arturocki 07.09.2018 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Witam, mam być może banalne pytanie, ale chcę się upewnić, aby nie narobić bałaganu. Wymieniam grzejniki w mieszkaniu i zakupiłem zawór zespolony do grzejnika z podłączeniem dolnym. O ile samo podłączenie do grzejnika jest oczywiste, to do podłączenia z rurką miedzianą tegoż zaworu mam pytanie. W zestawie były dwa komplety jeden do PCV drugi do rurek miedzianych. Czy do rury miedzianej to jest ten zestaw jak na zdjęciu i czy kolejność oraz układ ma być taki jak poniżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 07.09.2018 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Bardzo prawdopodobne że ten mosiężny przecięty pierścień uszczelni się na zewnętrznej powierzchni rurki niklowanej.Może jest jakas instrukcja zaworu który o tym wspomina? W naszym systemie za połączenie miedzianej rurki niklowanej odpowiada tzw. śrubunek uniwersalny do rur miedzianych i miedzianych niklowanych fi15 mm - konstrukcja także oparta na tzw. mosiężnym przeciętym pierścieniu.Jego plusem jest uniwersalność materiału podłączanych rur (miedziane, miedziane niklowane oraz stalowe do Systemu KAN-therm Steel lub Inox) oraz możliwość wielokrotnego użycia.Konstrukcja przygotowana jest do bezpośredniego podłączenia do gniazda grzejnikowego zaworu zespolonego o rozmiarze GZ3/4". Kod artykułu: 9023.10Katalog dostępny na stronie głównej KAN: http://pl.kan-therm.com/kan/upload/6w1-cennik-kan-therm-pl.pdf?=v1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 07.09.2018 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Jeśli chodzi o kolejność układu elementów to raczej powinny być połączone jak na wykonanym zdjęciu - guma do gniazda zaworu grzejnikowego, nakrętka + przecięty pierścień na rurkę niklowaną (stożkiem w kierunku gniazda zaworu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturocki 09.09.2018 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 Dziękuję, kolejność mamy ustaloną, ale wg mnie elementy powinny się dociskać do siebie. Skoro mamy dwie płaszczyzny na uszczelce gumowej i mosiężnym pierścieniu to te dwie powierzchnie będą na siebie napierać i dociskać do stożka gniazda zaworu. W nakrętce też jest delikatny stożek przez co będzie zaciskać pierścień... chyba obrazowo to opisałem. Czyli układ dokładnie taki jak na prawym zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 10.09.2018 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Mnie się jednak wydaje że przecięty pierscień powinien stożkiem wchodzić w gniazdo zaworu - gniazdo zaworze także jest wykonane w konstrukcji pod ten stożek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturocki 11.09.2018 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 Złożyłem jak na zdjęciu ...drugi dzień nic nie cieknie A pierścień nie zacisnąłby się do końca w gnieździe zaworu i byłaby na pewno nieszczelność. Dziękuję za korespondencję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 11.09.2018 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 dobrze złożyłeś, guma uszczelnia, a obejma metalowa trzyma rurę aby "sama" nie odłączyła się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts