MMark. 10.02.2019 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 A powiedzcie mi bo jakoś nie mogę doczytać a obiło mi się o uszy, że jak się dostanie dotacje to otrzymuje się ją w formie ulgi podatkowej przy rozliczaniu corocznym PIT. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes789 11.02.2019 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Przejrzałem poprzednie posty i nie mogłem znaleźć odpowiedzi na moje wątpliwości...Konsultant z mazowieckiego wydziału środowiska powiedział telefonicznie, że tylko dla kotła gazowego jakiś zwrot w ramach tego programu..Czy dla domu nowobudowanego i nieodebranego budynku(od 2016 roku) mogę uzyskać zwrot 30% (dochody powyżej 1600zł) na docieplenie (styropian, elewacja, robocizna)? Jakie trzeba dokumenty przedstawić? Czy 15 cm styropianu grafit lambda 0,031 i porotherm 25 cm jest wystarczające do uzyskania zwrotu z tego programu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 11.02.2019 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Przejrzałem poprzednie posty i nie mogłem znaleźć odpowiedzi na moje wątpliwości...Konsultant z mazowieckiego wydziału środowiska powiedział telefonicznie, że tylko dla kotła gazowego jakiś zwrot w ramach tego programu.. Czy dla domu nowobudowanego i nieodebranego budynku(od 2016 roku) mogę uzyskać zwrot 30% (dochody powyżej 1600zł) na docieplenie (styropian, elewacja, robocizna)? Jakie trzeba dokumenty przedstawić? Czy 15 cm styropianu grafit lambda 0,031 i porotherm 25 cm jest wystarczające do uzyskania zwrotu z tego programu? dofinansowanie dla nowo budowanego domu tylko i wyłącznie na zakup pieca, żadne docieplenia itp. nie dotyczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon077 11.02.2019 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Witam mam pytanie. Złożyłem wniosek o dofinansowanie ale teraz sobie coś przemyślałem i nie daje mi to spokoju. Wniosek dotyczy starego domu. Wnioskujemy o wymianę starego pieca na pięć na pellet oraz termomodernizację tj dopieplenie budynku w tym podłogi i stropu oraz wymiana drzwi wejściowych. W domu są w miarę nowe okna które spełniają obecna normę ale nie ta z WT 2021 . Na wymiane okien na nowe niestety zabraknie funduszy z dofinansowania. Czy jest jakiś problem ze dom w zakresie okien nie będzie spełniał tej normy. Wniosek jest na końcowym etapie i tylko uzupełniłem małe braki formalne. Pan z funduszu powiedział że do końca lutego powinniśmy podpisać umowę ale boje się że później coś wyjdzie nie tak i będzie odmowa wypłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 11.02.2019 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 wg tego co wyczytałem w zasadach programu i jego warunkach technicznych to WT2021 muszą spełniać elementy podlegające termomodernizacji w ramach (kosztach) kwalifikacji tegoż programu, dla pewności zapytaj tego pana z funduszu, choć jak słychać i ci panowie opierają się czasem na luźnych interpretacjach niekoniecznie zgodnych z zapisami w regulaminie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 11.02.2019 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 dofinansowanie dla nowo budowanego domu tylko i wyłącznie na zakup pieca, żadne docieplenia itp. nie dotyczą Nie "pieca" tylko na modernizację systemu grzewczego. Może to być np. kocioł gazowy, może być też pompa ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 11.02.2019 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Przejrzałem poprzednie posty i nie mogłem znaleźć odpowiedzi na moje wątpliwości...Konsultant z mazowieckiego wydziału środowiska powiedział telefonicznie, że tylko dla kotła gazowego jakiś zwrot w ramach tego programu.. Czy dla domu nowobudowanego i nieodebranego budynku(od 2016 roku) mogę uzyskać zwrot 30% (dochody powyżej 1600zł) na docieplenie (styropian, elewacja, robocizna) Program zmienił się od 1 stycznia. Zmieniły się poziomy dofinansowania jak i doszła możliwośc ubiegnia sie o ulgę termomodernizacyjną. Tabela dotyczy Wnioskodawców, którzy rozliczając się indywidualnie lub wspólnie z małżonkiem, będą mogli skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej na zasadach określonych w ustawie z dnia 9 listopada 2018 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (Dz. U. z 2018 r. poz. 2246). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes789 12.02.2019 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Program zmienił się od 1 stycznia. Zmieniły się poziomy dofinansowania jak i doszła możliwośc ubiegnia sie o ulgę termomodernizacyjną. Tabela dotyczy Wnioskodawców, którzy rozliczając się indywidualnie lub wspólnie z małżonkiem, będą mogli skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej na zasadach określonych w ustawie z dnia 9 listopada 2018 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (Dz. U. z 2018 r. poz. 2246). [ATTACH=CONFIG]426768[/ATTACH] Czyli wypelniam wniosek z programu a następnie kupuje materiały i place za robocizne. Załączam faktury VAT za ocieplenie do pitu w 2020roku i dostaje zwrot 18% poniesionych kosztów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matikati 12.02.2019 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Witam mam pytanie. Złożyłem wniosek o dofinansowanie ale teraz sobie coś przemyślałem i nie daje mi to spokoju. Wniosek dotyczy starego domu. Wnioskujemy o wymianę starego pieca na pięć na pellet oraz termomodernizację tj dopieplenie budynku w tym podłogi i stropu oraz wymiana drzwi wejściowych. W domu są w miarę nowe okna które spełniają obecna normę ale nie ta z WT 2021 . Na wymiane okien na nowe niestety zabraknie funduszy z dofinansowania. Czy jest jakiś problem ze dom w zakresie okien nie będzie spełniał tej normy. Wniosek jest na końcowym etapie i tylko uzupełniłem małe braki formalne. Pan z funduszu powiedział że do końca lutego powinniśmy podpisać umowę ale boje się że później coś wyjdzie nie tak i będzie odmowa wypłaty. W starym domu normy muszą spełniać tylko te rzeczy, które wymieniasz w ramach wniosku.Ja niektóre okna (np. w suterynach) wymieniam nie przez wniosek i zakładam okna nie spełniające tych norm. Dużo tańsze, na pewno gorszej jakości ale lepsze niż te stare. Nie zgłosiłam ich do wniosku by zmieścić się 53 tyś. Ich interesuje na co idą ich pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msilent 12.02.2019 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 (edytowane) Czy jeżeli dom ma 2 współwłaścicieli to każdy z współwłaścicieli ma możliwość odliczyć od przychodu 53 tyś zł w ramach ulgi podatkowej? Powiedzmy, że inwestycja będzie kosztować 100tyś zł (2 faktury po 50 tyś zł na każdego współwłaściciela). Z ustawy: 2.Kwota odliczenia nie może przekroczyć 53000złwodniesieniu do wszystkich realizowanych przedsięwzięć termomodernizacyjnych wposzczególnych budynkach, których podatnik jest właścicielem lub współwłaścicielem. Ja to rozumiem, że 53tyś zł jest na każdą osobę, dobrze? Edytowane 12 Lutego 2019 przez msilent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 12.02.2019 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 źle, jeśli masz trzy budynki to na każdy mozesz składać wniosek na 53tyszła jeśli budynek ma 2 współwłaścicieli to wniosek może złożyć jeden z nich i zdaje się z oświadczeniem drugiego współwłaściciela, i tylko raz na program Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 13.02.2019 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Czyli wypelniam wniosek z programu a następnie kupuje materiały i place za robocizne. Załączam faktury VAT za ocieplenie do pitu w 2020roku i dostaje zwrot 18% poniesionych kosztów ? Teoretycznie i jeśli kwalifikujesz się w odpowiednie progi. Mogę dopytać czy masz już dostawcę urządzenia grzewczego? Chętnie pomogę i doradzę, gdybyś był zainteresowany rodziną kotłów Vitodens marki Viessmann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi8080 13.02.2019 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Witam po raz pierwszy na forum. Zabrałem sie za wypełnianie wniosku i mam kilka pytań: 1. Czy jako rolnik ryczałtowy mam zaznaczyć że jestem nieopodatkowany?(tak zaznaczyłem)2.W jaki sposób otrzymam ewentualny zwrot kosztów skoro jako rolnik ryczałtowy nie składam Pit-ów?3.Zacząłem ocieplać stary dom styropianem grafitowym 8cm, system przyjął tzn że mam szanse na zwrot? Czytałem gdzieś wątki na ten temat i podobno musiał byc min 15cm..4.Jak długo moge robić remont? Czy od pierwszej faktury mam 1 rok do zakończenia realizacji?5. Czy musze mieć faktury za ocieplenie domu czy montaż okien? Skoro zrobie to sam to zwrot kosztów moge otrzymać tylko na materiały czy musi te usługi wykonać tzw fachowiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wolska 14.02.2019 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Dziś otrzymałam informację że wniosek na przyłącze gazowe i kocioł został oceniony pozytywnie. Mam w ciągu 5 dni dostarczyć -zestawienie rzeczowo-finansowe - kopię pozwolenia na budowę Rozumiem, że chodzi o pozwolenie na budowę przyłącza którego jeszcze nie ma jest na etapie projektowania Przyłącze będzie realizowane pod koniec wakacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 18.02.2019 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Witam.Jak obliczyć dochód z PIT za 2018 na potrzeby programu? Czy coś się zmieniło po nowym roku w tej sprawie? Czy dobrze myślę:od przychodu (poz 35) odejmujemy koszty uzyskania przychodu (poz 36), zaliczka pobrana przez płatnika (poz. 39), składki na ubez. społ (poz. 97), składki na ubez. zdrow. (poz. 107) oraz inne ulgi (np. za internet)??? (dot. PIT-37)Czy coś źle rozumuję?Co z ulgą na dzieci? Dolicza się do dochodu? Na trójkę dzieci 4224zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.02.2019 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 A nie chodzi o poz. 111? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 18.02.2019 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Po wypełnieniu PIT-u w pozycji 111nie mam nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelKuzma12 19.02.2019 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Dochód odliczasz następująco: dochód po odliczeniu składki na ubezpieczenia społeczne - składka zdrowotna - podatek należny + ulga na dziecko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy72 19.02.2019 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Witam mam pytanie. Złożyłem wniosek o dofinansowanie ale teraz sobie coś przemyślałem i nie daje mi to spokoju. Wniosek dotyczy starego domu. Wnioskujemy o wymianę starego pieca na pięć na pellet oraz termomodernizację tj dopieplenie budynku w tym podłogi i stropu oraz wymiana drzwi wejściowych. W domu są w miarę nowe okna które spełniają obecna normę ale nie ta z WT 2021 . Na wymiane okien na nowe niestety zabraknie funduszy z dofinansowania. Czy jest jakiś problem ze dom w zakresie okien nie będzie spełniał tej normy. Wniosek jest na końcowym etapie i tylko uzupełniłem małe braki formalne. Pan z funduszu powiedział że do końca lutego powinniśmy podpisać umowę ale boje się że później coś wyjdzie nie tak i będzie odmowa wypłaty. Nie ma żadnego z tym problemu ten wymógł co do okien Cię nie dotyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 19.02.2019 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Dochód odliczasz następująco: dochód po odliczeniu składki na ubezpieczenia społeczne - składka zdrowotna - podatek należny + ulga na dziecko Chyba nie do końca tak. A gdzie np. ulga internetowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts