FalconM 25.11.2018 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 OK, dzięki. Lepszy rydz niż nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fat_Fabio 25.11.2018 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Żeby podłączyć piec gazowy i móc z niego korzystać, potrzebujesz wewnętrznej instalacji gazowej - czyli odcinka od szafki gazowej do budynku/kotła. I wg. informacji udzielonych na spotkaniu informacyjnym, to też jest przedmiotem dofinansowania w przypadku kotła gazowego. Podobnie zresztą jak "drugi koniec" instalacji, czyli komin/wyrzut spalin. Przyłącze gazowe to odcinek od gazociągu do szafki gazowej w granicy działki, wykonywane przez PSG - na to jest osobna pozycja we wniosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 25.11.2018 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 U nas gość wspominał, że to, co jest w programie nazywane przyłączem gazu, to w języku gazowników zewnętrzna instalacja gazowa. Czyli rura od płotu do ściany budynku. Natomiast prawdziwego przyłącza, to znaczy odcinka od rury w ulicy do płotu, dofinansowanie nie pokrywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fat_Fabio 25.11.2018 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Przyłącze to przyłącze, a instalacja to instalacja - to są pojęcia zdefiniowane prawnie, a nie przez widzimisię urzędnika... "Instalację gazową zasilaną z sieci gazowej stanowi układ przewodów za kurkiem głównym, prowadzonych na zewnątrz lub wewnątrz budynku, wraz z armaturą, kształtkami i innym wyposażeniem, a także urządzeniami do pomiaru zużycia gazu, urządzeniami gazowymi oraz przewodami spalinowymi lub powietrzno-spalinowymi, jeżeli są one elementem wyposażenia urządzeń gazowych." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FalconM 25.11.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 @Fat_Fabio Dzięki za informacje, czyli jednak przyłącze gazu też jest objęte. Właśnie nie rozumiałem tej osobnej pozycji we wniosku. Zgodnie z definicją komin też powinien się załapać do instalacji więc spróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekweb 25.11.2018 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Mam pytanie odnośnie 1 etapu. Zarejestrowałem się na portalu beneficjenta, wypełniłem wniosek interaktywny w PDF i teraz zastanawiam się, które załączniki są wymagane i powinienem wysłać elektronicznie i listownie: 1. Interaktywny Formularz PDF - tak2. Dokumenty potwierdzające osiągnięte dochody (zgodnie z dokumentami potwierdzającymi dochód wymienionymi w części C niniejszegowniosku - tak (ja i żona PIT 37)3. ODO 1 – Informacja o przetwarzaniu danych osobowych osób innych niż wnioskodawca, jeśli wnioskodawca ujawnia takie dane. - Rozumiem, że ja nie muszę tego wypełniać, żona jest uwzględniona we wniosku, więc musi, zgadza się?3a. ODO 2 – Zgoda na przetwarzanie danych wrażliwych (np. dane o stanie zdrowia), jeśli wnioskodawca ujawnia takie dane. - nie 4. Załącznik nr 7 - Oświadczenie współwłaściciela /współwłaścicieli jednorodzinnego budynku mieszkalnego o wyrażeniu zgody na realizację przedsięwzięcia w ramach Programu priorytetowego „Czyste Powietrze” - tak (żona) A te 2 poniżej to w momencie jak już się pojawią faktury/rachunki, mam rację? 5. Zestawienie rzeczowo-finansowe – wspólne dla umowy dotacji i pożyczki6. Wniosek o płatność z załącznikami - wspólny dla umowy dotacji i pożyczki Z góry dziękuję za odpowiedź, jeśli o czymś zapomniałem, proszę o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekweb 26.11.2018 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Mam pytanie odnośnie 1 etapu. Zarejestrowałem się na portalu beneficjenta, wypełniłem wniosek interaktywny w PDF i teraz zastanawiam się, które załączniki są wymagane i powinienem wysłać elektronicznie i listownie: 1. Interaktywny Formularz PDF - tak 2. Dokumenty potwierdzające osiągnięte dochody (zgodnie z dokumentami potwierdzającymi dochód wymienionymi w części C niniejszego wniosku - tak (ja i żona PIT 37) 3. ODO 1 – Informacja o przetwarzaniu danych osobowych osób innych niż wnioskodawca, jeśli wnioskodawca ujawnia takie dane. - Rozumiem, że ja nie muszę tego wypełniać, żona jest uwzględniona we wniosku, więc musi, zgadza się? 3a. ODO 2 – Zgoda na przetwarzanie danych wrażliwych (np. dane o stanie zdrowia), jeśli wnioskodawca ujawnia takie dane. - nie 4. Załącznik nr 7 - Oświadczenie współwłaściciela /współwłaścicieli jednorodzinnego budynku mieszkalnego o wyrażeniu zgody na realizację przedsięwzięcia w ramach Programu priorytetowego „Czyste Powietrze” - tak (żona) A te 2 poniżej to w momencie jak już się pojawią faktury/rachunki, mam rację? 5. Zestawienie rzeczowo-finansowe – wspólne dla umowy dotacji i pożyczki 6. Wniosek o płatność z załącznikami - wspólny dla umowy dotacji i pożyczki Z góry dziękuję za odpowiedź, jeśli o czymś zapomniałem, proszę o podpowiedź. nikt nie pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 27.11.2018 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Z moich doświadczeń: miła pani z Funduszu na pytanie o wysłanie przy pomocy profilu zaufanego coś długo milczała, więc wysłałem w tensposób:- wniosek elektroniczny przez skrzynkę podawczą bez żadnych załączników,- wniosek papierowy wraz z załącznikami (ODO 1 i 2 na wszelki wypadek) oraz ksera wszystkich Pitów (trzy osoby pracujące po dwa etaty) plus ofery wydrukowane, plus pierwsza faktura- wysłałem pocztą poleconym.Moim zdaniem i tak będzie czegoś brakowało więc najważniejsze żeby zacząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jochimm 27.11.2018 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Cześć Wam, Czy ktoś złożył wniosek i otrzymał jakiś odzew lub już wypłatę ? Z informacji na stronie wynika za 7 tys to jest minimum jakie trzeba spełnić aby złożyć wniosek, ale czy na wszystko muszą być faktury ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 27.11.2018 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 a ja nieco przewrotnie:http://fighter1983.med-bud.pl/program-czyste-powietrze-vs-realia-rynku-dywagacje-na-temat-sytuacji-rynkowej-2019-2020/taka ocena rynkowa, zapraszam do dyskusji tu lub w komentarzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asik187 27.11.2018 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 (edytowane) Oferty mają być wysyłane razem z wnioskiem ??. Ja cały czas myślałam , że oferty mają być ewentualnie do wglądy podczas wizyty kogoś z Funduszu.Proszę , mnie poprawić o ile się mylę. Jeszcze pytanie czy ktoś już brał z GOPS zaświadzenie o dochodach? Rodzinne się wlicza? Bo jeżeli liczy się jak do 500+ to nie.Dziewczyny w gminie nie wiedzą jak się zachować ze stypendium naukowym bo wg.nich nie powinno być liczone , a wg.instrukcji funduszu się wlicza (syn ma 12 lat). Na dodatek jestem pierwsza w gminie i niby dzwonią do Funduszu , ale bez odpowiedzi wszytko. Edytowane 27 Listopada 2018 przez asik187 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 27.11.2018 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Oferty mają być wysyłane razem z wnioskiem ??. Ja cały czas myślałam , że oferty mają być ewentualnie do wglądy podczas wizyty kogoś z Funduszu. Proszę , mnie poprawić o ile się mylę. ..........nie mylisz sie. nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uszak1 27.11.2018 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Czy w programie Czyste Powietrze finansowaniem objęte jest górne źródło (np. podłogówka) przy gruntowej pompie ciepła w nowobudowanym domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matikati 27.11.2018 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Oferty mają być wysyłane razem z wnioskiem ??. Ja cały czas myślałam , że oferty mają być ewentualnie do wglądy podczas wizyty kogoś z Funduszu. Proszę , mnie poprawić o ile się mylę. Jeszcze pytanie czy ktoś już brał z GOPS zaświadzenie o dochodach? Rodzinne się wlicza? Bo jeżeli liczy się jak do 500+ to nie.Dziewczyny w gminie nie wiedzą jak się zachować ze stypendium naukowym bo wg.nich nie powinno być liczone , a wg.instrukcji funduszu się wlicza (syn ma 12 lat). Na dodatek jestem pierwsza w gminie i niby dzwonią do Funduszu , ale bez odpowiedzi wszytko. Ja razem z wnioskiem wysyłałam tylko o dochodach Pity i nakaz płatniczy ile hektarów . z mopsu nic nie wysyłałam (rodzinne i 500+ jest na dzieci), stypendium naukowe syna (15 lat) nie podaję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 27.11.2018 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Mam prośbę. czy ktoś mógłby podpytać w innym województwie (warmińsko-mazurskie) czy można niezależnie zrobić najpierw pożyczkę na fotowoltaikę, a w późniejszym terminie dotację na wymianę źródła ciepła. Obie czynności niezależnie od siebie. Chcialbym to podzielić aby wystarczyło funduszy które będą potrzebne zanim pojawi się pożyczka/dotacja. U mnie mówią że tak się nie da i muszę wszystko na raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 28.11.2018 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Ja zadałem takie pytanie (u mnie w kieleckiem) i Pani z funduszu odpowiedziała że jest na to czas przez cały czas trwania programu - tzn. możesz składać wnioski niezależnie na różne inwestycje. Nie mniej jednak uważam że w tym programie PV jest słabo wspierana... Może lepiej poczekać na inny program np. z gminy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 28.11.2018 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Czy w programie Czyste Powietrze finansowaniem objęte jest górne źródło (np. podłogówka) przy gruntowej pompie ciepła w nowobudowanym domu? Raczej nie, tylko dolne zródło ( np odwierty, poziomy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 28.11.2018 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Dzięki Plamiak - tak mi się właśnie wydaje ale niestety wiedza osób z WFOŚiGW jest jaka jest. Pewnie z czasem będzie się wszystko klarować. Co do datacji z gminy - raczej nie mam na co liczyć. Zatrzymali się na etapie eternitu. Zresztą gdzie nie dzwonię to teraz odsyłają do czystego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekweb 02.12.2018 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Kolejne pytania odnośnie programu Czyste Powietrze. Instalację jest już częściowo wykonana, a na wszystko będę miał kilka faktur od 3 różnych osób. 1. od elektryka na przyłącze elektroenergetyczne.2. pompa ciepła + zbiornik cwu3. podłączenie pompy i zbiornika do cwu. Czy tylko na pompę ciepła potrzebują 3 różne oferty, czy też mogę mieć problem z uwzględnieniem pozostałych faktur? Co w przypadku, gdy dostanę rachunek od osoby, która jest 'na ryczałcie' - czy coś takiego uwzględnią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witold777 03.12.2018 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 witam,Mam pytanie dotyczące ulgi termomodernizacyjnej ,która ma obowiązywać od 1 stycznia 2019r.https://www.muratorplus.pl/biznes/prawo/ulga-termomodernizacyjna-od-2019-r-nowa-ulga-podatkowa-mialaby-przypominac-dawna-ulge-remontowa-aa-jWvo-DXam-9HGL.html Czy dom w stanie surowym zamkniętym taki jak mój na obecnym etapie to zgodnie z art. 3 pkt 2a Prawa budowlanego,budynek mieszkalny?W budynku mam prąd wodę i gaz.Bo wtedy mogę zakupić w ramach ulgi piec kondensacyjny, zrobić docieplenie i elewacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts