iwan89 07.09.2018 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 (edytowane) Cześć, mam straszny dylemat jaki materiał na ściany wybrać a muszę już podać architektowi. Dom parterowy, 150m2, okna 3 szybowe, płyta fundamentowa, WM. Dylemat to: - Silikat(18 cm)- Beton komórkowy(24 cm)- Porotherm(18/24 cm)- Pustak keramzytowy- Pustak ceramiczny Max Wydaje mi się, że albo Silikat, albo Porotherm. Na samym początku rozważałem beton komórkowy, ale wydaje mi się to trochę nie trwały materiał. Znam charakterystykę wspomnianych materiałów, ale sam już nie wiem co lepiej? Jaki materiał stosuje się zazwyczaj w domach energooszczędnych? Edytowane 7 Września 2018 przez iwan89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 07.09.2018 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 silikat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 07.09.2018 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 nie ma zasady co do tego.Więcej ciepła ucieka przez wentylację czyli aby oszczędzić musisz zrobić mechaniczną ale czy koszt 30 tys na mechaniczną da zysk? Komfort jako taki większy niż przy grawitacyjnej. A materiał na ścianę nie ma znaczenia no może w ułamku procenta ....chyba że nie zamierzasz wychodzić z domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwan89 07.09.2018 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 (edytowane) W takim razie jeśli pod kątem energooszczędności materiał nie ma takiego znaczenia a większe ocieplenie i wentylacja (brak kominów) to skłaniam sie ku Silikatowi ze względu na to, że nie magazynuje wilgoci, powoli się nagrzewa, ale i wychładza oraz zapewni ciszę w domu. Stoję też przed wyborem materiału na nieogrzewany garaż wolnostojący, który materiał będzie najtańszy, beton komórkowy? PS. nie jestem pewny czy materiał nie ma znaczenia. Znalazłem kalkulator do wyliczania współczynnika U i przy betonie komórkowym 24 cm + 15 cm styropianu U wynosi 0,2 W/(m²·K) natomiast dla tak samo grubego sylikatu z taką samą izolacją, już tylko 0,25 W/(m²·K) a to chyba nie tak mała różnica? Edytowane 7 Września 2018 przez iwan89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 07.09.2018 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Źle podchodzisz do "U".Budując dom zakładasz współczynnik U na określonym poziomie np. 0.15 i dobierasz do tego grubość izolacji, a nie najpierw zakładasz jaka ściana i co wyjdzie to wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.09.2018 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Na samym początku rozważałem beton komórkowy, ale wydaje mi się to trochę nie trwały materiał. ? Co rozumiesz pod słowem nietrwały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 07.09.2018 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 nie ma zasady co do tego. Więcej ciepła ucieka przez wentylację czyli aby oszczędzić musisz zrobić mechaniczną ale czy koszt 30 tys na mechaniczną da zysk? Komfort jako taki większy niż przy grawitacyjnej. A materiał na ścianę nie ma znaczenia no może w ułamku procenta ....chyba że nie zamierzasz wychodzić z domu 30tys za wentylacją? Skąd się urwałeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 07.09.2018 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 to napisz ile u ciebie kosztowała instalacja z rekuperatorem plus robocizna , ciekawi mnie to o ile mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 07.09.2018 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Połowa z tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 07.09.2018 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Czyli 7 tysięcy rekuperator, z rozdzielnicą, rurami kratkamiRobocizna 7 tys. To te rekuperatory za 7-12 tys kupują frajerzy z tego wynika, iczegoś sie nauczyłem z forum przynajmniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 07.09.2018 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Reku za 9 - Aeris 350. Nie wiem po co te nerwy kolego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blankawiat 13.09.2018 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 xxxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts