Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Piec z postu12 został rozebrany i przeniesiony na platformę z kołami. Zmianą jest dodanie szkła bitego w dole pieca w warstwie14 cm i wydłużenie góry o 28 cm w miejsce czopucha.

a6e9007a3d028c9cgen.jpg

Koła pochodzą z nieużywanych obecnie maszyn rolniczych

6373468d51aef7b4gen.jpg

 

47a9e5eb6c9d6cb5gen.jpg

Pierwsze pieczenie daje bardzo pozytywny wynik.

W przyszłości zostaną dorobione drzwiczki, ocieplenie i lico z blachy kwasoodpornej.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/241163-tandyr-piec-chlebowy-na-drewno-jedzenie-z-ognia/page/2/#findComment-7593821
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...

Witaj Piotr i dzięki że wpadłeś do naszej gastronomii :)

Glina żaroodporna jak najbardziej jest dobrym surowcem jeśli jest do niej łatwy dostęp.

Szczęściarze mają ją na wyciągnięcie ręki.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/241163-tandyr-piec-chlebowy-na-drewno-jedzenie-z-ognia/page/2/#findComment-7608762
Udostępnij na innych stronach

No i Zdun zaszczycił.

Czas więc podać SĘKACZ :)

To takie ciasto z dużej ilości jajek zapiekane przy ogniu, na kręconym wałku w kształcie stożka:

Według oryginalnej receptury ma dobry smak i trwałość przynajmniej 6 miesięcy.

Znane w całej EUROPIE

Obecnie są piekarniki na prąd lub gaz ze sporą automatyką ale do tego sękacza z ognia to się nie umywa.

Mieszkam w zagłębiu sękaczy wiec filmek z regionu:

https://youtu.be/H89BxtrRGYA

Analizując piece do sękacza na drewno, to wyszło mi, że jeszcze nie ma optymalnie dobrego urządzenia. Nie dziwię się bo zapotrzebowanie nie wielkie a para konstruktorów poszła w nowoczesność.

Dlatego projekt już jest narysowany na kartce a na wiosnę pierwsze próby :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/241163-tandyr-piec-chlebowy-na-drewno-jedzenie-z-ognia/page/2/#findComment-7610877
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

Oglądałem milion tutoriali z piłkami i szamotem ... i nie chce mi się ;)

 

Fajnie jakby cena się pojawiła i info czy piec wytrzyma pieczenie pizzy oraz jaka jest szerokość na wejściu :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/241163-tandyr-piec-chlebowy-na-drewno-jedzenie-z-ognia/page/2/#findComment-7622262
Udostępnij na innych stronach

Okrągły jest praktyczniejszy, ponieważ żar można przesunąć na jedną stronę a piec na drugiej. A potem podmianka i tak można cały dzień. Z podłużnym taka sztuczka nie wychodzi.

Z filmików wynika, ze robią też piece okrągłe ze starych dachówek i gliny :) . Ma to sens.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/241163-tandyr-piec-chlebowy-na-drewno-jedzenie-z-ognia/page/2/#findComment-7622556
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

W podłużnym piecu powinny "dać radę" kołacze jak na filmiku:

Żar po bokach , przy obu ściankach a w środku wałek z nawiniętym ciastem.

Wałek można zrobić wtedy grubszy i przez długość pieca.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/241163-tandyr-piec-chlebowy-na-drewno-jedzenie-z-ognia/page/2/#findComment-7630883
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Na tym filmiku zdun pokazuje realizację pieca z gliny i starych dachówek :

Jeśli dachówki pochodzą z tych "przedwojennych" a glina ma dobre parametry, to piec powinien służyć w warunkach "domowych" nawet dziesięciolecia.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/241163-tandyr-piec-chlebowy-na-drewno-jedzenie-z-ognia/page/2/#findComment-7637716
Udostępnij na innych stronach

  • 11 months później...

Naszła mnie ochota na piec do pizzy, coś trzeba przez zimę robić.

Pizza to co najmniej raz w tygodniu u mnie gości i nie kupna ani mrożonka.

Co roku jestem w słonecznej Italii i kupuje nie tylko mąkę za 0,3E u nas ta sama 4,5zł.

Chleby wyrabiam w automacie do chleba.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/241163-tandyr-piec-chlebowy-na-drewno-jedzenie-z-ognia/page/2/#findComment-7757080
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...