Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej grubości macie szlichte tzn ostatnią wylewke?

W-waBiker

Recommended Posts

ja jeszcze nie mam wylewki, ale od doświadczonych w temacie wylewek na forum zanotowałam, ze wylewka powinna mieć nie mniej niż 7 cm, powinna byc ze zbrojeniem (włóknem polipropylenowym z plastyfikatorem i taśmą dylatacyjną przy ścianach), grubosc wylewki zlaezy etz od tego czy amsz podlogowke, czy chcesz zeby dzialala akumulacyjnie -wtedy ejszcze grubsza wylewka, choc jak widze praktyka jest 5 cm?

Witam!Jakiej minimalnej grubości powinna być ostatnia wylewka na styropianie FS-20 żeby było to porządnie wykonane i czy konieczne jest zbrojenie z siatki stalowej???

NIE NAZYWAJCIE TEGO SZLICHTĄ - TO JASTRYCH

odpowiem jeszcze raz jak powinna byc wykonana wzorowa posadzka -jastrych

na parterze niepodpiwniczonym

-na chudym betonie podkładowa papa termozgrzewalna przeciw kapilarnemu przenikaniu wilgoci z gruntu,folia nie stanowi izolacji gdyż 0,2 mm położone na betoniu ulegnie natychmiast przekłuciu w setkach tysięcy miejsc (PROSZĘ PRZYPOMNIEĆ SOBIE DLADZEGO POD PIERWSZYM BLOCZKIEM A FUNDAMENTEM ZASTOSOWANO W WASZYCH PRZYPADKACH DOBRĄ I MOCNA IZOLACJE )

--warstwa foli budowlanej jako i wyłacznie dystans między papą i styropianem

---odpowiedniej grubości styropian FS 20 zalecana grubość od 5-10 cm

----folia budowlana jako dystans i warstwa poślizgowa między styropianem i zaprawą jastrychową

-----jastrych o minimalnej grubości 50 mm ,przy 100 mm styropianu 70 mm jastrychu

-----przy ścianie taśma dylatacyjna z pianki polipropylenowej o gr 5mm,a przy ogrzewaniu podłogowym 10 mm

------w jastrychu plastyfikator ,który redukuje wodę zarobowa przez co jastrych jest półsuchy lecz plastyczny

-------włókno poliproylenowe dodane do zaprawy

jastrych na piętrze

-styropian akustyczny TERMO D 33/30 (32 decybele) lub styropian FS 15 o grubości 30 mm

--folia budowlana jako warstwa poślizgowa i dystans

---jastrych o minimalnej grubości 40 mm

----włókno polipropylenowe w jastrychu oraz plastyfikator

-----taśma dylatacyjna (przyścienna jw.)

To co napisales jest calkowice zgodne z moim wyobrazeniem i teoretyczna wiedza o strukturze jastrychu. U mnie bedzie to dopiero robione. Wlaczam sie do watku, bo moi wykonawcy uwazaja, iz wystarczy 5 cm a u Ciebie zaintrygowalo mnie zdanie:

-----jastrych o minimalnej grubości 50 mm ,przy 100 mm styropianu 70 mm jastrychu

Bede mial 10 cm styropianu i dopne swego tj. 7 cm wylewki (ogrzewanie podlogowe)

Twoje warunkowanie grubosci wylewki 5 lub 7 wiazesz jedynie z gruboscia styropianu a nie z gruboscia plyty wymaganej do porzadnej akumulacji ciepla przy ogrzewaniu podlogowym.

Moje pytanie jest zatem dla mnie troche teoretyczne: po co 7 cm jastrychu na 10 cm styropianu, gdy nie ma ogrzewania podlogowego? Czy nie jest to jedynie asekuracja?

To co napisales jest calkowice zgodne z moim wyobrazeniem i teoretyczna wiedza o strukturze jastrychu. U mnie bedzie to dopiero robione. Wlaczam sie do watku, bo moi wykonawcy uwazaja, iz wystarczy 5 cm a u Ciebie zaintrygowalo mnie zdanie:

Bede mial 10 cm styropianu i dopne swego tj. 7 cm wylewki (ogrzewanie podlogowe)

Twoje warunkowanie grubosci wylewki 5 lub 7 wiazesz jedynie z gruboscia styropianu a nie z gruboscia plyty wymaganej do porzadnej akumulacji ciepla przy ogrzewaniu podlogowym.

Moje pytanie jest zatem dla mnie troche teoretyczne: po co 7 cm jastrychu na 10 cm styropianu, gdy nie ma ogrzewania podlogowego? Czy nie jest to jedynie asekuracja?

Odpowiadam to nie asekuracja tylko koniecznośc ponieważ każdy styropian ma swój procent ugięcia ( przy akustycznym dopuszcza sie 10 % posiada nawet w nazwie 33/30 czyli przed i po wbudowaniu)

dlatego im grubsza warstwa styropianu tym grubsza warstwa jastrychu aby raz obciążony styropian nie powrócił do stanu przed wbudowaniem nawet gdy jest to styropian FS 20

POZDRAWIAM JANZAR

Będę robić wylewkę na wełnie mineralnej, na której ułożę rurki od zwykłego grzejnikowego systemu C.O. Grubość rurki w peszlu - 3 cm., a grubość wylewki - 5 cm. Czy wylewce nie szkodzi to, że będzie cieńsza w niektórych miejscach - tj. dokładnie nad rurkami? Może powinnam powycinać w wełnie trasy u-kształtne i w nich układać rurki aby wylewka wszędzie miała jednakową grubość?

zdecydowanie powinnas, bo wylewka 2cm nad rurkami, moze pekac a przeciez to nie tak dużo roboty :)

ale strasznie mi się nie chce na kolanach rzeźbić korytarzy w tej wełnie!!!

Niech ktoś napisze że nie trzeba, plizzz :roll:

he he

przeciez Cie nikt nie zmusza do tego

pomysl tylko o kosztach jakie Ciebie potem czekaja jak podloga popeka

janzar napisal:

-styropian akustyczny TERMO D 33/30 (32 decybele) lub styropian FS 15 o grubości 30 mm

Co do tego, to bym polemizowal. Wg mnie styropian nie tlumi akustycznie, a raczej przenosi dzwieki. Tu to odpowiednia welna do tego typu izolacji, musi miec odpowiednia sztywnosc i twardosc.

Co do reszty postu, to chyle glowe.

Pozdrawiam

Jankes