Maciej Loret 15.10.2018 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Witam, czy jest wiadomo czy dofinansowanie w programie "Czyste Powietrze" w wysokości do 30% jest pewne w formie dotacji czy w końcu dotacji będzie 7% a reszta to tylko odpis z podatku (co jest znacznie mniej opłacalne)?Inaczej mówiąc, koszty kwalifikowane 40kPLNów, to dostanę dotację 12kPLNów a sam dokładam 28kPLNów? Z poważaniem,Maciej Loret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 16.10.2018 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Witam. Przeczytałem i będę dalej czytał wątek. Zwracam uwagę tylko, że te np. 30% jest pewne ale potem trzeba jeszcze zapłacić podatek więc zostaje już mniej, bo 18% od tej sumy trzeba będzie oddać. Zaczynam się zastanawiać czy to ma sens. Ktoś pisał wcześniej, że to przedwyborcza wydmuszka i zaczynam się zastanawiać czy tak nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 16.10.2018 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Jeśli ktoś ma już zamontowane źródło ciepła w nowobudowanym domu, to nie może ubiegać się o zwrot 30%. W takim przypadku może tylko ubiegać sie o dofinansowanie 30% na zakup i montaż kolektorów i/lub zakup i montaż mikroinstalacji fotowoltaicznej. Pytanie: jak program czyste powietrze definiuje datę montażu źródła ciepła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APCM 16.10.2018 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Definiuje to odbiorem, lub protokołem zdawczo-odbiorczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_god 16.10.2018 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Jeśli ktoś ma już zamontowane źródło ciepła w nowobudowanym domu, to nie może ubiegać się o zwrot 30%. W takim przypadku może tylko ubiegać sie o dofinansowanie 30% na zakup i montaż kolektorów i/lub zakup i montaż mikroinstalacji fotowoltaicznej. Pytanie: jak program czyste powietrze definiuje datę montażu źródła ciepła ? Nie wprowadzaj w błąd. Dofinansowanie jest możliwe jeśli złożymy wniosek przed odbiorami! Tak kilka razy zaznaczał gość na spotkaniu informacyjnym. Możemy mieć już wszystko pomontowane, byle nie było odbiorów. Druga sprawa to fotowoltaika i solary nie są dotowane tylko można ubiegać się o kredyt na nie na takich samych preferencyjnych warunkach jak na reszte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 16.10.2018 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Jestem w trakcie wypełniania wniosku dla domu nowobudowanego i mam takie pytania: - jak sprawdzić/potwierdzić spełnienie norm WT 2021? jak jest to weryfikowane? Pozwolenie na budowę jest z roku 2017. - czy porównanie ofert ma dotyczyć 3 pomp ciepła o takiej samej mocy czy 3 pomp jednego producenta, ten sam model, od 3 dostawców? Spotkanie informacyjne w mojej gminie jeszcze się nie odbyło, więc może Wy pomożecie . Ma ktoś może, choćby pobieżne przykłady izolacji dla WT2021 ? Nie chodzi mi o lambdy itp. tylko tak np BK 24cm i tyle a tyle styro. itd itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.10.2018 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 https://termoorganika.pl/kalkulator-wspolczynnika-u-przegrodySą różne styropiany. Zarówno 030 jak i >040 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 17.10.2018 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Nie wprowadzaj w błąd. Dofinansowanie jest możliwe jeśli złożymy wniosek przed odbiorami! Tak kilka razy zaznaczał gość na spotkaniu informacyjnym. Możemy mieć już wszystko pomontowane, byle nie było odbiorów. Druga sprawa to fotowoltaika i solary nie są dotowane tylko można ubiegać się o kredyt na nie na takich samych preferencyjnych warunkach jak na reszte. Odbiorami urządzenia czy domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 17.10.2018 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Odbiorami urządzenia czy domu? Odbiorami dotyczącymi poniesionych kosztów kwalifikowanych do programu. Nawet jak skończyłeś wszystkie roboty a nie masz podpisanego protokołu odbiorczego, to możesz dokupić trochę farby, żeby podmalować elewację albo głowicę termostatyczną do grzejnika... Ja chciałbym wrócić do tematu dofinansowania i odliczeń. Ile dokładnie mogę zyskać w przypadku skorzystania z programu "Czyste Powietrza" jeśli koszty kwalifikowane wyniosą 40kPLN? A ile w w przyszłym roku (biorąc pod uwagę projekt ulgi podatkowej) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 17.10.2018 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Maciej sprezyzuj proszę koszty kwalifikowane programu.Montaż pompy ciepła odbył się u mnie w sierpniu. Podpisałem protokół odbioru końcowego z datą montażu. Dom jeszcze nie odebrany. Który odbiór jest istotny dla programu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 17.10.2018 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 (edytowane) Ja chciałbym wrócić do tematu dofinansowania i odliczeń. Ile dokładnie mogę zyskać w przypadku skorzystania z programu "Czyste Powietrza" jeśli koszty kwalifikowane wyniosą 40kPLN? A ile w w przyszłym roku (biorąc pod uwagę projekt ulgi podatkowej) ? Z moich wyliczeń wychodzi, że – dla dochodu powyżej 1600 zł na osobę i zakładając, że płacisz 18% podatku dochodowego – w 2018 roku realnie ok. 25% kosztów kwalifikowanych (po odliczeniu podatku), a od 2019 roku tylko ok. 11% (zakładając, że bezpośrednie dofinansowanie to będzie 7%, a 23% będzie tylko odliczeniem od dochodu). Czyli teraz 10 tysięcy, a od 2019 roku – tylko jakieś 4500 zł. Ale póki co tak naprawdę nic nie wiadomo co do tego 2019 roku – przynajmniej według tego, co ludzie wywnioskowali tutaj: https://forum.budujemydom.pl/topic/33435-czyste-powietrze-dopłaty-do-kotłów-i-termomodernizacji/ (mam nadzieję, że podanie linka do konkurencyjnego forum nie jest tutaj zbrodnią, za którą banują). W materiałach informacyjnych informacja o tej zmianie pojawia się i znika, a wszystko zależy chyba od tego, jak potoczą się prace legislacyjne w kwestii ulgi podatkowej (zakończyły się już prace w komisjach sejmowych i projekt będzie teraz przechodził przez Sejm). No i zastanawia mnie jedna rzecz. Jak rozumiem, liczy się data wypłaty/przyznania środków, czyli tak naprawdę – zakończenia inwestycji. Czyli złożenie wniosku już teraz nic nie da, i tak będę się łapać na warunki dla 2019 lub 2020 roku (w tym roku na pewno inwestycji nie zakończę choćby z tego powodu, że nie mam jeszcze sieci gazowej, która ma się pojawić na jesieni przyszłego roku). Zgadza się? Edytowane 17 Października 2018 przez kpc21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 17.10.2018 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Ktoś pisał wcześniej, że to przedwyborcza wydmuszka i zaczynam się zastanawiać czy tak nie jest. Też się o tym przekonuję. Zdaje się to potwierdzać zaproszenie na jednym z lokalnych portali internetowych: Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej zaprasza na spotkanie szkoleniowe mieszkańców (...) z zakresu rządowego programu "Czyste powietrze i ciepły dom" na temat modernizacji domów, wymiany pieców oraz okien z doradztwem, jak skorzystać z dotacji państwowych do 90% kosztów. Spotkanie odbędzie się dziś, 17 października o godzinie 18:00 w (...). Na spotkanie zaprasza kandydat PiS na prezydenta (...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 17.10.2018 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Ma ktoś może, choćby pobieżne przykłady izolacji dla WT2021 ? Nie chodzi mi o lambdy itp. tylko tak np BK 24cm i tyle a tyle styro. itd itp Mój projekt był już przygotowany pod WT2021. W projekcie mam ściany: - BK + 20 cm styropianu (U=0,14) - Dach 30 cm wełny (U=0,13) - Podłoga na gruncie 10 cm styropianu (U=0,18) - Okna (U=0,9) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechumb1 18.10.2018 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Witam. Czytam te wszystkie wymagania i również wasze wpisy i nadal nie do końca jestem pewny czy mam szanse na dofinansowanie. Posiadam dom odebrany w 2016r w którym jest piecyk 4klasy na ekogroszek. Dom ocieplony, okna 3 szyby. Ogólnie myślę o wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła i pompie ciepła do cwu. Czy jest szansa aby coś skubnac z programu tylko na te dwie sprawy czy może trzeba wnioskować o wymianę pieca na 5 kalse i dodatkowo o WM i PC do CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 18.10.2018 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Nowy dom i już po 2 latach chcesz coś wymieniać bo dają dotację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APCM 18.10.2018 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 lechumb1 w twoim domu tylko wymiana pieca łapie się na dotacje, więc nie ma to sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_j 18.10.2018 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Witajcie, jako, że jestem nowy na forum na początku chciałem się z Wami wszystkimi przywitać !! Obserwuję temat, wybieram się dziś na spotkanie i zamierzam startować w tym programie. Mam dom, a raczej 1 mieszkanie w domu jednorodzinnym z 1975r. Zamierzam startować o dotację do wymiany pieca tupu "zębiec" na gazowy wraz z modernizacją instalacji c.o. i c.w.u. Mam kilka pytań, które zamierzam zadać na spotkaniu: 1. czy muszę wykonywać audyt energetyczny i projekt instalacji? 2. modernizacja jest do zaworów termostatycznych, tj bez grzejników? 3. wymagane jest jakieś zgłoszenie do nadzoru? 4. jak szybko uruchamiana jest płatność na rzecz wykonawcy gdy występować będę po zrealizowaniu etapu, np. zakup samego pieca? Mam jeszcze bramę garażową. Garaż jest pod mieszkaniem, brama robiona samodzielnie bez ocieplenia. Czy mogę ująć również jej wymianę jeżeli w garażu nie ma grzejnika - garaż ogrzewany jest ciepłem domu? Dla zainteresowanych myślę że ta tabela wiele wyjaśnia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek87 18.10.2018 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Kilka ciekawostek po spotkaniu w małopolsce. 1. Audyt energetyczny nie jest wymagany, wystarczy uproszczona charakterystyka energetyczna, tabela do wypełnienia jest we wniosku.2. W małopolsce, przy instalacji kotła na węgiel, nie może być to kocioł piątej klasy, jak to jest we wniosku, tylko musi to być kocioł klasy ecodesign, bo samorząd podpisał jakąś uchwałę ws. smogu i zaostrzył przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechumb1 18.10.2018 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Nowy dom i już po 2 latach chcesz coś wymieniać bo dają dotację Nowy nie nowy. Priorytetem jest WM z odzyskiem bo podczas budowy zwyczajnie zabrakło na to kasy a piec i tak mam oficjalnie 4klasy ale zrobiony jak 5klasa bo miałem taką możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 18.10.2018 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 (edytowane) Wydaje mi się, że grzejniki też można, tam jest punkt taki jak "instalacje wewnętrzne ogrzewania i ciepłej wody użytkowej", z kosztami kwalifikowanymi do 15 tysięcy. Zapytaj się na spotkaniu. Co do płatności, na pewno możliwa jest, tak jak piszesz, płatność bezpośrednio na konto wykonawcy, a nie na zasadzie, że ty płacisz wykonawcy pełną kwotę, a potem ci ją zwracają. Teoretycznie w opcji z pożyczką możliwe jest, że nie płacisz teraz absolutnie nic, a jedynie spłacasz pożyczkę, tak jakbyś np. kupował telewizor na raty. Kiedy ją uruchamiają – to jest dobre pytanie, ale chyba po odebraniu inwestycji przez pracownika WFOŚiGW (generalnie każdy będzie mieć dwie kontrole: jedną przed inwestycją by potwierdzić stan pierwotny i drugą po niej właśnie w formie takiego odbioru zakończonej inwestycji, potem trzeba się jeszcze liczyć z możliwością kontroli przez 3 lata, by potwierdzić, że np. nie odkupiłeś sobie z powrotem ze złomu i nie założyłeś ponownie starego, pozaklasowego kotła na węgiel). Ale z tego, co czytałem w regulaminie, jest też jakaś możliwość płatności częściowych po zrealizowaniu poszczególnych etapów inwestycji – nie wiem, jak to dokładnie działa, bo u nas na spotkaniu informacyjnym nie było to szczegółowo omówione, brakło czasu, było ogólnie bardzo dużo pytań. Audyt jest nieobowiązkowy, ale w tej sytuacji trzeba zrobić uproszczoną analizę energetyczną – w przypadku ocieplenia jest bodaj tak, że po dociepleniu muszą być spełnione WT2021. Tę analizę przeprowadza się w formularzu wniosku o dofinansowanie i najlepiej robić to w jego elektronicznej wersji (jest to aktywny plik PDF), bo ona sama zwraca informację, czy wpisane dane (np. grubość docieplenia) są zgodne z wymogami. Projekt – jeśli dobrze rozumiem, to nie jest obowiązkowy w sytuacjach, gdy nie jest wymagany przez przepisy ogólne (bez względu na dofinansowanie). Ale jeśli jest, to można go wliczyć do kosztów kwalifikowanych. To, o co ja bym się dopytał na spotkaniu, gdybym teraz miał w nim uczestniczyć, to jak to ma działać od stycznia 2019 w przypadku rodzin o dochodach ponad 1600 zł na osobę. Czy faktycznie zamiast 30% dotacji będzie tylko 7% plus jakieś tam ochłapy w formie ulgi podatkowej. Obawiam się, że tak może być, tylko otwarcie o tym nie mówią ze względu na wybory. I czy jeśli tak jest, to czy liczy się data złożenia wniosku (wtedy trzeba by było po prostu złożyć wniosek do końca grudnia), czy rozliczenia całej inwestycji (wtedy na 30% raczej nie byłoby szans, chyba, że ktoś wymienia sam kocioł – docieplenia budynku w tym roku już się nie zrealizuje, a i wymiana okien jest raczej wątpliwa, trzeba by było znaleźć wykonawcę, który zrobi to już teraz, kiedy jeszcze jest ciepło), ewentualnie danego etapu inwestycji. Edytowane 18 Października 2018 przez kpc21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts