofert na okna (pomierzyłam wstępnie sama ) wybrałam się w sobotę do pobliskiego miasta i poszłam do 3 sprzedawców okien (różnica na trzech oknach od 4500 do 6500 te same parametry inny producent). Na piec jedna konkretna oferta od pobliskiego producenta z montażem i dwie internetowe na sam piec dużo droższe piece.

Edytowane przez matikati

Ktoś tak tu pisał, ale to się trochę dziwne wydaje.

Opublikowany został projekt ustawy o uldze termomodernizacyjnej uchwalony przez Sejm: http://orka.sejm.gov.pl/opinie8.nsf/nazwa/2901_u/$file/2901_u.pdf

Przypomnę, że ustawa:

1) zwalnia dotacje termomodernizacyjne z WFOŚiGW z obowiązku płacenia od nich podatku dochodowego,

2) wprowadza ulgę termomodernizacyjną przy rozliczeniu podatkowym – to jest ulga, która prawdopodobnie ma zastąpić dotację dla grupy, której przysługuje dotacja 30%.

Podobno oferty muszą być na ten sam produkt. Nie mogą być na różne.

Produkt jest ten sam (wymiary okien, parametry-ilość uszczelek, komór oraz U) tylko producent inny. Piec ma tą samą wielkość / moc i ecodesign.

Co do ofert na okna (pomierzyłam wstępnie sama ) wybrałam się w sobotę do pobliskiego miasta i poszłam do 3 sprzedawców okien (różnica na trzech oknach od 4500 do 6500 te same parametry inny producent). Na piec jedna konkretna oferta od pobliskiego producenta z montażem i dwie internetowe na sam piec dużo droższe piece.

Dostałaś od ręki wycenę?. Kurcze ja chodziłam i każdy czekać, zadzwonią jak będzie gotowe.Na sam piec może by dali od ręki ,ale co z całą resztą?.

Produkt jest ten sam (wymiary okien, parametry-ilość uszczelek, komór oraz U) tylko producent inny. Piec ma tą samą wielkość / moc i ecodesign.

produkt nie jest ten sam, jest podobny.

nie wiem, tak słyszałem, że oferty muszą być na dokładnie ten sam produkt.

Tak, wiem, chore to, jak i zbieranie tych ofert, ale .... tak sobie wymyślili(podobno, chciałbym się mylić).

Jedni mieli przyjechać i mierzyć ale jak pan zadzwonił się umówić a powiedziałam, że będę chciała skorzystać z oferty dopiero za jakiś czas a wycena jest aktualna miesiąc, wziął moje wymiary i za 2 dni przesłał ofertę mailem. Pozostałe od ręki wyliczone na zwykłej kartce z pieczątką sklepu. Koszt montażu pieca przyjechali i wyliczyli (po 2 dniach od telefonicznego zgłoszenia w firmowym sklepie producenta kotłów). Pozostałe dwie oferty to już cena za sam piec ale dużo droższy niż pierwsza wycena.

Wniosek złożony miesiąc temu i na razie cisza.

produkt nie jest ten sam, jest podobny.

nie wiem, tak słyszałem, że oferty muszą być na dokładnie ten sam produkt.

Tak, wiem, chore to, jak i zbieranie tych ofert, ale .... tak sobie wymyślili(podobno, chciałbym się mylić).

Zdrowa konkurencja to szansa dla kilku producentów (towar o tych samych parametrach), a nie cena jednego w kilku sklepach