Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dofinansowanie - program priorytetowy "Czyste Powietrze"

Recommended Posts

Ja bym się kłócił z urzędnikiem proponującym taką interpretację.

Czy kotłownia może istnieć bez zasobnika CWU?Może.

Czy instalacja ciepłej wody może istnieć bez zasobnika CWU (lub zamiennie ogrzewacza przepływowego/kotła dwufunkcyjnego)? No nie bardzo.

Gaz blokuje tylko możliwość węgla (od bodaj czerwca - także pelletu).

Gdybyś miał dostęp do ciepła systemowego, wtedy możesz skorzystać tylko z tego, PC nie wchodzi w grę.

Dzięki.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam kilka pytań odnośnie programu, może uda mi się uzyskać kilka odpowiedzi. Przejrzałem dosyć dokładnie wnioski oraz wszystkie wymagania. Chciałbym starać się o dotację na pompę ciepła. Moja sytuacja - dom w stanie surowym zamkniętym, rozprowadzona rekuperacja, budowa rozpoczęta w 2012, posiadam wyliczone OZC wg materiałów jakimi planuję wykończyć budowę. Mam już podpisaną umowę na realizację pompy ciepła (podpisana w czerwcu 2018, koszt 32 tys), wpłacona zaliczka, ale instalacja jeszcze nie rozpoczęta, więc wszystko w trakcie realizacji. Mam też wyceny z innych firm na te same pompy ciepła z 2018r kiedy jeszcze szukałem odpowiedniej firmy. Wg szacunkowych obliczeń, może udało by się załapać na dotację 50-60%.

Pytanie odnośnie norm WT 2021. W jaki sposób mogę "udowodnić" że mój dom będzie się kwalifikował do nich ? Wg projektu dom ma Ep = 80 kWh/m2*rok. Ale uwzględnia on wentylację grawitacyjną , piec gazowy, grzejniki w całym domu. Ja u siebie będę miał wentylację mechaniczną, pompę ciepła, podłogówka i dodatkowo kilka zmian w dociepleniu, wszystkie okna są Uw=0,75. W OZC liczonym wg moich założeń "Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie wyszedł = 40-45 kWh/m2rok ". Czy jest on równoznaczny z Ep ? czy trzeba jeszcze doliczyć do niego zużycie na przygotowanie CWU oraz na działanie wentylacji mechanicznej ? Czy da się w zrobić audyt energetyczny budynku który jeszcze nie jest ukończony tak żeby można było uwzględnić jego wyniki do programu "Czyste powietrze" ?

Składając wniosek do 30 kwietnia uwzględniam dochody rodziny za 2017 rok, a składając po 1 maja uwzględniam rok 2018. Więc w moim przypadku składając w maju mam tylko miesiąc na złożeniu wniosku żeby nie przekroczyć terminu maksymalnie roku od rozpoczęcia inwestycji ?

I całą inwestycję muszę ukończyć do 31.12.2019 ?

Mam kilka pytań odnośnie programu, może uda mi się uzyskać kilka odpowiedzi. Przejrzałem dosyć dokładnie wnioski oraz wszystkie wymagania. Chciałbym starać się o dotację na pompę ciepła. Moja sytuacja - dom w stanie surowym zamkniętym, rozprowadzona rekuperacja, budowa rozpoczęta w 2012, posiadam wyliczone OZC wg materiałów jakimi planuję wykończyć budowę. Mam już podpisaną umowę na realizację pompy ciepła (podpisana w czerwcu 2018, koszt 32 tys), wpłacona zaliczka, ale instalacja jeszcze nie rozpoczęta, więc wszystko w trakcie realizacji. Mam też wyceny z innych firm na te same pompy ciepła z 2018r kiedy jeszcze szukałem odpowiedniej firmy. Wg szacunkowych obliczeń, może udało by się załapać na dotację 50-60%.

Pytanie odnośnie norm WT 2021. W jaki sposób mogę "udowodnić" że mój dom będzie się kwalifikował do nich ? Wg projektu dom ma Ep = 80 kWh/m2*rok. Ale uwzględnia on wentylację grawitacyjną , piec gazowy, grzejniki w całym domu. Ja u siebie będę miał wentylację mechaniczną, pompę ciepła, podłogówka i dodatkowo kilka zmian w dociepleniu, wszystkie okna są Uw=0,75. W OZC liczonym wg moich założeń "Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie wyszedł = 40-45 kWh/m2rok ". Czy jest on równoznaczny z Ep ? czy trzeba jeszcze doliczyć do niego zużycie na przygotowanie CWU oraz na działanie wentylacji mechanicznej ? Czy da się w zrobić audyt energetyczny budynku który jeszcze nie jest ukończony tak żeby można było uwzględnić jego wyniki do programu "Czyste powietrze" ?

Składając wniosek do 30 kwietnia uwzględniam dochody rodziny za 2017 rok, a składając po 1 maja uwzględniam rok 2018. Więc w moim przypadku składając w maju mam tylko miesiąc na złożeniu wniosku żeby nie przekroczyć terminu maksymalnie roku od rozpoczęcia inwestycji ?

Składaj wniosek zainstaluj pompe czekaj 90 dni roboczych na rozpatrzenie

Mam pytanie odnośnie podawanej daty pierwszego zakupu materiałów do termomodernizacji. Na ile jest to data wiążąca? Ruszamy z remontem na wiosnę ale jest to zależne od pogody i nie wiem czy będzie to marzec czy maj. Czy są jakieś konsekwencje tego, że kupię, np. styropian przed podaną we wniosku datą czy nie ma to większego znaczenia?

Witajcie,

ja mam zagwozdkę jak rozwiązać problem ogrzewania domu z lat 70 u starszej samotnej pani emerytki, której nie stać na wymianę pieca, nie wspomnę już o podpięciu się pod gazociąg (ok.150 m od posesji). Czy taka osoba ma możliwość skorzystania z jakiejkolwiek dotacji? Emerytura rzędu ok.1000 zł. Szkoda mi babeczki, bo 5 razy dziennie chodzi i ciąga wiadra z węglem i wozi wózeczkiem drewno do pieca, który jest tzw.samoróbką (Jakaś blacha zespawana z zamontowanymi drzwiczkami i podpięta pod komin...).

Jak tu pomóc? Co byłoby najbardziej optymalne?

Dom znajduje się w woj.lubelskim powiat Radzyń Podlaski - czy jest jakaś rejonizacja?

Dom nie jest ocieplony.

Czy wymiana kotła/pieca na pelet z podajnikiem byłaby rozsądnym rozwiązaniem dla starszej pani?

Czy lepiej byłoby pomóc wykombinować kasę na podłączenie do gazociągu i kocioł gazowy?

Jakiego rzędu to są koszty? Na ile można liczyć na zwrot z dotacji?

IMO nie. Kocioł gazowy to komfort. pellet trzeba wrzucać w miarę regularnie. Nie jest to taki problem jak przy węglu ale jednak kogoś poprosić trzeba. Automat to automat. IMO oczywiście.

Doczytałem.

Bez pomocy starszej pani i pełnego zaangażowania to się nie uda. Dom ocieplić trzeba.

Emerytura w tej kwocie to kiepski zwrot. Jak już pisałem program jest przewidziany dla osób na bezrobociu, albo pracujących na czarno. W znaczeniu , że takie osoby najbardziej skorzystają.

Edytowane przez autorus

ewelaa .:

Myślę ,że najlepszy piec gazowy bo na pelet ustawienia mogą sprawić kłopoty. Najpierw napisać do gazowni o koszt podłączenia do linii (napisać ,że do Programu Czyste Powietrze). Koszt podłączenia ( 5 tyś .) wlicza się do programu. Dochód 1001-1200 dotacja 60 %, pożyczka 40% można na 15 lat rozłożyć.

Witam,

Mam pytanko nie mogę się nigdzie doczytać, może wy mi podpowiecie. Jak składam wniosek na jakie kolwiek dofinansowanie to dochód liczy się wszystkich osobom zameldowanym w domu? Czy tylko właścicieli nieruchomości?

Pozdrawiam

Witaj, w przypadku czystego powietrza liczy się liczba osób tworzących gospodarstwo domowe.

Miesięczny dochód na osobę w gospodarstwie domowym – jest to suma dochodów wszystkich osób w gospodarstwie domowym Wnioskodawcy za ostatni rok podatkowy poprzedzający złożenie wniosku, podzielona na 12 miesięcy oraz na liczbę osób w gospodarstwie domowym.Nie ma wymogu, aby członkowie tworzący gospodarstwo domowe posiadały meldunek w budynku na który będzie składany wniosek. Dochody liczy się za ubiegły rok dla osób które wchodzą w skład w skład gospodarstwa domowego w momencie składania wniosku o dofinansowanie. Podstawą jest oświadczenie Wnioskodawcy, które osoby tworzą z nim gospodarstwo domowe.

Ja już miałem wniosek w wykazie wniosków złożonych jako "Zakwalifikowany". Dopełniłem wszelkich formalności i czekałem na kontakt odnośnie oględzin. Jednak logując się do portalu w nowym roku bardzo się zdziwiłem, gdyż po moim wniosku nie było już śladu. Został tylko w skrzynce podawczej. Rozumiem wstrzymanie programu z powodu zmiany regulacji, jednak wniosek składałem przed uchwaleniem nowej ustawy. Jedna wielka ściema.

Mi też dzisiaj znikło i co dalej :eek:

Po co ci audyt nie jest wymagany do złożenia wniosku!