Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dofinansowanie - program priorytetowy "Czyste Powietrze"

Recommended Posts

Forumowicze podpowiedzcie: planuję złożyć wniosek o dofinansowanie rekuperacji w budowanym domu. Muszę ją mieć zrobioną maks za 3 miesiące. Czy jest szansa załapać się na dofinansowanie? Wniosek złożyć mogę, ale jego procedowanie trwa ponad pół roku. Da się jakoś to ugryźć by się załapać na dopłatę? Czy faktury muszą być po dacie złożenia wniosku, czy po dacie podpisania umowy? Jak to drugie, to nie ma szans się wyrobić...

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powiedzcie proszę czy składaliście wnioski przez Portal Beneficjenta (i potem wysyłka papierowa) czy przez epuap? Pewnie jak się złoży przez epuap, to potem statusu wniosku nie widać w Portalu Beneficjenta? A może można przez Portal Beneficjenta i potem skany wysłać przez epuap?

wypelniony pdf wraz załącznikami wgrywasz do portalu, na epuap wrzucasz wydruk z podpisami (to jest odpowiednik papierowej wersji), po 3 dniach dzwonisz czy doszło przez epuap.

• 2 weeks później...

Ludziska, czy musieliście przedkładać Protokoł odbioru robót wykonawcy za przyłącze gazowe realizowane przez gazownie?

Czy wystarczył tylko protokół odbioru technicznego jaki gazownia na własne potrzeby robi?

Ja napotkałem na opór przy Protokoł odbioru robót wykonawcy ze strony gazowni i nikt mi tego nie chce podpisac "bo nie muszą"

W Zabierzowie i Wilkowicach przez dwa miesiące będzie można skorzystać ze spotkań informacyjnych, dyżurów konsultacyjnych, a nawet doradztwa w indywidualnych domach. To pilotaż który ogłosił właśnie Narodowy Fundusz. Jeśli przyniesie skutek w postaci większej liczby wniosków, pewnie będzie kontynuowany w większej liczbie gmin

Rozliczam inwestycje i muszę donieśc projektowaną charakterystykę energetyczną budynku. Oczywiście nie spełnia WT2021. Przypadkowe okna i drzwi mają współczynniki wyższe, to samo ocieplenie stropu. Macie pomysły co z tym fantem zrobić? Miałem szczegółowe oświadczenie kierownika z opisanymi wszystkimi parametrami przegród okien i drzwi, ale to nie wystarczyło. Ponoć można jeszcze przedstawić DB z wpisami. Na szczęście nie mam go uzupełnionego od stanu surowego zamkniętego. Może faktury za docieplenie stropu celulozą 35cm, oraz specyfikacje drzwi i okien by wystarczyły. Przecież nie będę zlecał nowej proj. charakterystyki energ. budynku....

W Zabierzowie i Wilkowicach przez dwa miesiące będzie można skorzystać ze spotkań informacyjnych, dyżurów konsultacyjnych, a nawet doradztwa w indywidualnych domach. To pilotaż który ogłosił właśnie Narodowy Fundusz. Jeśli przyniesie skutek w postaci większej liczby wniosków, pewnie będzie kontynuowany w większej liczbie gmin

Jeszcze większą liczbę wniosków??? Toż to na rozpatrzenie wniosku będzie się czekać po 12 miesięcy!!!

Rozliczam inwestycje i muszę donieśc projektowaną charakterystykę energetyczną budynku. Oczywiście nie spełnia WT2021. Przypadkowe okna i drzwi mają współczynniki wyższe, to samo ocieplenie stropu. Macie pomysły co z tym fantem zrobić? Miałem szczegółowe oświadczenie kierownika z opisanymi wszystkimi parametrami przegród okien i drzwi, ale to nie wystarczyło. Ponoć można jeszcze przedstawić DB z wpisami. Na szczęście nie mam go uzupełnionego od stanu surowego zamkniętego. Może faktury za docieplenie stropu celulozą 35cm, oraz specyfikacje drzwi i okien by wystarczyły. Przecież nie będę zlecał nowej proj. charakterystyki energ. budynku....

Mam to samo, mam donieść oświadczenie projektanta, że charakterystyka się zmieniła i u=tyle a tyle. Kierownik w dzienniku ma również wpisać u przegród.

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej podpisał porozumienie z PGNiG, przez które ma być łatwiej uzyskać dofinansowanie na kotły gazowe w Czystym Powietrzu. NFOŚiGW będzie miał wgląd do informacji o dostępie do sieci gazowej konkretnej nieruchomości, co ma przyspieszyć weryfikację wniosków programie

• 2 weeks później...

Ulga dotyczy tylko takich wydatków, które Minister Inwestycji i Rozwoju wskazał w Rozporządzeniu z 21 grudnia 2018 r. w sprawie określenia wykazu rodzajów materiałów budowlanych, urządzeń i usług związanych z realizacją przedsięwzięć termomodernizacyjnych (DzU z 2018 r., poz. 2489).

Klimatyzacji na liście nie ma. Są za to następujące urządzenia:

-pompa ciepła wraz z osprzętem;

-kolektor słoneczny wraz z osprzętem;

-ogniwo fotowoltaiczne wraz z osprzętem;

-węzeł cieplny wraz z programatorem temperatury;

-kocioł gazowy kondensacyjny wraz ze sterowaniem, armaturą zabezpieczającą i regulującą oraz układem doprowadzenia powietrza i odprowadzenia spalin;

-kocioł olejowy kondensacyjny wraz ze sterowaniem, armaturą zabezpieczającą i regulującą oraz układem doprowadzenia powietrza i odprowadzenia spalin;

-zbiornik na gaz lub zbiornik na olej;

-kocioł na paliwo stałe spełniający co najmniej wymagania określone w rozporządzeniu Komisji (UE) 2015/1189 z dnia 28 kwietnia 2015 r. w sprawie wykonania dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/125/WE w odniesieniu do wymogów dotyczących ekoprojektu dla kotłów na paliwa stałe (Dz.Urz. UE L 193 z 21.07.2015, s. 100);

-przyłącze do sieci ciepłowniczej lub gazowej;

-materiały budowlane składające się na system wentylacji mechanicznej wraz z odzyskiem ciepła lub odzyskiem ciepła i chłodu.

(Oprócz tego na liście jeszcze wymienione są materiały budowlane i usługi)