Tom28 09.09.2018 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 Witam Chciałem zapytać jak rozumieć zapis w WZ: "wysokość górnej elewacji frontowej, jej gzymsu lub attyki - w przypadku zastosowania dachu płaskiego (o kąciei nachylenia połaci 15 st) bez attyki". dostałem takie uzasadnienie: - najwyższa krawędź dachu nie może być wyższa niż 9m- w przypadku braku wykształconej attyki warunek określający jej wysokość należy odnosić do linii styku (przełamania) ściany elewacji i połaci dachu- w przypadku wykształcenia okapu jego wysokość powinna mieścić się w przedziale wskazanym w punkcie 1d decyzji (tj 4,5m +-0,5m) Problem polega na tym że mam projekt domu indywidualnego, parter, piętro plus strych. Nad piętrem zostały dodane 2 "pustaki" po to żeby podnieść trochę strych. Kąt dachu 15 stopni. Architekt zaprojektował okap o długości 90 cm. Patrząc po projektach na sąsiednich działkach powinno to wyglądać ok, taka standardowa długość okapu to właśnie 80-100 cm. Problem w tym że nie chcą mi wydać pozwolenia na budowę takiego domu twierdząc że powyższy zapis WZ (o który wniosłem o uzasadnienie i dostałem je jak wyżej) ogranicza mi długość okapu do .... 0 cm.Więc moge dostać pozwolenie na budowę mojego domu ale jedynie w wersji bez okapu, czyli dach powinien kończyć się na równi z elewacją.Takie rozwiązanie mi się nie podoba. Czy faktycznie powyższe uzasadnienie można rozumieć jako ograniczenie dla długości okapu?Osoby od zezwolenia twierdzą że jest ok, ale osoba od WZ twierdzi że okapu nie powinno być. Dodam że w WZ mam możliwość dachu płaskiego, czyli do 15 stopni, albo dachu powyżej 35 stopni.Jak zastosuje dach 35 stopni to raz że będzie to wyglądać brzydko, a dwa, przekroczę dopuszczalną wysokość domu. Projekt indywidualny, ale mniej więcej coś takiego: https://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3251/projekt-domu-hornet-ii Proszę o pomoc co można zrobić w takiej sytuacji? dziękujępozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 10.09.2018 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 - najwyższa krawędź dachu nie może być wyższa niż 9m- w przypadku braku wykształconej attyki warunek określający jej wysokość należy odnosić do linii styku (przełamania) ściany elewacji i połaci dachu- w przypadku wykształcenia okapu jego wysokość powinna mieścić się w przedziale wskazanym w punkcie 1d decyzji (tj 4,5m +-0,5m) ja to rozumiem w ten sposób :- okap może być, ale w przedziale wysokości 4 - 5m. ( tj 4,5m +-0,5m ) . Powyżej 5m ( wg uzasadnienia odnoszącego się do p. 1d Decyzji ) nie powinien okap występować, podobnie jak poniżej 4m na elewacji. Od tego okapu na wys. 4-5m oczywiście można "wyprowadzać" połać dachu do max. wys. kalenicy ( górna krawędź dachu ) = max. 9m.- nic nie jest napisane o długości okapu, poza jego określoną wysokością.- łącząc fragment cytowanych WZ i uzasadnienia - można realizować obiekt z zastosowaniem "dachu płaskiego" ( 15stopni ) bez attyki, tj. z widocznym "przełamaniem" elewacji z dachem, gdzie linia styku określa wysokość ( w domyśle budynku, ponieważ cytowane zdania są wyrwane z całości dokumentu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts