Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie zaworu zespolonego z rurą miedzianą bez lutowania

arturocki

Recommended Posts

Witam, mam być może banalne pytanie, ale chcę się upewnić, aby nie narobić bałaganu. Wymieniam grzejniki w mieszkaniu i zakupiłem zawór zespolony do grzejnika z podłączeniem dolnym. O ile samo podłączenie do grzejnika jest oczywiste, to do podłączenia z rurką miedzianą tegoż zaworu mam pytanie. W zestawie były dwa komplety jeden do PCV drugi do rurek miedzianych. Czy do rury miedzianej to jest ten zestaw jak na zdjęciu i czy kolejność oraz układ ma być taki jak poniżej?

zawor.jpg

Bardzo prawdopodobne że ten mosiężny przecięty pierścień uszczelni się na zewnętrznej powierzchni rurki niklowanej.

Może jest jakas instrukcja zaworu który o tym wspomina?

W naszym systemie za połączenie miedzianej rurki niklowanej odpowiada tzw. śrubunek uniwersalny do rur miedzianych i miedzianych niklowanych fi15 mm - konstrukcja także oparta na tzw. mosiężnym przeciętym pierścieniu.

Jego plusem jest uniwersalność materiału podłączanych rur (miedziane, miedziane niklowane oraz stalowe do Systemu KAN-therm Steel lub Inox) oraz możliwość wielokrotnego użycia.

Konstrukcja przygotowana jest do bezpośredniego podłączenia do gniazda grzejnikowego zaworu zespolonego o rozmiarze GZ3/4".

Kod artykułu: 9023.10

Katalog dostępny na stronie głównej KAN: http://pl.kan-therm.com/kan/upload/6w1-cennik-kan-therm-pl.pdf?=v1

Dziękuję, kolejność mamy ustaloną, ale wg mnie elementy powinny się dociskać do siebie. Skoro mamy dwie płaszczyzny na uszczelce gumowej i mosiężnym pierścieniu to te dwie powierzchnie będą na siebie napierać i dociskać do stożka gniazda zaworu. W nakrętce też jest delikatny stożek przez co będzie zaciskać pierścień... chyba obrazowo to opisałem. Czyli układ dokładnie taki jak na prawym zdjęciu.