Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dofinansowanie - program priorytetowy "Czyste Powietrze"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

czy ktoś może mi powiedzieć jaką datę należy przyjąć dla "terminu zakończenia" skoro będzie to w przyszłości i nie potrafię jej dokładnie określić, czy będzie to musiało być potwierdzone jakąś fakturą/ odbiorem? Co jeśli zakończę inwestycję wcześniej?

Dodatkowo co w przypadku jeśli określę koszt inwestycji na podstawie oferty, a faktura po inwestycji będzie na inną kwotę - z powodu np wzrostu cen.

Witam, dla nowych obiektów jest nieco inaczej. Na zakup urządzenia grzewczego możesz sie starać o dofinansowanie, ale nie możesz np. pokryć z tego programu kosztów termoizolacji. Dla nowych budynków dopłaty są tylko na:

- zakup i montaż źródeł ciepła najnowszej generacji z przyłączem

- montaż wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła

- zastosowanie OZE (pożyczka)

Jesteś pewien ze WM jest na dofinansowanie?

Witam. Mój pierwszy post.

Udało mi się dodzwonić do Katowic. Jeśli ktoś ma kocioł na ekogroszek klasy 5 i dom z przed 2002 roku można wnioskować o dofinansowanie na docieplenia domu, zmianę okien itp. Piszę bo jeszcze rano nie wiedziałem, jakby ktoś potrzebował.

Edytowane przez g7d4
  • Like 1

Kiszka , na pytanie czy do punktu :

XII.

materiały budowlane wchodzące w skład instalacji przygotowania ciepłej wody użytkowej

oraz wymiana elementów istniejącej instalacji przygotowania ciepłej wody użytkowej lub

wykonanie nowej instalacji przygotowania ciepłej wody użytkowej

wraz z regul

acją i

równoważeniem hydraulicznym instalacji

można zaliczyć zakup i montaż zasobnika do przygotowania ciepłej wody dostałem odpowiedź że nie bo nie jest to część instalacji tylko kotłowni... To ja nie wiem co mam sobie wrzucić w te koszty , rurki?

Zbierajac wszystko do kupy. Dla nowych budynkow mozna wystapic o dofinansowanie WM (sam materiał) oraz PC w przypadku gdy w drodze mam rure gazu?

Witaj, co do wentylacji mechanicznej - tak, natomiast co do pompy ciepła w przypadku gdy masz gaz - zapytaj dokładnie, jak w Twoim województwie jest to interpretowane, ponieważ inwestycja powinna być racjonalne ekonomicznie, Gdy masz gaz, w Twoim przypadku możliwe, że bardziej skłonni będą do przyznania dofinansowani własnie na kocioł gazowy.

Kiszka , na pytanie czy do punktu :

XII.

materiały budowlane wchodzące w skład instalacji przygotowania ciepłej wody użytkowej

oraz wymiana elementów istniejącej instalacji przygotowania ciepłej wody użytkowej lub

wykonanie nowej instalacji przygotowania ciepłej wody użytkowej

wraz z regul

acją i

równoważeniem hydraulicznym instalacji

można zaliczyć zakup i montaż zasobnika do przygotowania ciepłej wody dostałem odpowiedź że nie bo nie jest to część instalacji tylko kotłowni... To ja nie wiem co mam sobie wrzucić w te koszty , rurki?

Ja bym się kłócił z urzędnikiem proponującym taką interpretację.

Czy kotłownia może istnieć bez zasobnika CWU? Może.

Czy instalacja ciepłej wody może istnieć bez zasobnika CWU (lub zamiennie ogrzewacza przepływowego/kotła dwufunkcyjnego)? No nie bardzo.

Zbierajac wszystko do kupy. Dla nowych budynkow mozna wystapic o dofinansowanie WM (sam materiał) oraz PC w przypadku gdy w drodze mam rure gazu?

Gaz blokuje tylko możliwość węgla (od bodaj czerwca - także pelletu).

Gdybyś miał dostęp do ciepła systemowego, wtedy możesz skorzystać tylko z tego, PC nie wchodzi w grę.

A co wpisujecie w pozycji 11A we wniosku, jeśli nie macie telefonu stacjonarnego?

Nieprawdę, czy zakładacie telefon stacjonarny?

Bo bez wpisu pole świeci się na czerwono i nie można pozytywnie zweryfikować wniosku (wersja 3.01).

Poświadczenie nieprawdy podlega chyba pod art. 271 KK.

Ale dla uspokojenia, najpewniej podpada to co najwyżej pod § 2. (mniejsza waga).

Z pewnością jednak może podpadać pod nie zatwierdzenie wniosku, bądź co gorsze w przyszłości zwrotu dotacji.

Szczęśliwie od dawna mam rozwiązany ten problem.

A co wpisujecie w pozycji 11A we wniosku, jeśli nie macie telefonu stacjonarnego?

Nieprawdę, czy zakładacie telefon stacjonarny?

Bo bez wpisu pole świeci się na czerwono i nie można pozytywnie zweryfikować wniosku (wersja 3.01).

.

Wpisałam brak. Przeszło.

Wniosek wysłany 2018-10-15 ( nowo budowany dom, dotacja na przyłącze gazowe i piec). Na początku stycznia otrzymałam pismo z wezwaniem do korekty drobnych błędów. Korektę trzeba ponownie wysłać przez internet i pocztą ... czekamy na rozwój sytuacji. Jestem w tej komfortowej sytuacji że przyłącze gazowe i tak będzie dopiero na jesień więc jest czas :cool:

Ps. Miałam drobny problem z korektą próbowałam się dodzwonić na numer tel podany w piśmie jaki na stronie internetowej - około 30 połączeń bez rezultatu :eek:

Czyli w nowym budynku o sam piec moge starac sie o dofinansowanie a czy o materialy z całego ogrzewania tez? (Rury, grzejniki, zawory i inne materialy)

A jaki czas mozna spodziewać sie kontroli pieca? 3 lata?

Z tego co się orientuje dofinansowanie jest na piec i montaż, więc grzejników nie obejmie,

Pytanie2. Po wykonaniu inwestycji 3 lata.

Wpisałam brak. Przeszło.

Wniosek wysłany 2018-10-15 ( nowo budowany dom, dotacja na przyłącze gazowe i piec). Na początku stycznia otrzymałam pismo z wezwaniem do korekty drobnych błędów. Korektę trzeba ponownie wysłać przez internet i pocztą ... czekamy na rozwój sytuacji. Jestem w tej komfortowej sytuacji że przyłącze gazowe i tak będzie dopiero na jesień więc jest czas :cool:

Ps. Miałam drobny problem z korektą próbowałam się dodzwonić na numer tel podany w piśmie jaki na stronie internetowej - około 30 połączeń bez rezultatu :eek:

Witam,

w zeszłym roku (w poprzedniej wersji) wyraz "brak" w pozycji 11A przechodził.

Też wypełniałem wniosek przygotowując się do jego złożenia.

W obecnej wersji 3.01 niestety nie.

Oczywiście wątpię, aby ktoś miał ścigać wnioskodawcę z KK z tego powodu, ale co należy zrobić jeśli ktoś nie ma telefonu stacjonarnego?

Pytanie adresuję nie do składających wniosek, tylko osób z NFOŚ, które przecież czytają ten wątek ;-)

Witam,

w zeszłym roku (w poprzedniej wersji) wyraz "brak" w pozycji 11A przechodził.

Też wypełniałem wniosek przygotowując się do jego złożenia.

W obecnej wersji 3.01 niestety nie.

Oczywiście wątpię, aby ktoś miał ścigać wnioskodawcę z KK z tego powodu, ale co należy zrobić jeśli ktoś nie ma telefonu stacjonarnego?

Pytanie adresuję nie do składających wniosek, tylko osób z NFOŚ, które przecież czytają ten wątek ;-)

Dzień dobry, jako nowy.

Przepraszam, że się wtrącę jako składający wniosek.

Wystarczy wpisać znak "-"

Kreska.jpg

Witam,

Mam pytanko nie mogę się nigdzie doczytać, może wy mi podpowiecie. Jak składam wniosek na jakie kolwiek dofinansowanie to dochód liczy się wszystkich osobom zameldowanym w domu? Czy tylko właścicieli nieruchomości?

Pozdrawiam

Nie jestem pewien czy właściciel musi być zameldowany ponieważ z można wziąć dofinansowanie na kilka budynków.

Odnośnie dochodów to trzeba sumować.

Dzień dobry, jako nowy.

Przepraszam, że się wtrącę jako składający wniosek.

Wystarczy wpisać znak "-"

[ATTACH=CONFIG]425925[/ATTACH]

Dziękuję!

Faktycznie działa, ale nie jest to jakieś oczywiste i domyślne.

W poprzedniej wersji, jak już ktoś zauważył powyżej formularz przyjmował wyraz "brak".

WItam :) Jesteśmy na etapie wypełniania wniosku. Staramy się o dofinansowanie na piec gazowy. Dom nowo budowany, zaliczamy się do 90% dofinansowania. Tylko powiedzcie mi jak wpisze np. 8 000 rozkłada mi na 7 200 dofinansowania i 800zł wkładu własnego. To te pieniądze (8 000) muszę mieć swoje a później następuje zwrot? Czy te pieniądze się dostaje po podpisaniu umowy i wtedy kupuje sie piec itp?

aby dostać pieniądze, to najpierw trzeba wydać swoje. Kasę dostaniesz dopiero wtedy jak fizycznie urządzenie będzie zamontowane oraz rozliczysz/przedstawisz faktury.

Samo podpisanie umowy gwarantuje Ci, ze na pewno dostaniesz pieniądze, ale najpierw wszystko musisz mieć, przyjdzie komisja, sprawdzi i dopiero kasa.

aby dostać pieniądze, to najpierw trzeba wydać swoje. Kasę dostaniesz dopiero wtedy jak fizycznie urządzenie będzie zamontowane oraz rozliczysz/przedstawisz faktury.

Samo podpisanie umowy gwarantuje Ci, ze na pewno dostaniesz pieniądze, ale najpierw wszystko musisz mieć, przyjdzie komisja, sprawdzi i dopiero kasa.

Dziękuję serdecznie za odpowiedź