Bogusław_58 29.10.2018 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Witam. Piec z postu12 został rozebrany i przeniesiony na platformę z kołami. Zmianą jest dodanie szkła bitego w dole pieca w warstwie14 cm i wydłużenie góry o 28 cm w miejsce czopucha. Koła pochodzą z nieużywanych obecnie maszyn rolniczych Pierwsze pieczenie daje bardzo pozytywny wynik. W przyszłości zostaną dorobione drzwiczki, ocieplenie i lico z blachy kwasoodpornej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.11.2018 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Może się przydać... http://blog.kominki-batura.pl/budowa-pieca-glinianego-do-pizzy-i-chleba/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 27.11.2018 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Witaj Piotr i dzięki że wpadłeś do naszej gastronomii Glina żaroodporna jak najbardziej jest dobrym surowcem jeśli jest do niej łatwy dostęp. Szczęściarze mają ją na wyciągnięcie ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 27.11.2018 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Piec z atestem do kontaktu z żywnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 30.11.2018 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 No i Zdun zaszczycił. Czas więc podać SĘKACZ To takie ciasto z dużej ilości jajek zapiekane przy ogniu, na kręconym wałku w kształcie stożka: Według oryginalnej receptury ma dobry smak i trwałość przynajmniej 6 miesięcy. Znane w całej EUROPIE Obecnie są piekarniki na prąd lub gaz ze sporą automatyką ale do tego sękacza z ognia to się nie umywa. Mieszkam w zagłębiu sękaczy wiec filmek z regionu: https://youtu.be/H89BxtrRGYA Analizując piece do sękacza na drewno, to wyszło mi, że jeszcze nie ma optymalnie dobrego urządzenia. Nie dziwię się bo zapotrzebowanie nie wielkie a para konstruktorów poszła w nowoczesność. Dlatego projekt już jest narysowany na kartce a na wiosnę pierwsze próby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 16.12.2018 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Piec z atestem do kontaktu z żywnością Drogie to ? 400-500*C wytrzyma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 18.12.2018 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Zdunowi zapodziała się faktura z ceną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 19.12.2018 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Oglądałem milion tutoriali z piłkami i szamotem ... i nie chce mi się Fajnie jakby cena się pojawiła i info czy piec wytrzyma pieczenie pizzy oraz jaka jest szerokość na wejściu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 19.12.2018 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Okrągły jest praktyczniejszy, ponieważ żar można przesunąć na jedną stronę a piec na drugiej. A potem podmianka i tak można cały dzień. Z podłużnym taka sztuczka nie wychodzi. Z filmików wynika, ze robią też piece okrągłe ze starych dachówek i gliny . Ma to sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 06.01.2019 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 W podłużnym piecu powinny "dać radę" kołacze jak na filmiku: Żar po bokach , przy obu ściankach a w środku wałek z nawiniętym ciastem. Wałek można zrobić wtedy grubszy i przez długość pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 17.01.2019 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Na tym filmiku zdun pokazuje realizację pieca z gliny i starych dachówek : Jeśli dachówki pochodzą z tych "przedwojennych" a glina ma dobre parametry, to piec powinien służyć w warunkach "domowych" nawet dziesięciolecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 02.01.2020 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Naszła mnie ochota na piec do pizzy, coś trzeba przez zimę robić.Pizza to co najmniej raz w tygodniu u mnie gości i nie kupna ani mrożonka.Co roku jestem w słonecznej Italii i kupuje nie tylko mąkę za 0,3E u nas ta sama 4,5zł.Chleby wyrabiam w automacie do chleba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 02.01.2020 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Właśnie dziś piekłem w bryczce i jestem przeżarty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.