W-waBiker 07.10.2004 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Witam!Jakiej minimalnej grubości powinna być ostatnia wylewka na styropianie FS-20 żeby było to porządnie wykonane i czy konieczne jest zbrojenie z siatki stalowej??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 07.10.2004 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Ja mam wszystkie wylewki 3 cm nie zbrojone i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 07.10.2004 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Akurat u mnei robią wylewki ... na FS20 i jak sprawdzałem to są grubości 5 - 6 cm siatke dawałem tylko w miajscach "częsciej" wydeptywanych ... korytarz, kuchnia ... a propo jakaś tak juz przytulniej wyglada domek ze zrobionymi gładkimi posadzkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek123 07.10.2004 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Ja mam wylewki grubości 5 cm. zbrojone siatką - myślę że będzie OK.Pozdrawiam Tomek123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 07.10.2004 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Umnie też 5 cm, w miejscach "uczęszczanych" i na podłogówce oraz pod kominkiem zbrojenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thom35 07.10.2004 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Do PiotraCzy przy grubości 3 cm wylewka przy deletacjach lekko się nie ugina. Bo u mnie tak i nie wiem czy coś z tym zrobić czy zostawić jak jest. Generalnie na piętrze będą panele więc niby problemu nie ma, tylko nie wiem czy po jakimś czasie taka wylewka nie zacznie pękać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kortezjan 07.10.2004 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 cześć mam 5 cm , w miejscu gdzie będzie kominek jest grubsza bo nie ma styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 07.10.2004 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 ja jeszcze nie mam wylewki, ale od doświadczonych w temacie wylewek na forum zanotowałam, ze wylewka powinna mieć nie mniej niż 7 cm, powinna byc ze zbrojeniem (włóknem polipropylenowym z plastyfikatorem i taśmą dylatacyjną przy ścianach), grubosc wylewki zlaezy etz od tego czy amsz podlogowke, czy chcesz zeby dzialala akumulacyjnie -wtedy ejszcze grubsza wylewka, choc jak widze praktyka jest 5 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 07.10.2004 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Ja mam 6 cm, na parterze 10 cm styro, na piętrze 5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZOOLO 07.10.2004 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 na dole 12cm fs20 wylewka 8-9cm[ogrzew.podł.]całość zbrojona siatką metal.plus w miejscach bardziej uczęszczanych włókno,góra 3cm fs20wylewka taka sama isiatka metal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 07.10.2004 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Witam!Jakiej minimalnej grubości powinna być ostatnia wylewka na styropianie FS-20 żeby było to porządnie wykonane i czy konieczne jest zbrojenie z siatki stalowej??? NIE NAZYWAJCIE TEGO SZLICHTĄ - TO JASTRYCH odpowiem jeszcze raz jak powinna byc wykonana wzorowa posadzka -jastrych na parterze niepodpiwniczonym -na chudym betonie podkładowa papa termozgrzewalna przeciw kapilarnemu przenikaniu wilgoci z gruntu,folia nie stanowi izolacji gdyż 0,2 mm położone na betoniu ulegnie natychmiast przekłuciu w setkach tysięcy miejsc (PROSZĘ PRZYPOMNIEĆ SOBIE DLADZEGO POD PIERWSZYM BLOCZKIEM A FUNDAMENTEM ZASTOSOWANO W WASZYCH PRZYPADKACH DOBRĄ I MOCNA IZOLACJE ) --warstwa foli budowlanej jako i wyłacznie dystans między papą i styropianem ---odpowiedniej grubości styropian FS 20 zalecana grubość od 5-10 cm ----folia budowlana jako dystans i warstwa poślizgowa między styropianem i zaprawą jastrychową -----jastrych o minimalnej grubości 50 mm ,przy 100 mm styropianu 70 mm jastrychu -----przy ścianie taśma dylatacyjna z pianki polipropylenowej o gr 5mm,a przy ogrzewaniu podłogowym 10 mm ------w jastrychu plastyfikator ,który redukuje wodę zarobowa przez co jastrych jest półsuchy lecz plastyczny -------włókno poliproylenowe dodane do zaprawy jastrych na piętrze -styropian akustyczny TERMO D 33/30 (32 decybele) lub styropian FS 15 o grubości 30 mm --folia budowlana jako warstwa poślizgowa i dystans ---jastrych o minimalnej grubości 40 mm ----włókno polipropylenowe w jastrychu oraz plastyfikator -----taśma dylatacyjna (przyścienna jw.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 07.10.2004 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 u siebie planuje 4 cm + wlokno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 08.10.2004 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 To co napisales jest calkowice zgodne z moim wyobrazeniem i teoretyczna wiedza o strukturze jastrychu. U mnie bedzie to dopiero robione. Wlaczam sie do watku, bo moi wykonawcy uwazaja, iz wystarczy 5 cm a u Ciebie zaintrygowalo mnie zdanie: -----jastrych o minimalnej grubości 50 mm ,przy 100 mm styropianu 70 mm jastrychu Bede mial 10 cm styropianu i dopne swego tj. 7 cm wylewki (ogrzewanie podlogowe) Twoje warunkowanie grubosci wylewki 5 lub 7 wiazesz jedynie z gruboscia styropianu a nie z gruboscia plyty wymaganej do porzadnej akumulacji ciepla przy ogrzewaniu podlogowym. Moje pytanie jest zatem dla mnie troche teoretyczne: po co 7 cm jastrychu na 10 cm styropianu, gdy nie ma ogrzewania podlogowego? Czy nie jest to jedynie asekuracja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 08.10.2004 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 To co napisales jest calkowice zgodne z moim wyobrazeniem i teoretyczna wiedza o strukturze jastrychu. U mnie bedzie to dopiero robione. Wlaczam sie do watku, bo moi wykonawcy uwazaja, iz wystarczy 5 cm a u Ciebie zaintrygowalo mnie zdanie: -----jastrych o minimalnej grubości 50 mm ,przy 100 mm styropianu 70 mm jastrychu Bede mial 10 cm styropianu i dopne swego tj. 7 cm wylewki (ogrzewanie podlogowe) Twoje warunkowanie grubosci wylewki 5 lub 7 wiazesz jedynie z gruboscia styropianu a nie z gruboscia plyty wymaganej do porzadnej akumulacji ciepla przy ogrzewaniu podlogowym. Moje pytanie jest zatem dla mnie troche teoretyczne: po co 7 cm jastrychu na 10 cm styropianu, gdy nie ma ogrzewania podlogowego? Czy nie jest to jedynie asekuracja? Odpowiadam to nie asekuracja tylko koniecznośc ponieważ każdy styropian ma swój procent ugięcia ( przy akustycznym dopuszcza sie 10 % posiada nawet w nazwie 33/30 czyli przed i po wbudowaniu) dlatego im grubsza warstwa styropianu tym grubsza warstwa jastrychu aby raz obciążony styropian nie powrócił do stanu przed wbudowaniem nawet gdy jest to styropian FS 20 POZDRAWIAM JANZAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 09.10.2004 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2004 Będę robić wylewkę na wełnie mineralnej, na której ułożę rurki od zwykłego grzejnikowego systemu C.O. Grubość rurki w peszlu - 3 cm., a grubość wylewki - 5 cm. Czy wylewce nie szkodzi to, że będzie cieńsza w niektórych miejscach - tj. dokładnie nad rurkami? Może powinnam powycinać w wełnie trasy u-kształtne i w nich układać rurki aby wylewka wszędzie miała jednakową grubość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 09.10.2004 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2004 zdecydowanie powinnas, bo wylewka 2cm nad rurkami, moze pekac a przeciez to nie tak durzo roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 09.10.2004 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2004 Mam dokładnie tak jak opisał JANZAR. Co do styropianu, to na parterze jest 2 x 5 cm FS-20, a na poddaszu 3 cm FS-30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 09.10.2004 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2004 zdecydowanie powinnas, bo wylewka 2cm nad rurkami, moze pekac a przeciez to nie tak dużo roboty ale strasznie mi się nie chce na kolanach rzeźbić korytarzy w tej wełnie!!! Niech ktoś napisze że nie trzeba, plizzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beno11 10.10.2004 01:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 zdecydowanie powinnas, bo wylewka 2cm nad rurkami, moze pekac a przeciez to nie tak dużo roboty ale strasznie mi się nie chce na kolanach rzeźbić korytarzy w tej wełnie!!! Niech ktoś napisze że nie trzeba, plizzz he he przeciez Cie nikt nie zmusza do tego pomysl tylko o kosztach jakie Ciebie potem czekaja jak podloga popeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 10.10.2004 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 janzar napisal:-styropian akustyczny TERMO D 33/30 (32 decybele) lub styropian FS 15 o grubości 30 mm Co do tego, to bym polemizowal. Wg mnie styropian nie tlumi akustycznie, a raczej przenosi dzwieki. Tu to odpowiednia welna do tego typu izolacji, musi miec odpowiednia sztywnosc i twardosc. Co do reszty postu, to chyle glowe. Pozdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts