lenone 11.04.2019 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Tak, od tego roku nie trzeba umów. Wpisując jednak koszt inwestycji dobrze mieć ofertę, aby późniejsza faktura się pokryła z tym kosztem. Po zakończeniu prac wykonawca wypełnia jeszcze protokół, w którym stwierdza, że wszystko jest wykonane zgodnie ze sztuką itd.BTW udało się otrzymać wreszcie dotację. Wniosek złożony koniec września. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 14.04.2019 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Dzisiaj miała telefon z funduszu. Mam wkrótce otrzymać umowę. Wniosek wysłany w październiku. Dam znać jak potoczą się losy. To dobra informacja! Wschód polski czyli które województwo? Miejmy nadzieję, ze to dobry początek i że takie informacje w tym wątku będą napływać lawinowo Z ciekawością czekam na informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donkazo 25.04.2019 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 U mnie też ruszyło wniosek 15 listooad 2018 Wfoś Kraków korekta i dalsze czekanie chyba te pieniądze na lokacie trzymają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.04.2019 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2019 Czy w ramach programu "Czyste powietrze" można uzyskać ulgę na montaż klimatyzacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 29.04.2019 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Jeśli nazwiesz klimatyzator pompą ciepła powietrze-powietrze i potraktujesz to jako modernizację systemu ogrzewania (konieczna likwidacja ogrzewania węglowego lub na drewno poniżej V klasy) - chyba powinno się dać. O ile ewidentnie nie będzie widać, że tą klimatyzacją nie zamierzasz grzać. Nie jest chyba nigdzie w programie zaznaczone, że instalowany system ogrzewania musi być wodny... Mogą być np. grzejniki elektryczne, to czemu nie klimatyzator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wolska 29.04.2019 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 To dobra informacja! Wschód polski czyli które województwo? Miejmy nadzieję, ze to dobry początek i że takie informacje w tym wątku będą napływać lawinowo Z ciekawością czekam na informacje Województwo Lubelskie, mam już podpisaną umowę :yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 30.04.2019 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Czy w ramach programu "Czyste powietrze" można uzyskać ulgę na montaż klimatyzacji ? Witaj, tu odpowiedź: Rozporządzenie wchodzące z dniem 1 stycznia 2019 r. wprowadza wykaz rodzajów materiałów budowlanych, urządzeń i usług związanych z realizacją przedsięwzięć termomodernizacyjnych podlegających uldze podatkowej. Materiały budowlane i urządzenia, podlegające uldze materiały budowlane wykorzystywane do docieplenia przegród budowlanych, płyt balkonowych oraz fundamentów wchodzące w skład systemów dociepleń lub wykorzystywane do zabezpieczenia przed zawilgoceniem; węzeł cieplny wraz z programatorem temperatury; kocioł gazowy kondensacyjny wraz ze sterowaniem, armaturą zabezpieczającą i regulującą oraz układem doprowadzenia powietrza i odprowadzenia spalin; kocioł olejowy kondensacyjny wraz ze sterowaniem, armaturą zabezpieczającą i regulującą oraz układem doprowadzenia powietrza i odprowadzenia spalin; zbiornik na gaz lub zbiornik na olej; kocioł na paliwo stałe spełniający co najmniej wymagania określone w rozporządzeniu Komisji (UE) 2015/1189 z dnia 28 kwietnia 2015 r. w sprawie wykonania dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/125/WE w odniesieniu do wymogów dotyczących ekoprojektu dla kotłów na paliwa stałe (Dz. Urz. UE L 193 z 21.07.2015, s. 100); -przyłącze do sieci ciepłowniczej lub gazowej; -materiały budowlane wchodzące w skład instalacji ogrzewczej; -materiały budowlane wchodzące w skład instalacji przygotowania ciepłej wody użytkowej; -materiały budowlane wchodzące w skład systemu ogrzewania elektrycznego; -pompa ciepła wraz z osprzętem; -kolektor słoneczny wraz z osprzętem; -ogniwo fotowoltaiczne wraz z osprzętem; -stolarka okienna i drzwiowa, w tym okna, okna połaciowe wraz z systemami montażowymi, drzwi balkonowe, bramy garażowe, powierzchnie przezroczyste nieotwieralne; -materiały budowlane składające się na system wentylacji mechanicznej wraz z odzyskiem ciepła lub odzyskiem ciepła i chłodu. Usługi podlegające uldze -wykonanie audytu energetycznego budynku przed realizacją przedsięwzięcia termomodernizacyjnego; -wykonanie analizy termograficznej budynku; -wykonanie dokumentacji projektowej związanej z pracami termomodernizacyjnymi; -wykonanie ekspertyzy ornitologicznej i chiropterologicznej; -docieplenie przegród budowlanych lub płyt balkonowych lub fundamentów; -wymiana stolarki zewnętrznej np.: okien, okien połaciowych, drzwi balkonowych, drzwi zewnętrznych, bram garażowych, powierzchni przezroczystych nieotwieralnych; -wymiana elementów istniejącej instalacji ogrzewczej lub instalacji przygotowania ciepłej wody użytkowej lub wykonanie nowej instalacji wewnętrznej ogrzewania lub instalacji przygotowania ciepłej wody użytkowej; -montaż kotła gazowego kondensacyjnego; -montaż kotła olejowego kondensacyjnego; -montaż pompy ciepła; -montaż kolektora słonecznego; -montaż systemu wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła z powietrza wywiewanego; -montaż instalacji fotowoltaicznej; -uruchomienie i regulacja źródła ciepła oraz analiza spalin; -regulacja i równoważenie hydrauliczne instalacji; -demontaż źródła ciepła na paliwo stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 30.04.2019 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Województwo Lubelskie, mam już podpisaną umowę :yes: O proszę! Czyli podsumowując jak wyglądała u Ciebie "czasowo' ta procedura? Ile czasu zajęło przygotowanie wnioski, ile czekanie na odpowiedź itd? Podzielisz się takimi informacjami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 30.04.2019 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Wypełniłem wniosek i otrzymałem komunikat, że termin zakończenia realizacji nie może przekraczać terminu złożenia wniosku.Czy to oznacza, że dla pompy zamontowanej w 2018 roku nie mogę złożyć wniosku ?Czy jak planuję zakup termostatu pokojowego do pompy i uwzględnię go we wniosku, to będę się łapał do dotacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quessta 30.04.2019 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Witam. Gdzie sprawdzić status wniosku. Sprawdzam w skrzynce podawczej pdf ale tam jest tylko że wniosek złożony, zarejestrowany.czytalam że w menu ma być zakładka wnioski i umowy ale ja nic takiego nie mam. Pomoże ktoś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 30.04.2019 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Zakładka Wnioski i umowy - musi taka być... Swoją drogą status w zakładce Wnioski i umowy jest taki sam jak w zakładce Skrzynka podawcza. Tymczasem ja jestem już po korekcie wniosku, teraz właśnie przesunąłem termin zakończenia inwestycji na koniec roku i uzyskałem słowne zapewnienie pracownika funduszu "że będzie dobrze". Podbudowany tą informacją zawarłem umowę na montaż pompy. Wniosek złożony na początku listopada, podobno teraz realizowane są wnioski z października. Świętokrzyskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wolska 30.04.2019 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 O proszę! Czyli podsumowując jak wyglądała u Ciebie "czasowo' ta procedura? Ile czasu zajęło przygotowanie wnioski, ile czekanie na odpowiedź itd? Podzielisz się takimi informacjami? Wniosek dotyczył nowo budowanego domu, dotacja do przyłącza gazowego max 5000 zł i kotła kondensacyjnego do 15000 zł max. Kwota dotacji od 30% w górę w zależności od wysokości dochodów - tą informację zachowam dla siebie Wniosek wysłany w połowie października. Nie było to zbyt skomplikowany, jeden wieczór został skompletowany wniosek i dokumenty, wysłane elektronicznie i pocztą, materiały na stronie WFOS są bardzo pomocne, pomogło mi też spotkanie organizacyjnie organizowane na początku startu programu. Po dłuższym czasie dostałam pismo o konieczności korekty. Później tel, że umowa jest już prawie gotowa. Podpisanie umowy w siedzibie funduszu, trzeba było się wybrać na wycieczkę do miasta wojewódzkiego. Urzędniczka bardzo sympatyczna i profesjonalna. Umowa podpisana po 5 miesiącach od wysłania wniosku, uwaga, mimo iż umowę podpisałam kilka dni temu w portalu status nie zmienił się i nadal jest "WNIOSEK WYSŁANY R - Złożony (zarejestrowany)," więc nie ma co patrzeć na status na PORTALU BENEFICJENTA Jako zabezpieczenie dotacji był weksel in blanco. Wraz z umową otrzymałam : deklarację wekslową, wniosek o płatność. Termin realizacji mam ustalony do końca roku. W lipcu gazownia powinna wykonać przyłącze. Czeka mnie jeszcze zakup kotła więc jak Viessmann masz dobre promocje to możesz pisać na Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matikati 01.05.2019 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Witam. Gdzie sprawdzić status wniosku. Sprawdzam w skrzynce podawczej pdf ale tam jest tylko że wniosek złożony, zarejestrowany.czytalam że w menu ma być zakładka wnioski i umowy ale ja nic takiego nie mam. Pomoże ktoś. Ja miałam podobny przypadek. Najpierw widniały w zakładkach WYKAZ ZŁOŻONYCH WNIOSKÓW i WYKAZ UMÓW ale potem znikło napisałam maila do [email protected] (adres swojego regionu). Po kilkunastu dniach wróciło do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 02.05.2019 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Wniosek dotyczył nowo budowanego domu, dotacja do przyłącza gazowego max 5000 zł i kotła kondensacyjnego do 15000 zł max. Kwota dotacji od 30% w górę w zależności od wysokości dochodów - tą informację zachowam dla siebie Wniosek wysłany w połowie października. Nie było to zbyt skomplikowany, jeden wieczór został skompletowany wniosek i dokumenty, wysłane elektronicznie i pocztą, materiały na stronie WFOS są bardzo pomocne, pomogło mi też spotkanie organizacyjnie organizowane na początku startu programu. Po dłuższym czasie dostałam pismo o konieczności korekty. Później tel, że umowa jest już prawie gotowa. Podpisanie umowy w siedzibie funduszu, trzeba było się wybrać na wycieczkę do miasta wojewódzkiego. Urzędniczka bardzo sympatyczna i profesjonalna. Umowa podpisana po 5 miesiącach od wysłania wniosku, uwaga, mimo iż umowę podpisałam kilka dni temu w portalu status nie zmienił się i nadal jest "WNIOSEK WYSŁANY R - Złożony (zarejestrowany)," więc nie ma co patrzeć na status na PORTALU BENEFICJENTA Jako zabezpieczenie dotacji był weksel in blanco. Wraz z umową otrzymałam : deklarację wekslową, wniosek o płatność. Termin realizacji mam ustalony do końca roku. W lipcu gazownia powinna wykonać przyłącze. Czeka mnie jeszcze zakup kotła więc jak Viessmann masz dobre promocje to możesz pisać na O proszę! Sprawnie i napawa optymizmem. Co do kotła gazowego - oczywiście, że znajdzie się ciekawa promocja - zobacz TUTAJ. Mamy akcję Ekosystem Twojego Domu - promocja trwa do końca czerwca, a jeśli chodzi o kocioł gazowy to obejmuje dwa urządzenia: Vitodens 200-W i Vitodens 222-F. Sprawdź szczegóły, a jak masz pytania - zapraszam do kontaktu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.05.2019 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 Jeśli nazwiesz klimatyzator pompą ciepła powietrze-powietrze i potraktujesz to jako modernizację systemu ogrzewania (konieczna likwidacja ogrzewania węglowego lub na drewno poniżej V klasy) - chyba powinno się dać. O ile ewidentnie nie będzie widać, że tą klimatyzacją nie zamierzasz grzać. Nie jest chyba nigdzie w programie zaznaczone, że instalowany system ogrzewania musi być wodny... Mogą być np. grzejniki elektryczne, to czemu nie klimatyzator? Witaj, tu odpowiedź: Rozporządzenie wchodzące z dniem 1 stycznia 2019 r. wprowadza wykaz rodzajów materiałów budowlanych, urządzeń i usług związanych z realizacją przedsięwzięć termomodernizacyjnych podlegających uldze podatkowej. .... -pompa ciepła wraz z osprzętem; -kolektor słoneczny wraz z osprzętem; -ogniwo fotowoltaiczne wraz z osprzętem; -stolarka okienna i drzwiowa, w tym okna, okna połaciowe wraz z systemami montażowymi, drzwi balkonowe, bramy garażowe, powierzchnie przezroczyste nieotwieralne; Usługi podlegające uldze .... -montaż pompy ciepła; -montaż instalacji fotowoltaicznej; Klimatyzacja jest pompą ciepła. Tak nazywają to urządzenie niektórzy producenci. Klimatyzacja ma pełnić rolę ogrzewania powietrza a czasami chłodzenia. Czy muszę zlikwidować "stare" źródło ciepła (piec kondensacyjny)? Chyba nie? Nawet nie chcę likwidować. W ramach ulgi chyba mogę też zainstalować pompę ciepła do podgrzewania c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 08.05.2019 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 A słyszeliście może o tym, że program Czyste Powietrze ma się jeszcze w tym roku dość poważnie zmienić? Dzisiaj przeczytałem, że podobno Bank Światowy jeździ po samorządach, rozmawia z sektorem bankowym – m. in. ze związkiem Banków Polskich. Do końca czerwca Bank Światowy ma czas na przedstawienie raportu z tych wizyt i rozmów, w którym oceni w jaki sposób działa i funkcjonuje program Czyste Powietrze. W raporcie który zostanie zaprezentowany, znajdą się rekomendacje co do tego jak tę sieć dystrybucji rozszerzyć. Podobno sieć dystrybucji ma się rozszerzyć o samorządy jeszcze w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 08.05.2019 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 Masło maślane. czyli??? ja nie łapię o czym piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.05.2019 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 A słyszeliście może o tym, że program Czyste Powietrze ma się jeszcze w tym roku dość poważnie zmienić? "Poważnie zmienić" ? co na co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtf23 08.05.2019 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 Witam. Mamy Maj. Mam prawie stan surowy zamknięty. Chcę składać wniosek o dofinansowanie na pompę ciepła. Tylko że doczytałem że muszę zakupić i zamontować urządzenie do 31.12.2019r. Może ktoś wytłumaczyć jak to rozwiązać. Wydam teraz kasę a umowa jeszcze nie podpisana z programem wfos. Myślałem żeby ogarnąć "papierkowy montaż i zakup" albo zakupić i postawić w kotłowni bez podłączania i w przeciągu kilku miesięcy czyli np. na wiosne ją dopiero podłączyć aż ogarnął bym pozostałe instalacje czy tynki. Tylko nie wiem czy np. w ciągu pół roku czyli po 31.12.2019 nie pojawi się u mnie jakaś kontrola. W dodatku Pan na infolinii powiedział że otrzymam dopiero pieniądze jeśli np. Kierownik Budowy wystawi zaświadczenie że okna, drzwi, przegrody spełniają warunki na WT2021 i im to dośle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 09.05.2019 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 "Poważnie zmienić" ? co na co? Sposób dystrybucji środków ma się zmienić. Teraz aplikuje się do WFOŚiGW, ale prawdopodobnie sieć dystrybucji środków rozszerzy się o samorządy - gminy, czyli instytucje zdecydowanie gęściej rozmieszczone no i bliższe mieszkańcom - takie naturalne miejsca załatwiania wszystkich spraw administracyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts