Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dofinansowanie - program priorytetowy "Czyste Powietrze"

Recommended Posts

Nie. Portal Beneficjenta nie jest zintegrowany z ePUAP (tak jak napisałeś powyżej). Zaloguj się na ePUAP https://epuap.gov.pl i tam poprzez opcję "wyślij" wybierasz adres skrytki ESP WFOSiGW, rodzaj formularza: Ogólny, temat: wniosek.

Dodajesz załączniki (PDF z wnioskiem i inne)

Podpisujesz Profilem Zaufanym i wysyłasz.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Wszystkich.

Mam pytanie dotyczące programu a nigdzie nie mogę znalezć. A mianowicie czy w momencie złożenia wniosku ja już muszę posiadać jakąś fakturę czy mogę wpisać tylko planowany termin rozpoczęcia np wiosna 2019? Już ktoś zadawał to pytanie ale nikt nie odpowiedział więc ponawiam. Chyba,że zakupię np.termostat na grzejnik i to wystarczy :D jako rozpoczęcie.

I następne pytanie-jestem wlascicielem ale mieszka z nami również moja mama czy mogę ją wylączyć z dochodu czy nie.Jak wliczę to trochę przepadnie.

I jeszcze 3 pytanie wiem,że dochody wybiera się z US ale czy dochód typu 500+,zasiłek pitów na to nie ma czyli mam iść do gminy czy to się nie wlicza?

Wiem,że sporo tego,ale za każdą odp będę wdzięczna

W przypadku gdy używam pieca śmieciucha i nie chcę go wymieniać, to czy kwalifikuję się na dofinansowanie do samego docieplenia elewacji?

W różnych źródłach są sprzeczne informacje, jak jest w praktyce?

wyraźnie jest napisane, że podstawowy warunek to wymiana starego pieca na nowe (spełniające normy) źródło ciepła

Witam Wszystkich.

Mam pytanie dotyczące programu a nigdzie nie mogę znalezć. A mianowicie czy w momencie złożenia wniosku ja już muszę posiadać jakąś fakturę czy mogę wpisać tylko planowany termin rozpoczęcia np wiosna 2019? Już ktoś zadawał to pytanie ale nikt nie odpowiedział więc ponawiam. Chyba,że zakupię np.termostat na grzejnik i to wystarczy :D jako rozpoczęcie.

I następne pytanie-jestem wlascicielem ale mieszka z nami również moja mama czy mogę ją wylączyć z dochodu czy nie.Jak wliczę to trochę przepadnie.

I jeszcze 3 pytanie wiem,że dochody wybiera się z US ale czy dochód typu 500+,zasiłek pitów na to nie ma czyli mam iść do gminy czy to się nie wlicza?

rozpoczęcie przedsięwzięcia to data pierwszej faktury. tak kupujesz jakis element, bierzesz fakturę i data tej faktury jest data rozpoczęcia przedsiewziecia

dochód liczysz wszystkich co mieszkają w danym domu/mieszkaniu

dzisiaj dochodem jest PIT za rok poprzedni, liczy sie tylko co było w picie

Edytowane przez Slawko123

Dziękuję,

czyli mogę robić zakupy już po podpisaniu umowy. Jeszcze tylko jak ktoś wie jak z dochodem mamy wliczam czy nie muszę. Są sprzeczne informacje.

Niestety jak u mnie w gminie było spotkanie leżałam zagrypiona i nie byłam, więc i trochę rzeczy nie wiem ,choć czytam wszystko w necie jak leci.

500+ oraz inne zasiłki rodzinne nie wliczają się do dochodu.

Ale już alimenty otrzymywane na dzieci wnioskodawcy – nietypowo – się wliczają. Inna kwestia, jak oni chcą to weryfikować. Nie ma obowiązku donoszenia żadnego zaświadczenia z sądu, ani niczego takiego, że nie ma się dla siebie zasądzonych alimentów. A na żadnych zaświadczeniach z urzędów skarbowych ani na niczym takim alimentów nie ma, bo nie są one opodatkowane.

Z kolei alimenty płacone przez samego wnioskodawcę można od dochodu odliczyć.

czyli mogę robić zakupy już po podpisaniu umowy.

Tyle, że już przed złożeniem wniosku musisz mieć kosztorys od sprzedawcy/wykonawcy.

Zakupy już po podpisaniu umowy to najbardziej standardowa opcja, i wtedy Fundusz może przelać kasę bezpośrednio na konto sprzedawcy/wykonawcy. Dodatkowo istnieje możliwość refundacji inwestycji wstecz – wydatków już poniesionych, najwcześniej w styczniu 2018 roku, oczywiście z zachowaniem maksymalnego czasu trwania inwestycji.

Jeszcze tylko jak ktoś wie jak z dochodem mamy wliczam czy nie muszę. Są sprzeczne informacje.

Jest tak.

Wniosek składa właściciel lub jeden z współwłaścicieli domu (w tym drugim przypadku wszyscy pozostali współwłaściciele muszą wyrazić zgodę na specjalnym druku). Więc jeśli właścicielem domu jesteś ty, to wniosek składasz ty, ale jeśli właścicielem jest twoja mama, na wniosku musi podpisać się ona, i raczej też na nią będą musiały być wystawiane wszystkie faktury.

Liczy się dochody "gospodarstwa domowego" wnioskodawcy. Przy czym "gospodarstwo domowe" to nie to samo, co dom. "Gospodarstwo domowe" to grupa osób utrzymujących się wspólnie. Jeśli ty jesteś właścicielem domu, twoja mama w tym domu mieszka, ale sama się utrzymuje – niezależnie od ciebie, za swoją własną kasę robi zakupy, sama sobie gotuje – to jej dochody się nie wliczają.

Natomiast jeśli żyjecie wspólnie, będzie to traktowane jako jedno gospodarstwo domowe.

Zasady brzmią dosłownie:

przez Gospodarstwo domowe rozumie się zespół osób gospodarujących i zamieszkujących wspólnie z osobą ubiegającą się o dofinansowanie, do których oprócz osoby ubiegającej się o dofinansowanie zaliczają się:

1) małżonek osoby ubiegającej się o dofinansowanie,

2) rodzice oraz dziadkowie osoby ubiegającej się o dofinansowanie oraz jego małżonka,

3) dzieci i wnuki osoby ubiegającej się o dofinansowanie, do ukończenia 25. roku życia,

4) dzieci i wnuki osoby ubiegającej się o dofinansowanie, które ukończyły 25. rok życia, legitymujące się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością przysługuje świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz. U. z 2016 r. poz. 162 i 972 oraz z 2017 r. poz. 1428), 5) osoby niespokrewnione pozostające w faktycznym związku, wspólnie gospodarujące z osoba ubiegającą się o dofinansowanie.

A to fragment odpowiedzi, jaką dostałem na maila zastanawiając się nad podobnym przypadkiem (tyle, że w moim przypadku był to punkt 3, w twoim jest to punkt 2):

Jeśli córka ma powyżej 25 lat, to dziadkowie nie mogą jej wliczyć do wspólnego gospodarstwa. Nawet jeśli ma poniżej 25 lat, ale nie utrzymuje się wspólnie z dziadkami, również nie wlicza jej się do dochodów wspólnego gospodarstwa. Dziadkowie mogą wliczyć wnuki tylko w sytuacji gdy mieszkają one wraz nimi i wspólnie z nimi się utrzymują.

Qrcze, gdzie jest ten zapis? Trochę mnie zmroziło,że gdy gazrurka jest w drodze to pompy nie można w nowo budowanych..

Tutaj: https://portal.wfosigw.lodz.pl/dokumenty/1%20Program%20priorytetowy_Czyste%20Powietrze_140918.pdf strona 5:

C) Inne uwarunkowania do kwalifikowania kosztów:

I. W przypadku instalacji indywidualnego źródła ciepła realizacja inwestycji może być

dofinansowana jedynie w sytuacji, gdy podłączenie do sieci ciepłowniczej na danym obszarze

nie jest możliwe lub nie jest uzasadnione ekonomicznie.

II. Warunkiem montażu kotła opalanego węglem jest brak możliwości podłączenia lub brak

uzasadnienia ekonomicznego podłączenia do sieci ciepłowniczej lub sieci dystrybucji gazu.

Wszystkie indywidualne źródła ciepła – wypadają, gdy jest sieć ciepłownicza.

Węgiel – wypada, gdy jest sieć ciepłownicza lub gaz.

Moi Drodzy, mam pytanie :) Może wydać Wam się głupie, ale nigdy nie bawiłam się w żadne dofinansowania, a dodzwonić się do mojego WIOŚiGW próbuję od tygodnia bezskutecznie :/

Co dokładnie oznacza kwota kwalifikowana? To cena pompy powietrznej wraz z całym montażem? Jak dokładnie musi to zostać opisane na FV?

Z góry dzięki za pomoc :)

Czyli jak mam do domu podprowadzony gaz , tylko skrzynka (nie mam instalacji ,gdyż kiedyś nie można było,gdy pomieszczenia miały chyba poniżej 2m montować gazu ,j a mam kuchnie 190 cm i tak już zostało że instalacji brak) to mogę założyć pellet? Ja tak to rozumiem, że węgiel nie ale pellet już ok? Chyba ,że potrzeba uzasadnić że to się nie kalkuluje i wtedy co robić? Motywuję np.tym ,że dom nieocieplony, nie mam ogrzewania podłogowego i rachunki byłyby zbyt wysokie?

Jak to w końcu jest z PV w nowym domu? Niby wszędzie czytam, że nie dofinansują, tylko pożyczka. A w formularzu jest info:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=421150

Czyli jak nie mam jeszcze systemu ogrzewanima - to PV też mi dofinansują w nowym domu, a jak mam już system grzewczy, to na PV tylko pożyczka?

Edyta:

W podsumowaniu wrzuca PV do części pożyczkowej - więc na PV tylko pożyczka.

Witam, czy udało się Komuś coś ustalić w tej kwestii :) Pozdrawiam

,,(W przypadku gdy używam pieca śmieciucha i nie chcę go wymieniać, to czy kwalifikuję się na dofinansowanie do samego docieplenia elewacji?

W różnych źródłach są sprzeczne informacje, jak jest w praktyce?)

ODP.: My złożyliśmy już wniosek i na 100% trzeba najpierw wymienić piec a potem dopiero można docieplać. To jest projekt głównie na ekologiczne ciepło, docieplenie przy okazji żeby zachęcić większą liczbę ludzi.

Edytowane przez matikati

Witam Wszystkich.

1)Ja wpisałam planowaną datę (marzec 2019), 2) Z nami mieszkają moi rodzice i powiedziano mi ,że jak korzystniej to mogą to być dwa oddzielne ,,gospodarstwa" więc wzięłam tylko dochody moje i męża. 3) 500+ się nie wlicza tylko dochód oblicza się tak jak do uzyskania 500+.

Dziękuję,

czyli mogę robić zakupy już po podpisaniu umowy. Jeszcze tylko jak ktoś wie jak z dochodem mamy wliczam czy nie muszę. Są sprzeczne informacje.

Niestety jak u mnie w gminie było spotkanie leżałam zagrypiona i nie byłam, więc i trochę rzeczy nie wiem ,choć czytam wszystko w necie jak leci.

Wspólne mieszkanie pod jednym dachem nie oznacza ,,że musi być zgoda i razem tworzyć" jeden budżet. W ten sposób można argumentować taką decyzję

.

Czyli jak mam do domu podprowadzony gaz , tylko skrzynka (nie mam instalacji ,gdyż kiedyś nie można było,gdy pomieszczenia miały chyba poniżej 2m montować gazu ,j a mam kuchnie 190 cm i tak już zostało że instalacji brak) to mogę założyć pellet? Ja tak to rozumiem, że węgiel nie ale pellet już ok? Chyba ,że potrzeba uzasadnić że to się nie kalkuluje i wtedy co robić? Motywuję np.tym ,że dom nieocieplony, nie mam ogrzewania podłogowego i rachunki byłyby zbyt wysokie?

Według mojego rozumienia – tak :) Na pellet można się zdecydować zawsze. Tylko odnośnie węgla są ograniczenia.

Jedyny wyjątek, kiedy nie można z programu finansować żadnych piecy czy kotłów, jest gdy ma się dostęp do ciepła systemowego.

I to też by wynikało z tego, co Fundusz mi odpowiadał na maile.

Moi Drodzy, mam pytanie :) Może wydać Wam się głupie, ale nigdy nie bawiłam się w żadne dofinansowania, a dodzwonić się do mojego WIOŚiGW próbuję od tygodnia bezskutecznie :/

Co dokładnie oznacza kwota kwalifikowana? To cena pompy powietrznej wraz z całym montażem? Jak dokładnie musi to zostać opisane na FV?

Z góry dzięki za pomoc :)

Kwota kwalifikowana to jest ta, od której będzie liczone dofinansowanie. Czyli najczęściej koszt całej inwestycji, choć są pewne wyłączenia.

1)Ja wpisałam planowaną datę (marzec 2019), 2) Z nami mieszkają moi rodzice i powiedziano mi ,że jak korzystniej to mogą to być dwa oddzielne ,,gospodarstwa" więc wzięłam tylko dochody moje i męża. 3) 500+ się nie wlicza tylko dochód oblicza się tak jak do uzyskania 500+.

A ja dostałem mailem odpowiedź, że nie można łączyć dwóch "gospodarstw" w jednym domu, jak są dwa (to znaczy np. dwa pokolenia, które mieszkają w nim niezależnie, utrzymują się z osobna), to są dwa i tylko gospodarstwo wnioskodawcy się wlicza...

Ale może to było na zasadzie, że wy pytaliście ustnie, więc wam to powiedziano nieoficjalnie – przecież w praktyce raczej nikt nie będzie tego sprawdzał, kto jak i z kim mieszka; to jest nawet nierealne. A w mailu wszystko musi być jak należy, bo ktoś to potem może przeczytać i może być problem.

Chociaż to, na co się zdecydowaliście, to, jak rozumiem, jest właśnie tak, jak powinno być.

Dziś byłam w oddziale i oni w sumie też nie do końca mają rozeznanie.Nie wiem skąd to wynika , ponoć sami dostają sprzeczne informacje od Ministerstwa.

A więc pytałam czy jeżeli mam gaz doprowadzony do budynku ,ale nie mam instalacji to czy mogę założyć pellet. Kobieta powiedziała , że nie. Pan stwierdził ,że można (ten sam oddział). Pani powiedziała ,że z tego jakie ona ma najnowsze informacje to ma się odchodzić od paliw stałych i w ministerswie już jest ta sprawa poruszana ,że w takiej sytuacji błędnie dopuszczono pellet. Kobieta twierdzi ,że na takie samo pytanie skierowane do Ministerstwa dostają różne odpowiedzi ( w zależności kto odpowiada :lol2:). No i we wniosku przejdzie ,ale umowy po weryfikacji nie podpiszą.

Moje pytanie do Państwa czy ktoś uzyskał zapewnienie , że można jednak założyć pellet?

A i jeszcze w sprawie dochodu to nie tylko to co jest na pitach (muszę dokładniej prześledzić instrukcję ) ale również np. jednorazowe stypendium naukowe syna , stypendia socjalne ,w moim przypadku również specjalny zasiłek opiekuńczy na mamę -są to nieopodatkowane dochody jednak się wliczają, Piszę te informacje bo być może ktoś tak jak ja zasugerował się tylko pitem.

.