Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płaska dachówka - gąsior z blachy ???

kuba8815

Recommended Posts

Jestem zdecydowany na płaską dachówkę, na 99% będzie to Braas Teviva, kolor Szary Kryształ. Dach bezokapowy, ogólnie dom dosyć nowoczesny w stylu pasywnego. Zrezygnowałem już z dachówek krańcowych, na rzecz minimalistycznej prostej wiatrownicy z blachy. Okrutnie nie podoba mi się gąsior dedykowany do Tevivy, tragedia, masywny, półokrągły, psuje cały efekt. Chciałbym zastąpić go prostym gąsiorem wykonanym z blachy. Czy ktoś z Was zastosował takie rozwiązanie, płaska dachówka z blaszanym prostym gąsiorem ? Byłbym wdzięczny za jakieś foto takiego rozwiązania, w internetach jakoś nic nie mogę odkopać.

Jestem zdecydowany na płaską dachówkę, na 99% będzie to Braas Teviva, kolor Szary Kryształ. Dach bezokapowy, ogólnie dom dosyć nowoczesny w stylu pasywnego. Zrezygnowałem już z dachówek krańcowych, na rzecz minimalistycznej prostej wiatrownicy z blachy. Okrutnie nie podoba mi się gąsior dedykowany do Tevivy, tragedia, masywny, półokrągły, psuje cały efekt. Chciałbym zastąpić go prostym gąsiorem wykonanym z blachy. Czy ktoś z Was zastosował takie rozwiązanie, płaska dachówka z blaszanym prostym gąsiorem ? Byłbym wdzięczny za jakieś foto takiego rozwiązania, w internetach jakoś nic nie mogę odkopać.

Też mam ten sam problem, ta sama sytuacja Teviva szary kryształ i słabo wyglądający gąsior.

Ja mam dach kopertowy i dwa kosze

Cz dopasuje się kolorystycznie jakąś blachę do tej dachówki.

Ja mam dach kopertowy i dwa kosze

.

No to ja jestem w lepszej sytuacji, dach prosty 2 spadowy, więc gąsior tylko na kalenicy, wysoko i mało widoczny, ale i tak nie jestem przekonany. Rozmawiałem ostatnio ze sprzedawcą, odradzał takie rozwiązanie ze względu na ewentualne późniejsze problemy z gwarancją. Chyba jednak przełknę ten gąsior.

A blachę do Tevivy nawet do obróbek trudno dobrać, Zastanawiam się miedzy RAL 7016, a RR23, mat Pruszyński. A tak z ciekawości, jaką dostałaś cenę netto na Tevivę ?

Gąsiora u mnie wychodzi około 80 metrów

Co do gwarancji, jakoś gwarancje dla mnie to ściema jak można dać gwarancje na beton czy glinę 20 czy 50 lub 80 lat.

Jakie warunki gwarancji trzeba spełnić żeby ją mieć.

Poza tym będę ją układał równo jedna nad drugą a nie na przemian, więc już nie mam gwarancji.

Co do ceny to nie mam jeszcze szczegółowej wyceny tylko wiem że jest droższa od creaton kapstadt 1500 zł. dach 300 m

Poza tym będę ją układał równo jedna nad drugą a nie na przemian, więc już nie mam gwarancji.

Też fakt... ja też rzędowo, bez mijanki. Tu niby jest tak, że oni zalecają na mijankę, ale dopuszczają rzędowo, tylko wtedy masz gwarancję na samą dachówkę, ale nie masz na szczelność pokrycia, bo niby rzędowo mogą się pojawić minimalne nieszczelności na zamkach. Wiem że ta gwarancja cała to bzdet. Kapstadt odpuść, dużo gorsza jakość wykonania. No i w żadnej betonówce nie spotkałem tak fajnego koloru jak Szary Kryształ, Tevivy,

wszędzie tylko smutne ciemne grafity, więc z daleka dach prawie jak czarny wygląda.

Edytowane przez kuba8815

• 1 year później...
Bras chwali się kompletnym systemem i dachem "z jednej ręki". Wypuszcza prosty Gąsior, który dobrze wygląda z płaską dachówką, ale nie daje trójnika, więc wykonanie dachu koperowego jest niemożliwe bez kombinowania i sztukowania chałupniczymi metodami. Mam niesmak. Czy ktoś ma jakiś pomysł na realizację?

• 2 weeks później...
Gwarancja systemowa rządzi się swoimi prawami. Można z niej nie korzystać i wykonać pokrycie dachu według własnych upodobań. Nie zamyka to drogi do korzystania z gwarancji na poszczególne produkty, w tym oczywiście pełna gwarancja na dachówkę. Pozdrawiam.

• 4 weeks później...
Bras chwali się kompletnym systemem i dachem "z jednej ręki". Wypuszcza prosty Gąsior, który dobrze wygląda z płaską dachówką, ale nie daje trójnika, więc wykonanie dachu koperowego jest niemożliwe bez kombinowania i sztukowania chałupniczymi metodami. Mam niesmak. Czy ktoś ma jakiś pomysł na realizację?

Anna.piotr jeżeli chodzi o trójniki przy płaskich dachówkach to na pewno takie rozwiązanie widziałem w Simpli Creatona. Poszukaj na ich stronie.