Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mokka 3 - własnymi rękoma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Witam.

Na wiosnę też rozpoczynam budowę projektu mokka 3 własnymi rękoma, cieszy mnie że mogę kogoś podglądać. I już mam jedno pytanie czy usunęliście ławy i ściany ze środka budynku, gdyż w moim one się znajdują. Pozdrawiam.

Tak usunąłem ścianę nośna środkowa bo będą wiazary, wiec jest ona zbędna ;)

Jest dość płytko bo cały teren wokół będzie trochę podniesiony. Polskie prawo zezwala na posadowienie fundamentu minimum 50cm pod poziomem gruntu w przypadku gruntów niewysadzinowych ;) a u nas sam piasek . (Mieścimy się w wytycznych )

Pzdr

Jaka jest teraz wysokość bloczków(ile cm względem terenu na gotowo)? To naprawdę dziwnie wygląda. Piasek specjalnie tak wysoko? Wygląda, że jest do góry bloczka.

Jaka jest teraz wysokość bloczków(ile cm względem terenu na gotowo)? To naprawdę dziwnie wygląda. Piasek specjalnie tak wysoko? Wygląda, że jest do góry bloczka.

Jest teraz piasek na równo bo się okazało ze będzie jeszcze za nisko i domuruje na wiosnę jeszcze jeden bloczek, teren będzie 10cm poniżej krawędzi styroduru i jakieś 30-35cm poniżej docelowej posadzki. Czyli wszytko wroci do normy, jedynie brakuje tu dużo ziemi którą muszę zorganizować jeszcze.

• 4 weeks później...

Witam jestem zainteresowana budową właśnie tego domu. Jedyne co chce zmienić to usunąć tą ścianę z kominkiem w salonie i zrobić większą wolną przestrzeń.

Jak myślicie ile będzie mnie kosztować wybudowanie takiego domu do stanu deweloperskiego ( z instalacjami) ? Dom będzie stał na działce obok domu rodzinnego męża płot w płot więc wszystkie media są podciągnięte.

Samodzielnie jesteśmy w stanie położyć podłogi, pomalować, zamontowac piec , grzejniki , wc , wanne/prysznic itp.

Bardzo dziękuję za opinie i informację- jestem laikiem w temacie . Chętnie zobaczę też zdjęcia gotowego domu :)

Wałkowane wiele razy... Nie ma konkretnego cennika, koszt budowy zależy od kosztów roboty, regionu, użytych materiałów itp

Jak sporo zrobicie sami to licz 350tys

Tomi78,

Wykonuje się dla mnie właśnie projekt na podstawie Mokka 3 z drobnymi zmianami. Mam nadzieje że uda mi się ruszyć w tym roku. Będę zerkał na postępy u Ciebie

• 3 weeks później...