Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dofinansowanie - program priorytetowy "Czyste Powietrze"

Recommended Posts

Tak, od tego roku nie trzeba umów. Wpisując jednak koszt inwestycji dobrze mieć ofertę, aby późniejsza faktura się pokryła z tym kosztem. Po zakończeniu prac wykonawca wypełnia jeszcze protokół, w którym stwierdza, że wszystko jest wykonane zgodnie ze sztuką itd.BTW udało się otrzymać wreszcie dotację. Wniosek złożony koniec września. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzisiaj miała telefon z funduszu. Mam wkrótce otrzymać umowę. Wniosek wysłany w październiku. Dam znać jak potoczą się losy.

To dobra informacja! Wschód polski czyli które województwo?

Miejmy nadzieję, ze to dobry początek i że takie informacje w tym wątku będą napływać lawinowo :) Z ciekawością czekam na informacje

• 2 weeks później...

Jeśli nazwiesz klimatyzator pompą ciepła powietrze-powietrze i potraktujesz to jako modernizację systemu ogrzewania (konieczna likwidacja ogrzewania węglowego lub na drewno poniżej V klasy) - chyba powinno się dać.

O ile ewidentnie nie będzie widać, że tą klimatyzacją nie zamierzasz grzać.

Nie jest chyba nigdzie w programie zaznaczone, że instalowany system ogrzewania musi być wodny... Mogą być np. grzejniki elektryczne, to czemu nie klimatyzator?

Czy w ramach programu "Czyste powietrze" można uzyskać ulgę na montaż klimatyzacji ? :)

Witaj, tu odpowiedź:

Rozporządzenie wchodzące z dniem 1 stycznia 2019 r. wprowadza wykaz rodzajów materiałów budowlanych, urządzeń i usług związanych z realizacją przedsięwzięć termomodernizacyjnych podlegających uldze podatkowej.

Materiały budowlane i urządzenia, podlegające uldze

materiały budowlane wykorzystywane do docieplenia przegród budowlanych, płyt balkonowych oraz fundamentów wchodzące w skład systemów dociepleń lub wykorzystywane do zabezpieczenia przed zawilgoceniem;

węzeł cieplny wraz z programatorem temperatury;

kocioł gazowy kondensacyjny wraz ze sterowaniem, armaturą zabezpieczającą i regulującą oraz układem doprowadzenia powietrza i odprowadzenia spalin;

kocioł olejowy kondensacyjny wraz ze sterowaniem, armaturą zabezpieczającą i regulującą oraz układem doprowadzenia powietrza i odprowadzenia spalin;

zbiornik na gaz lub zbiornik na olej;

kocioł na paliwo stałe spełniający co najmniej wymagania określone w rozporządzeniu Komisji (UE) 2015/1189 z dnia 28 kwietnia 2015 r. w sprawie wykonania dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/125/WE w odniesieniu do wymogów dotyczących ekoprojektu dla kotłów na paliwa stałe (Dz. Urz. UE L 193 z 21.07.2015, s. 100);

-przyłącze do sieci ciepłowniczej lub gazowej;

-materiały budowlane wchodzące w skład instalacji ogrzewczej;

-materiały budowlane wchodzące w skład instalacji przygotowania ciepłej wody użytkowej;

-materiały budowlane wchodzące w skład systemu ogrzewania elektrycznego;

-pompa ciepła wraz z osprzętem;

-kolektor słoneczny wraz z osprzętem;

-ogniwo fotowoltaiczne wraz z osprzętem;

-stolarka okienna i drzwiowa, w tym okna, okna połaciowe wraz z systemami montażowymi, drzwi balkonowe, bramy garażowe, powierzchnie przezroczyste nieotwieralne;

-materiały budowlane składające się na system wentylacji mechanicznej wraz z odzyskiem ciepła lub odzyskiem ciepła i chłodu.

Usługi podlegające uldze

-wykonanie audytu energetycznego budynku przed realizacją przedsięwzięcia termomodernizacyjnego;

-wykonanie analizy termograficznej budynku;

-wykonanie dokumentacji projektowej związanej z pracami termomodernizacyjnymi;

-wykonanie ekspertyzy ornitologicznej i chiropterologicznej;

-docieplenie przegród budowlanych lub płyt balkonowych lub fundamentów;

-wymiana stolarki zewnętrznej np.: okien, okien połaciowych, drzwi balkonowych, drzwi zewnętrznych, bram garażowych, powierzchni przezroczystych nieotwieralnych;

-wymiana elementów istniejącej instalacji ogrzewczej lub instalacji przygotowania ciepłej wody użytkowej lub wykonanie nowej instalacji wewnętrznej ogrzewania lub instalacji przygotowania ciepłej wody użytkowej;

-montaż kotła gazowego kondensacyjnego;

-montaż kotła olejowego kondensacyjnego;

-montaż pompy ciepła;

-montaż kolektora słonecznego;

-montaż systemu wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła z powietrza wywiewanego;

-montaż instalacji fotowoltaicznej;

-uruchomienie i regulacja źródła ciepła oraz analiza spalin;

-regulacja i równoważenie hydrauliczne instalacji;

-demontaż źródła ciepła na paliwo stałe.

Wypełniłem wniosek i otrzymałem komunikat, że termin zakończenia realizacji nie może przekraczać terminu złożenia wniosku.

Czy to oznacza, że dla pompy zamontowanej w 2018 roku nie mogę złożyć wniosku ?

Czy jak planuję zakup termostatu pokojowego do pompy i uwzględnię go we wniosku, to będę się łapał do dotacji ?

Zakładka Wnioski i umowy - musi taka być... Swoją drogą status w zakładce Wnioski i umowy jest taki sam jak w zakładce Skrzynka podawcza. Tymczasem ja jestem już po korekcie wniosku, teraz właśnie przesunąłem termin zakończenia inwestycji na koniec roku i uzyskałem słowne zapewnienie pracownika funduszu "że będzie dobrze". Podbudowany tą informacją zawarłem umowę na montaż pompy. Wniosek złożony na początku listopada, podobno teraz realizowane są wnioski z października. Świętokrzyskie.

O proszę! Czyli podsumowując jak wyglądała u Ciebie "czasowo' ta procedura? Ile czasu zajęło przygotowanie wnioski, ile czekanie na odpowiedź itd? Podzielisz się takimi informacjami?

Wniosek dotyczył nowo budowanego domu, dotacja do przyłącza gazowego max 5000 zł i kotła kondensacyjnego do 15000 zł max. Kwota dotacji od 30% w górę w zależności od wysokości dochodów - tą informację zachowam dla siebie :cool:

Wniosek wysłany w połowie października. Nie było to zbyt skomplikowany, jeden wieczór został skompletowany wniosek i dokumenty, wysłane elektronicznie i pocztą, materiały na stronie WFOS są bardzo pomocne, pomogło mi też spotkanie organizacyjnie organizowane na początku startu programu. Po dłuższym czasie dostałam pismo o konieczności korekty. Później tel, że umowa jest już prawie gotowa. Podpisanie umowy w siedzibie funduszu, trzeba było się wybrać na wycieczkę do miasta wojewódzkiego. Urzędniczka bardzo sympatyczna i profesjonalna.

Umowa podpisana po 5 miesiącach od wysłania wniosku, uwaga, mimo iż umowę podpisałam kilka dni temu w portalu status nie zmienił się i nadal jest "WNIOSEK WYSŁANY R - Złożony (zarejestrowany)," więc nie ma co patrzeć na status na PORTALU BENEFICJENTA

Jako zabezpieczenie dotacji był weksel in blanco. Wraz z umową otrzymałam : deklarację wekslową, wniosek o płatność.

Termin realizacji mam ustalony do końca roku. W lipcu gazownia powinna wykonać przyłącze. Czeka mnie jeszcze zakup kotła więc jak Viessmann masz dobre promocje :yes: to możesz pisać na :cool:

Witam. Gdzie sprawdzić status wniosku. Sprawdzam w skrzynce podawczej pdf ale tam jest tylko że wniosek złożony, zarejestrowany.czytalam że w menu ma być zakładka wnioski i umowy ale ja nic takiego nie mam. Pomoże ktoś.

Ja miałam podobny przypadek. Najpierw widniały w zakładkach WYKAZ ZŁOŻONYCH WNIOSKÓW i WYKAZ UMÓW ale potem znikło napisałam maila do [email protected] (adres swojego regionu). Po kilkunastu dniach wróciło do normy.

Wniosek dotyczył nowo budowanego domu, dotacja do przyłącza gazowego max 5000 zł i kotła kondensacyjnego do 15000 zł max. Kwota dotacji od 30% w górę w zależności od wysokości dochodów - tą informację zachowam dla siebie :cool:

Wniosek wysłany w połowie października. Nie było to zbyt skomplikowany, jeden wieczór został skompletowany wniosek i dokumenty, wysłane elektronicznie i pocztą, materiały na stronie WFOS są bardzo pomocne, pomogło mi też spotkanie organizacyjnie organizowane na początku startu programu. Po dłuższym czasie dostałam pismo o konieczności korekty. Później tel, że umowa jest już prawie gotowa. Podpisanie umowy w siedzibie funduszu, trzeba było się wybrać na wycieczkę do miasta wojewódzkiego. Urzędniczka bardzo sympatyczna i profesjonalna.

Umowa podpisana po 5 miesiącach od wysłania wniosku, uwaga, mimo iż umowę podpisałam kilka dni temu w portalu status nie zmienił się i nadal jest "WNIOSEK WYSŁANY R - Złożony (zarejestrowany)," więc nie ma co patrzeć na status na PORTALU BENEFICJENTA

Jako zabezpieczenie dotacji był weksel in blanco. Wraz z umową otrzymałam : deklarację wekslową, wniosek o płatność.

Termin realizacji mam ustalony do końca roku. W lipcu gazownia powinna wykonać przyłącze. Czeka mnie jeszcze zakup kotła więc jak Viessmann masz dobre promocje :yes: to możesz pisać na :cool:

O proszę! Sprawnie i napawa optymizmem. Co do kotła gazowego - oczywiście, że znajdzie się ciekawa promocja - zobacz TUTAJ.

Mamy akcję Ekosystem Twojego Domu - promocja trwa do końca czerwca, a jeśli chodzi o kocioł gazowy to obejmuje dwa urządzenia: Vitodens 200-W i Vitodens 222-F.

Sprawdź szczegóły, a jak masz pytania - zapraszam do kontaktu!

Jeśli nazwiesz klimatyzator pompą ciepła powietrze-powietrze i potraktujesz to jako modernizację systemu ogrzewania (konieczna likwidacja ogrzewania węglowego lub na drewno poniżej V klasy) - chyba powinno się dać.

O ile ewidentnie nie będzie widać, że tą klimatyzacją nie zamierzasz grzać.

Nie jest chyba nigdzie w programie zaznaczone, że instalowany system ogrzewania musi być wodny... Mogą być np. grzejniki elektryczne, to czemu nie klimatyzator?

Witaj, tu odpowiedź:

Rozporządzenie wchodzące z dniem 1 stycznia 2019 r. wprowadza wykaz rodzajów materiałów budowlanych, urządzeń i usług związanych z realizacją przedsięwzięć termomodernizacyjnych podlegających uldze podatkowej.

....

-pompa ciepła wraz z osprzętem;

-kolektor słoneczny wraz z osprzętem;

-ogniwo fotowoltaiczne wraz z osprzętem;

-stolarka okienna i drzwiowa, w tym okna, okna połaciowe wraz z systemami montażowymi, drzwi balkonowe, bramy garażowe, powierzchnie przezroczyste nieotwieralne;

Usługi podlegające uldze

....

-montaż pompy ciepła;

-montaż instalacji fotowoltaicznej;

Klimatyzacja jest pompą ciepła. Tak nazywają to urządzenie niektórzy producenci.

Klimatyzacja ma pełnić rolę ogrzewania powietrza a czasami chłodzenia.

Czy muszę zlikwidować "stare" źródło ciepła (piec kondensacyjny)? Chyba nie?

Nawet nie chcę likwidować.

W ramach ulgi chyba mogę też zainstalować pompę ciepła do podgrzewania c.w.u.

A słyszeliście może o tym, że program Czyste Powietrze ma się jeszcze w tym roku dość poważnie zmienić? Dzisiaj przeczytałem, że podobno Bank Światowy jeździ po samorządach, rozmawia z sektorem bankowym – m. in. ze związkiem Banków Polskich. Do końca czerwca Bank Światowy ma czas na przedstawienie raportu z tych wizyt i rozmów, w którym oceni w jaki sposób działa i funkcjonuje program Czyste Powietrze. W raporcie który zostanie zaprezentowany, znajdą się rekomendacje co do tego jak tę sieć dystrybucji rozszerzyć.

Podobno sieć dystrybucji ma się rozszerzyć o samorządy jeszcze w tym roku.

Witam. Mamy Maj. Mam prawie stan surowy zamknięty. Chcę składać wniosek o dofinansowanie na pompę ciepła. Tylko że doczytałem że muszę zakupić i zamontować urządzenie do 31.12.2019r. Może ktoś wytłumaczyć jak to rozwiązać. Wydam teraz kasę a umowa jeszcze nie podpisana z programem wfos.

Myślałem żeby ogarnąć "papierkowy montaż i zakup" albo zakupić i postawić w kotłowni bez podłączania i w przeciągu kilku miesięcy czyli np. na wiosne ją dopiero podłączyć aż ogarnął bym pozostałe instalacje czy tynki. Tylko nie wiem czy np. w ciągu pół roku czyli po 31.12.2019 nie pojawi się u mnie jakaś kontrola.

W dodatku Pan na infolinii powiedział że otrzymam dopiero pieniądze jeśli np. Kierownik Budowy wystawi zaświadczenie że okna, drzwi, przegrody spełniają warunki na WT2021 i im to dośle.

"Poważnie zmienić" ? co na co?

Sposób dystrybucji środków ma się zmienić. Teraz aplikuje się do WFOŚiGW, ale prawdopodobnie sieć dystrybucji środków rozszerzy się o samorządy - gminy, czyli instytucje zdecydowanie gęściej rozmieszczone no i bliższe mieszkańcom - takie naturalne miejsca załatwiania wszystkich spraw administracyjnych.