hook01 16.01.2019 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Okna i drzwi muszą spełniać wymagania wt2021 montować możesz samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 16.01.2019 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Witam wszystkich, nie wiem czy wymiana z kotła gazowego na kocioł gazowy kondensacyjny się tutaj zalicza. Dziękuje z góry za pomoc. Witaj, sytuacja wygląda ta, że jeśli zakupisz kocioł gazowy kondensacyjny spełniający wymagania ( odpowiednia klasa kotła), to możesz koszt kotła i montażu wliczyć w koszty kwalifikowane. Inaczej jest z likwidacją/demontażem kotła gazowego, bo jego demontaż nie jest kosztem kwalifikowanym, więc to robisz na własny koszt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek17bn 16.01.2019 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Dziękuje za odpowiedź , ale proszę informację czy są one jakoś potwierdzone? Dzwoniłem właśnie do WFOŚiGW w Katowicach (b. miły Pan ) i przedstawiłem swoją sytuacje że mam zamiary zakupić: -nowy kocioł gazowy kondensacyjny z zasobnikiem-5 okien spełniających wymogi wt2021 -drzwi wejściowe-zainstalować ogrzewanie podłogowe W odpowiedzi usłyszałem , że zmiana kotła gazowego (starego typu) na nowy kondensacyjny nie jest finansowane. W związku z tym musiałbym najpierw wymienić kocioł gazowy , następnie złożyć wniosek o dofinansowanie z oświadczeniem że kocioł jest 5 kategorii i dopiero po złożeniu wniosku mogę wymienić okna , drzwi i zmienić grzejniki na podłogówkę i ewentualnie dostane dofinansowanie na te modernizacje. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matikati 16.01.2019 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 To jeszcze jedna sprawa , czy są jakieś wymagania odnośnie stolarki okiennej lub drzwiowej zewnętrznej? Czy muszą mieć jakieś specjalne wymagania?I co z montażem, jeśli zakupie towar z fakturą a montaż będzie już w moim zakresie to mogę wrzucić we wniosku sam towar? To samo tyczy się styropianu pod wylewkę. pzdr Wymaganiach Technicznych programu jest : Stolarka okienna i drzwiowa powinna być montowana z wykorzystaniem poniższych zasad „ciepłego montażu”, o ile istnieją możliwości techniczne, m.in. poprzez: osadzenie okien i drzwi w warstwie ocieplenia, uszczelnienie z wykorzystaniem taśmy, folii paroszczelnej od strony wnętrza domu i paroprzepuszczalnej po stronie zewnętrznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 16.01.2019 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 matikati dopisz jeszcze : o ile jest taka techniczna możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek17bn 16.01.2019 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Wszystko to i tak psu w dupe jak nie będę mógł wliczyc nowego kotła gazowego kondensacyjnego który będzie tutaj najdroższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matikati 16.01.2019 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 (edytowane) hook01 Tam jest tak napisane Edytowane 16 Stycznia 2019 przez matikati Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andersh 17.01.2019 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Z racji tego, że jest to bubel stała się rzecz wysoce szkodliwa.Jeśli zwrócimy się do burmistrza, wójta czy starosty o dofinansowanie na wymianę kotła typu śmieciuch na z jakiejkolwiek półki eko, usłyszymy, że działa ogromny na skalę kraju program Czyste Powietrze i zostaniemy odprawieni z kwitkiem, co w wielu przypadkach będzie skutkowało pozostawieniu niezmienionego stanu rzeczy.Zatem ogólnonarodowy bubel jest równocześnie strzałem w kolano dla lokalnych włodarzy, gdyż ci skierują nas na zatopiony okręt i problem smogu pozostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 17.01.2019 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Ale to zależy od gminy. Np. u nas jeden z kandydatów na burmistrza obiecał wprowadzenie gminnego programu wsparcia, pozostali kandydaci mówili tylko o "realizacji programu Czyste Powietrze". Co było (w przypadku tych pozostałych kandydatów), oczywiście, bzdurą, bo program ten nie jest w ogóle przeznaczony do realizacji przez gminy i nie mają one z nim nic wspólnego. Łódzki Alarm Smogowy na Facebooku donosi o wznowieniu składania wniosków, ale póki co strony wojewódzkich funduszy (sprawdziłem dwa) ani Narodowego Funduszu tego nie potwierdzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenone 18.01.2019 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Ja już miałem wniosek w wykazie wniosków złożonych jako "Zakwalifikowany". Dopełniłem wszelkich formalności i czekałem na kontakt odnośnie oględzin. Jednak logując się do portalu w nowym roku bardzo się zdziwiłem, gdyż po moim wniosku nie było już śladu. Został tylko w skrzynce podawczej. Rozumiem wstrzymanie programu z powodu zmiany regulacji, jednak wniosek składałem przed uchwaleniem nowej ustawy. Jedna wielka ściema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 18.01.2019 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Dziękuje za odpowiedź , ale proszę informację czy są one jakoś potwierdzone? Dzwoniłem właśnie do WFOŚiGW w Katowicach (b. miły Pan ) i przedstawiłem swoją sytuacje że mam zamiary zakupić: -nowy kocioł gazowy kondensacyjny z zasobnikiem -5 okien spełniających wymogi wt2021 -drzwi wejściowe -zainstalować ogrzewanie podłogowe W odpowiedzi usłyszałem , że zmiana kotła gazowego (starego typu) na nowy kondensacyjny nie jest finansowane. W związku z tym musiałbym najpierw wymienić kocioł gazowy , następnie złożyć wniosek o dofinansowanie z oświadczeniem że kocioł jest 5 kategorii i dopiero po złożeniu wniosku mogę wymienić okna , drzwi i zmienić grzejniki na podłogówkę i ewentualnie dostane dofinansowanie na te modernizacje. pzdr Ja to rozumiem tak, że demontaż starego kotła nie jest wliczany w koszty kwalifikowane, ale kotły gazowe kondensacyjne nowe, czyli ich zakup i momntaż są jak najbardziej. Poza tym, jeśli twój system grzewczy nie spełnia wymagań programu (a jeśli masz kocioł gazowy niekondensacyjny to nie spełnia) to w pierwszej kolejności należy go zmodernizować i w następnej kolejności zmienić okna i drzwi. Tak wynika z regulaminu programu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 20.01.2019 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Jak informuje Ministerstwo Finansów aby skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej dom musi już być oddany w użytkowanie. Oznacza to, iż nie można odliczyć sobie od dochodu wydatków poniesionych na budowę domów czyli np. ocieplam sobie dom w budowie w styczniu oddaję go do użytkowania w maju i lecę do US żeby odliczyć wydatki. Warto uważać na tą kwestię, gdyż przyjdzie nam wtedy oddać odliczone pieniądze wraz z odsetkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hermik 21.01.2019 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 W nowym programie dodali dla nowo budowanych domów wentylacje mechaniczną i fotowoltaike. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foxy 21.01.2019 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 W nowym programie dodali dla nowo budowanych domów wentylacje mechaniczną i fotowoltaike. To pewna informacja?, to by była istotna zmiana, bo dotychczas była mowa wyłącznie o źródle ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hermik 21.01.2019 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Zgodnie z https://portal.wfosigw.katowice.pl/dokumenty/DOKUMENTY_OD_01012019/1_program_priorytetowy_18_01_2019.pdf str. 4 i 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foxy 21.01.2019 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Zgodnie z https://portal.wfosigw.katowice.pl/dokumenty/DOKUMENTY_OD_01012019/1_program_priorytetowy_18_01_2019.pdf str. 4 i 5 Tak, ale to jest finansowanie w ramach pożyczki, nie dotacji, czyli tak jak wcześniej: cyt.: pod warunkiem: zakupu i montażu źródła ciepła wskazanego w B) od I. do B) VI., chyba że w budynku istnieje już źródło ciepła jak w B) od I. do B) VI. oraz w budynku są lub będą spełnione wymagania dla przegród określonych w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (tj. Dz. U. z 2015 r., poz. 1422, z późn. zm.), obowiązujących od 31 grudnia 2020 roku oraz finansowania w formie pożyczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hermik 21.01.2019 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Tak, ale to jest finansowanie w ramach pożyczki, nie dotacji, czyli tak jak wcześniej: cyt.: pod warunkiem: zakupu i montażu źródła ciepła wskazanego w B) od I. do B) VI., chyba że w budynku istnieje już źródło ciepła jak w B) od I. do B) VI. oraz w budynku są lub będą spełnione wymagania dla przegród określonych w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (tj. Dz. U. z 2015 r., poz. 1422, z późn. zm.), obowiązujących od 31 grudnia 2020 roku oraz finansowania w formie pożyczki. Niestety tak dla fotowoltaiki tylko pożyczka. WM jest na dotację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 21.01.2019 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Z jednej strony cieszę się ze dodali Wm do programu, a z drugiej nie, ponieważ już mam złożony wniosek na PC ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foxy 21.01.2019 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Z jednej strony cieszę się ze dodali Wm do programu, a z drugiej nie, ponieważ już mam złożony wniosek na PC ... Nie możesz złożyć drugiego na WM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenone 21.01.2019 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Wydaje mi się, że można drugi złożyć, jednak zmniejszyły się dotacje (np. zamiast 30-18%). Na stronie funduszu wyczytałem, że wnioski złożone wcześniej będą realizowane na starych zasadach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts