Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dofinansowanie - program priorytetowy "Czyste Powietrze"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

wystarczy przeczytać

to:

https://portal.wfosigw.katowice.pl/dokumenty/DOKUMENTY_OD_01012019/1_program_priorytetowy_18_01_2019.pdf

to:

http://www.wfosigw.pl/sites/default/files/warunki_techniczne.pdf

a dla dociekliwych to:

http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20180002246/O/D20182246.pdf

Wiem, że to pisane jezykiem:

)(*&^%$#%^&*&^%

ale da się przebrnąć.

Zakładając hipotetycznie, że wydajesz te kwalifikowane 53 tys. zł i łapiesz się na 18% dotacji to otrzymujesz od Państwa 9 540 zł.

Pozostałą kwotę (53 000 - 9 540 zł), czyli 43 460 zł odpisujesz sobie w PIT od podsatwy do opodatkowania.

Czyli zapłacisz (jeśli jesteś w skali 18%) 18% mniej podatku, co daje 43 460 zł x 18% = 7 823 zł.

Razem zyskujesz 17363 zł, co stanowi 32,8% całej kwoty inwestycji.

Aby tyle "nie oddać" do budżetu musisz włożyć własnych, czysto i ciężko wypracowanych 35 637 zł, które notabene możesz sobie rozłożyć na 180 miesiecy naprawdę dobrego kredytu.

Czy to się opłaca?

Niech każdy rozważy wg. własnego portfela, rozmyślając wyjrzy przez okno, albo lepiej je sobie otworzy w ten przecudny iskrzący mrozem zimowy wieczór !

Lub inaczej.

Jeśli ktoś nie otwiera okien, a w perspektywie zyska inwestując tu i teraz swoje 35 637 zł, w stosunku do obecnie wydawanych 53 tys. zł, to program okaże się sukcesem, jeśli nie, to będzie porażką. I nie trzeba być matematykiem, bo ludziska czują to niejako "przez skórę".

P.S.

otwierając w domu czasem okna kibicuję temu programowi!

Byleby interpretacje przepisów przez urzędników w stosunku do składanych wniosków okazały się celne samej idei programu, a nie ukazaniu wyższości posiadanej ich wiedzy nad "miernością" wnioskodawcy, jak zwyczajowo bywało.

Czemu sobie i wszem życzę.

Edytowane przez gosciu01

Witam,

m.in. w tym dokumencie:

https://portal.wfosigw.katowice.pl/dokumenty/DOKUMENTY_OD_01012019/1_program_priorytetowy_18_01_2019.pdf

w pkt. 7.2 w tabeli nr 1 i 2, w kolumnie drugiej od lewej masz jasno napisane:

"Kwota średniego miesięcznego dochodu / osoba [zł]"

a w pkt. 7.2.2.a oraz 7.2.2.b napisano:

" Intensywność dofinansowania jest określona na podstawie średniego miesięcznego dochodu na osobę w gospodarstwie domowym Wnioskodawcy, za wskazany rok podatkowy poprzedzający datę złożenia wniosku".

Stąd nie ważne jak się rozliczasz policz sobie (czy też będzie Ci policzone) do uzyskania dotacji, czy stosownego odpisu poprzez średnią na członka rodziny.

Edytowane przez gosciu01

gościu1 - czytałem to wszystko i przyznam, że wygląda to na porażkę w moim odczuciu. Dla dochodu pary powyżej 125 528 nie ma już żadnej dotacji.

A nie jest to jakiś kosmiczny dochód....

Czyli w takim przypadku zostaje tylko odliczenie w PIT i ewentualnie jakieś inne programy, których chyba juz niewiele pozostało...

Pozostaje Ci dobry kredyt bo na 70 punktów + WIBOR12, co daje obecnie poniżej 2,6%

A co do dotacji i odpisów podatkowych...

Abstrahując od polityki, statusu finansowego każdego, kto zamierza złożyć wniosek.

Powyżej policzyłem i odpowiedziałem na przykładzie, gdy ktoś ma 18% dotacji i wpada w 18% stawkę podatkową. Wyliczenia pokazują, że zyska 32,8%.

Ty z kolei jak mniemam z wypowiedzi jesteś mocno w stawce 32%, której to kwoty zwyczajnie od inwestycji (do 53 tys. zł) nie zapłacisz. Czyli +/- tyle samo zyskujesz ile Twój krajan o mniejszych dochodach.

P.S.

Nie jestem urzędnikiem, ani doradcą podatkowym od programu czy tp. Piszę jak to rozumiem.

Edytowane przez gosciu01

40 minut na słuchawce ale się dodzwoniłem:)

Kolejny raz potwierdziłem informację że nie ma dofinansowania przy wymianie kotła gazowego na gazowy , nieważne czy jest on kondensacyjny czy nie.

Natomiast mnie teraz zainteresowała sprawa wymagań technicznych. Przyjąłem już na klatę że kocioł muszę zakupić z własnej kieszeni ale w takim razie chciałbym się załapać na resztę prac ( wymiana okien, drzwi wejściowych, ocieplenie stropu nad nieogrzewaną piwnicą , ocieplenie i izolacja nieogrzewanej piwnicy i fundamentów i ewentualnie jakieś zmiany w centralnym ogrzewaniu)

Dzwoniłem i Pani przekazała mi informację że abym mógł starać się o dofinansowanie do ww rzeczy mój kocioł gazowy musi spełniać wymagania techniczne minimum klasa A. Jest tam jednak informacja dotycząca istniejących budynków:

Dla budynków istniejących, w których zamontowany jest kocioł/kotły na paliwa gazowe lub olej

opałowy wprowadzonych do obrotu przed 26.09.2015 muszą spełniać, w odniesieniu do

ogrzewania pomieszczeń, najwyższą efektywność energetyczną określoną symbolem 4

gwiazdek, wg Dyrektywy Rady 92/42/EWG z dnia 21 maja 1992 r.

Niby mój obecny logomax UO24-24K spełnia te wymogi ale Pani nie umiała mi odpowiedzieć czy tak to rzeczywiście jest , jutro ma do mnie zadzwonić z informacją.

pzdr

Sorry, ale nie do końca rozumiem różnicę między tabelą 1 a 2, cyt.:

Tabela nr 1 dotyczy Wnioskodawców, którzy nie mogą skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej, w szczególności Wnioskodawców, których dochody niepodlegają opodatkowaniu na podstawie przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych:

wymienione w art. 3 pkt 1 lit. c ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2017 r. poz. 1952, z późn. zm.) oraz Wnioskodawców korzystających z dofinansowania dotyczącego nowo

budowanych budynków jednorodzinnych.

Tabela nr 2 dotyczy Wnioskodawców, którzy rozliczając się indywidualnie lub wspólnie

z małżonkiem, będą mogli skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej na zasadach określonych

w ustawie z dnia 9 listopada 2018 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób

fizycznych oraz ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów

osiąganych przez osoby fizyczne (Dz. U. z 2018 r. poz. 2246).

To w końcu jak buduje nowy dom i chcę uzyskać dotację, to dotyczy mnie tabela 1 czy 2?

Edytowane przez Foxy

Tabela 1. Na nowe budynki nie ma ulgi termomodernizacyjnej. Chyba, że się mylę. Dlatego osoby budujące nowe domy, tak samo, jak pozostałe osoby, które nie mogą skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej, dochód mają liczony na starych zasadach.

Mnie zastanawia inna rzecz. Co jeśli ktoś nawet bez ulgi termomodernizacyjnej, korzystając z innych ulg, dostaje już zwrot 100% podatku?

Niby zwroty z ulgi termomodernizacyjnej można rozłożyć sobie na kilka lat jeśli zabraknie podatku do zwrócenia, ale... jeśli ktoś co roku dostaje 100% zwrotu, to raczej na uldze nie skorzysta...

Przy okazji, jeszcze nikt nie zwrócił uwagi na to, że bodaj od lipca nie będzie już można kupować kotłów na pellet mając dostęp do sieci gazowej.

Edytowane przez kpc21

Witajcie,

Może ktoś z Was pomoże rozwiać moje wątpliwości.

Mam umowę o pracę oraz gospodarstwo rolne o powierzchni przeliczeniowej 3ha z którego nie uzyskuję żadnych dochodów. Ot tyle, co sobie warzywniak posadzę na wiosnę.

Czy muszę wpisywać takie gospodarstwo do wniosku?

Dzięki,

Pozdrawiam.

Witam.

Złożyłam wniosek o warunki przyłączenia do sieci ciepłowniczej i czekam na odpowiedź. Dzwoniłam i w przyszłym tygodniu mają dać odpowiedź.

Chciałabym skorzystać z programu bo mam szansę przy moich dochodach otrzymać dotację.

15 letniego kopciucha i tak przyjdzie mi wymienić więc może to dobry moment żeby coś zadziałać.

Jednak nie wiem czy to dobry krok bo dom to kostka z lat 70, okna co prawda wymienione ale 15 lat temu (prawdopodobnie nie spełniają nowych wymogów) a dach betonowy pokryty papą. Dom jest otynkowany cienką warstwą. Ile to może wszystko kosztować.

Czy audyt będzie potrzebny bo jest tez mowa o jakimś kalkulatorze.

Proszę o każdą cenną podpowiedź.

Eliszka

Ja mam podobną kostkę (dopiero zakupiłem i jest w trakcie remontu)

Co prawda jest już ocieplona ale bez fundamentów i piwnic. Masz kilka lat na wykonanie wielu prac , możesz spokojnie rozłożyć sobie to w czasie , w jednym roku wymienić okna, w kolejnym ocieplenie i piec ( nie wiem w jakiej kolejności najlepiej).