pandzik 28.01.2019 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Zbierajac wszystko do kupy. Dla nowych budynkow mozna wystapic o dofinansowanie WM (sam materiał) oraz PC w przypadku gdy w drodze mam rure gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adin0001 28.01.2019 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Witam,czy ktoś może mi powiedzieć jaką datę należy przyjąć dla "terminu zakończenia" skoro będzie to w przyszłości i nie potrafię jej dokładnie określić, czy będzie to musiało być potwierdzone jakąś fakturą/ odbiorem? Co jeśli zakończę inwestycję wcześniej?Dodatkowo co w przypadku jeśli określę koszt inwestycji na podstawie oferty, a faktura po inwestycji będzie na inną kwotę - z powodu np wzrostu cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donkazo 29.01.2019 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Witam, dla nowych obiektów jest nieco inaczej. Na zakup urządzenia grzewczego możesz sie starać o dofinansowanie, ale nie możesz np. pokryć z tego programu kosztów termoizolacji. Dla nowych budynków dopłaty są tylko na: - zakup i montaż źródeł ciepła najnowszej generacji z przyłączem - montaż wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła - zastosowanie OZE (pożyczka) Jesteś pewien ze WM jest na dofinansowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hermik 29.01.2019 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Jesteś pewien ze WM jest na dofinansowanie? Było już to poruszana - jest. Przeczytaj instrukcje wypełniania wszystko jest tam wyjaśnione. https://portal.wfosigw.katowice.pl/dokumenty/DOKUMENTY_OD_01012019/2b_Instrukcja_wypelniania_Wniosku_o_dofinansowanie_2019.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g7d4 29.01.2019 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 (edytowane) Witam. Mój pierwszy post. Udało mi się dodzwonić do Katowic. Jeśli ktoś ma kocioł na ekogroszek klasy 5 i dom z przed 2002 roku można wnioskować o dofinansowanie na docieplenia domu, zmianę okien itp. Piszę bo jeszcze rano nie wiedziałem, jakby ktoś potrzebował. Edytowane 29 Stycznia 2019 przez g7d4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek17bn 30.01.2019 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Kiszka , na pytanie czy do punktu : XII.materiały budowlane wchodzące w skład instalacji przygotowania ciepłej wody użytkowej oraz wymiana elementów istniejącej instalacji przygotowania ciepłej wody użytkowej lub wykonanie nowej instalacji przygotowania ciepłej wody użytkowejwraz z regulacją i równoważeniem hydraulicznym instalacji można zaliczyć zakup i montaż zasobnika do przygotowania ciepłej wody dostałem odpowiedź że nie bo nie jest to część instalacji tylko kotłowni... To ja nie wiem co mam sobie wrzucić w te koszty , rurki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 31.01.2019 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Zbierajac wszystko do kupy. Dla nowych budynkow mozna wystapic o dofinansowanie WM (sam materiał) oraz PC w przypadku gdy w drodze mam rure gazu? Witaj, co do wentylacji mechanicznej - tak, natomiast co do pompy ciepła w przypadku gdy masz gaz - zapytaj dokładnie, jak w Twoim województwie jest to interpretowane, ponieważ inwestycja powinna być racjonalne ekonomicznie, Gdy masz gaz, w Twoim przypadku możliwe, że bardziej skłonni będą do przyznania dofinansowani własnie na kocioł gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 31.01.2019 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Kiszka , na pytanie czy do punktu : XII. materiały budowlane wchodzące w skład instalacji przygotowania ciepłej wody użytkowej oraz wymiana elementów istniejącej instalacji przygotowania ciepłej wody użytkowej lub wykonanie nowej instalacji przygotowania ciepłej wody użytkowej wraz z regul acją i równoważeniem hydraulicznym instalacji można zaliczyć zakup i montaż zasobnika do przygotowania ciepłej wody dostałem odpowiedź że nie bo nie jest to część instalacji tylko kotłowni... To ja nie wiem co mam sobie wrzucić w te koszty , rurki? Ja bym się kłócił z urzędnikiem proponującym taką interpretację. Czy kotłownia może istnieć bez zasobnika CWU? Może. Czy instalacja ciepłej wody może istnieć bez zasobnika CWU (lub zamiennie ogrzewacza przepływowego/kotła dwufunkcyjnego)? No nie bardzo. Zbierajac wszystko do kupy. Dla nowych budynkow mozna wystapic o dofinansowanie WM (sam materiał) oraz PC w przypadku gdy w drodze mam rure gazu? Gaz blokuje tylko możliwość węgla (od bodaj czerwca - także pelletu). Gdybyś miał dostęp do ciepła systemowego, wtedy możesz skorzystać tylko z tego, PC nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_89 31.01.2019 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Czyli w nowym budynku o sam piec moge starac sie o dofinansowanie a czy o materialy z całego ogrzewania tez? (Rury, grzejniki, zawory i inne materialy)A jaki czas mozna spodziewać sie kontroli pieca? 3 lata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 31.01.2019 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 A co wpisujecie w pozycji 11A we wniosku, jeśli nie macie telefonu stacjonarnego? Nieprawdę, czy zakładacie telefon stacjonarny? Bo bez wpisu pole świeci się na czerwono i nie można pozytywnie zweryfikować wniosku (wersja 3.01). Poświadczenie nieprawdy podlega chyba pod art. 271 KK.Ale dla uspokojenia, najpewniej podpada to co najwyżej pod § 2. (mniejsza waga). Z pewnością jednak może podpadać pod nie zatwierdzenie wniosku, bądź co gorsze w przyszłości zwrotu dotacji. Szczęśliwie od dawna mam rozwiązany ten problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wolska 01.02.2019 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 A co wpisujecie w pozycji 11A we wniosku, jeśli nie macie telefonu stacjonarnego? Nieprawdę, czy zakładacie telefon stacjonarny? Bo bez wpisu pole świeci się na czerwono i nie można pozytywnie zweryfikować wniosku (wersja 3.01). . Wpisałam brak. Przeszło. Wniosek wysłany 2018-10-15 ( nowo budowany dom, dotacja na przyłącze gazowe i piec). Na początku stycznia otrzymałam pismo z wezwaniem do korekty drobnych błędów. Korektę trzeba ponownie wysłać przez internet i pocztą ... czekamy na rozwój sytuacji. Jestem w tej komfortowej sytuacji że przyłącze gazowe i tak będzie dopiero na jesień więc jest czas Ps. Miałam drobny problem z korektą próbowałam się dodzwonić na numer tel podany w piśmie jaki na stronie internetowej - około 30 połączeń bez rezultatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wolska 01.02.2019 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Czyli w nowym budynku o sam piec moge starac sie o dofinansowanie a czy o materialy z całego ogrzewania tez? (Rury, grzejniki, zawory i inne materialy) A jaki czas mozna spodziewać sie kontroli pieca? 3 lata? Z tego co się orientuje dofinansowanie jest na piec i montaż, więc grzejników nie obejmie, Pytanie2. Po wykonaniu inwestycji 3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klauddii91 01.02.2019 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Witam,Mam pytanko nie mogę się nigdzie doczytać, może wy mi podpowiecie. Jak składam wniosek na jakie kolwiek dofinansowanie to dochód liczy się wszystkich osobom zameldowanym w domu? Czy tylko właścicieli nieruchomości?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 01.02.2019 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Wpisałam brak. Przeszło. Wniosek wysłany 2018-10-15 ( nowo budowany dom, dotacja na przyłącze gazowe i piec). Na początku stycznia otrzymałam pismo z wezwaniem do korekty drobnych błędów. Korektę trzeba ponownie wysłać przez internet i pocztą ... czekamy na rozwój sytuacji. Jestem w tej komfortowej sytuacji że przyłącze gazowe i tak będzie dopiero na jesień więc jest czas Ps. Miałam drobny problem z korektą próbowałam się dodzwonić na numer tel podany w piśmie jaki na stronie internetowej - około 30 połączeń bez rezultatu Witam, w zeszłym roku (w poprzedniej wersji) wyraz "brak" w pozycji 11A przechodził. Też wypełniałem wniosek przygotowując się do jego złożenia. W obecnej wersji 3.01 niestety nie. Oczywiście wątpię, aby ktoś miał ścigać wnioskodawcę z KK z tego powodu, ale co należy zrobić jeśli ktoś nie ma telefonu stacjonarnego? Pytanie adresuję nie do składających wniosek, tylko osób z NFOŚ, które przecież czytają ten wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GEDAW 01.02.2019 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Witam, w zeszłym roku (w poprzedniej wersji) wyraz "brak" w pozycji 11A przechodził. Też wypełniałem wniosek przygotowując się do jego złożenia. W obecnej wersji 3.01 niestety nie. Oczywiście wątpię, aby ktoś miał ścigać wnioskodawcę z KK z tego powodu, ale co należy zrobić jeśli ktoś nie ma telefonu stacjonarnego? Pytanie adresuję nie do składających wniosek, tylko osób z NFOŚ, które przecież czytają ten wątek Dzień dobry, jako nowy. Przepraszam, że się wtrącę jako składający wniosek. Wystarczy wpisać znak "-" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.02.2019 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Witam, Mam pytanko nie mogę się nigdzie doczytać, może wy mi podpowiecie. Jak składam wniosek na jakie kolwiek dofinansowanie to dochód liczy się wszystkich osobom zameldowanym w domu? Czy tylko właścicieli nieruchomości? Pozdrawiam Nie jestem pewien czy właściciel musi być zameldowany ponieważ z można wziąć dofinansowanie na kilka budynków. Odnośnie dochodów to trzeba sumować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 01.02.2019 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Dzień dobry, jako nowy. Przepraszam, że się wtrącę jako składający wniosek. Wystarczy wpisać znak "-" [ATTACH=CONFIG]425925[/ATTACH] Dziękuję! Faktycznie działa, ale nie jest to jakieś oczywiste i domyślne. W poprzedniej wersji, jak już ktoś zauważył powyżej formularz przyjmował wyraz "brak". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexis1234 01.02.2019 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 WItam Jesteśmy na etapie wypełniania wniosku. Staramy się o dofinansowanie na piec gazowy. Dom nowo budowany, zaliczamy się do 90% dofinansowania. Tylko powiedzcie mi jak wpisze np. 8 000 rozkłada mi na 7 200 dofinansowania i 800zł wkładu własnego. To te pieniądze (8 000) muszę mieć swoje a później następuje zwrot? Czy te pieniądze się dostaje po podpisaniu umowy i wtedy kupuje sie piec itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 01.02.2019 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 aby dostać pieniądze, to najpierw trzeba wydać swoje. Kasę dostaniesz dopiero wtedy jak fizycznie urządzenie będzie zamontowane oraz rozliczysz/przedstawisz faktury.Samo podpisanie umowy gwarantuje Ci, ze na pewno dostaniesz pieniądze, ale najpierw wszystko musisz mieć, przyjdzie komisja, sprawdzi i dopiero kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexis1234 01.02.2019 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 aby dostać pieniądze, to najpierw trzeba wydać swoje. Kasę dostaniesz dopiero wtedy jak fizycznie urządzenie będzie zamontowane oraz rozliczysz/przedstawisz faktury. Samo podpisanie umowy gwarantuje Ci, ze na pewno dostaniesz pieniądze, ale najpierw wszystko musisz mieć, przyjdzie komisja, sprawdzi i dopiero kasa. Dziękuję serdecznie za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts