john80 07.09.2018 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Mirko hydraulicy pomocy :/ Mam hydrofor MHV 1300 Innox. Na tym wskaźniku (który chyba pokazuje przy jakim ciśnieniu pompa się załącza) było ustawione 3 (bary?) i wtedy pompa miała się załączać (zrobiłem zdjęcie zaraz po zamontowaniu przez fachowców. Dzisiaj pompa zaczęła kręcić i jakby nie mogła uzupełnić zbiornika (a ma tylko 80 litrów). Wyłączyłem ją i zadzwoniłem do hydraulika. Okazuje się, że teraz jest 4,5 na tym wskaźniku i pompa nie ma siły dobić takiego ciśnienia, dlatego chodzi non stop :/ Pytanie brzmi - co mogło spowodować samoistny wzrost tej wartości kiedy pompa się załącza? Ja tego nie zmieniałem, nikt inny nie miał do tego dostępu. 2 tygodnie temu gniazdko do której pompa jest podłączone było zmieniane przez elektryka na nowe i przeniesione wyżej. Czy brak prądu i przy okazji zrobienie próby na różnicówce mogło to zmienić (elektryk miał jakieś urządzenie, które sprawdzało czas reakcji bezpieczników itp)? Hydraulik twierdzi, że te wartości reguluje się manualnie... Jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.09.2018 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Mirko hydraulicy pomocy :/ Mam hydrofor MHV 1300 Innox. Na tym wskaźniku (który chyba pokazuje przy jakim ciśnieniu pompa się załącza) było ustawione 3 (bary?) i wtedy pompa miała się załączać (zrobiłem zdjęcie zaraz po zamontowaniu przez fachowców. Dzisiaj pompa zaczęła kręcić i jakby nie mogła uzupełnić zbiornika (a ma tylko 80 litrów). Wyłączyłem ją i zadzwoniłem do hydraulika. Okazuje się, że teraz jest 4,5 na tym wskaźniku i pompa nie ma siły dobić takiego ciśnienia, dlatego chodzi non stop :/ Pytanie brzmi - co mogło spowodować samoistny wzrost tej wartości kiedy pompa się załącza? Ja tego nie zmieniałem, nikt inny nie miał do tego dostępu. 2 tygodnie temu gniazdko do której pompa jest podłączone było zmieniane przez elektryka na nowe i przeniesione wyżej. Czy brak prądu i przy okazji zrobienie próby na różnicówce mogło to zmienić (elektryk miał jakieś urządzenie, które sprawdzało czas reakcji bezpieczników itp)? Hydraulik twierdzi, że te wartości reguluje się manualnie... Jakieś pomysły? Tam są 2 osobne rzeczy. Manomentr który pokazuje cisnienie i wyłącznik ciśnieniowy który obwód elektryczny załącza/wyłącza. Wyłącznik cisnieniowy się reguluje. Z jakiegoś ni została wartość górna ustawiona, lub się przestawiła (co raczej mało prawdopodobne). Trzeba wyregiulować wyłącznik żeby rozłączał się przy niższym cisnienu. Może być też tak, że się ten wyłącznik cisnieniowy zwyczajnie zepsuł. Po ustawieniu 2 tygodnie temu z wody korzystałes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
john80 07.09.2018 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Tak, od zamontowania cały czas korzystam. Po wymianie gniazdka również. Wszystko było ok do dzisiaj. Nikt nic nie majstrował. Czy to oznacza, że pompa się psuje lub jakiś element pompy? Czy jest możliwe, że wyłącznik sam się rozregulował lub w wyniku prac przy gniazdku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts