Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Materiał ścian w domu energooszczędnym

Recommended Posts

Cześć,

mam straszny dylemat jaki materiał na ściany wybrać a muszę już podać architektowi. Dom parterowy, 150m2, okna 3 szybowe, płyta fundamentowa, WM. Dylemat to:

- Silikat(18 cm)

- Beton komórkowy(24 cm)

- Porotherm(18/24 cm)

- Pustak keramzytowy

- Pustak ceramiczny Max

Wydaje mi się, że albo Silikat, albo Porotherm. Na samym początku rozważałem beton komórkowy, ale wydaje mi się to trochę nie trwały materiał. Znam charakterystykę wspomnianych materiałów, ale sam już nie wiem co lepiej? Jaki materiał stosuje się zazwyczaj w domach energooszczędnych?

Edytowane przez iwan89

nie ma zasady co do tego.

Więcej ciepła ucieka przez wentylację czyli aby oszczędzić musisz zrobić mechaniczną ale czy koszt 30 tys na mechaniczną da zysk? Komfort jako taki większy niż przy grawitacyjnej.

A materiał na ścianę nie ma znaczenia no może w ułamku procenta ....chyba że nie zamierzasz wychodzić z domu

W takim razie jeśli pod kątem energooszczędności materiał nie ma takiego znaczenia a większe ocieplenie i wentylacja (brak kominów) to skłaniam sie ku Silikatowi ze względu na to, że nie magazynuje wilgoci, powoli się nagrzewa, ale i wychładza oraz zapewni ciszę w domu. Stoję też przed wyborem materiału na nieogrzewany garaż wolnostojący, który materiał będzie najtańszy, beton komórkowy?

PS. nie jestem pewny czy materiał nie ma znaczenia. Znalazłem kalkulator do wyliczania współczynnika U i przy betonie komórkowym 24 cm + 15 cm styropianu U wynosi 0,2 W/(m²·K) natomiast dla tak samo grubego sylikatu z taką samą izolacją, już tylko 0,25 W/(m²·K) a to chyba nie tak mała różnica?

Edytowane przez iwan89

nie ma zasady co do tego.

Więcej ciepła ucieka przez wentylację czyli aby oszczędzić musisz zrobić mechaniczną ale czy koszt 30 tys na mechaniczną da zysk? Komfort jako taki większy niż przy grawitacyjnej.

A materiał na ścianę nie ma znaczenia no może w ułamku procenta ....chyba że nie zamierzasz wychodzić z domu

30tys za wentylacją? Skąd się urwałeś...