Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Austrotherm vs swisspor co wybrać

hudy8

Recommended Posts

Panowie nie mam gdzie tego sprawdzić bo wszystko na zamówienie. Na stanie są tylko białe i no name. Grafity znanych firm tylko na zamówienie i leci wszystko od producenta. Pytanie czy warto brać tego swisspora czy może warto dołożyć do austrotherm chodź różnica spora. Pewnie widzieliście jeden i drugi i coś możecie powiedzieć. Do jutra muszę zamówić styropian a jestem w czarnej d....

Niestety u mnie w okolicy nikt tym nie handluje. Tylk austrotherm, swisspor, termoorganika, i lokalni mało znani producenci. Dlatego skupiłem się na tych dwóch. Na posadzce mam austrotherm grafit eps 80 i był ok. Płyty równe, twarde, nie łuszczą się. Nie widziałem natomiast fasady z austrotherm jak i ze swisspora.

Jest jeszcze opcja trzecia tzn swisspor 0,031 jest tańszy od austrotherm 0,031 o 10zł na kubiku.

Edytowane przez hudy8

no to zeby nie bylo, w tym roku forumowiczom dostarczylem juz podejrzewam z 5000m3 roznych styro, policzyc sie dokladnie nie da.

jakosciowo grafity wg mnie jeszcze raz, ale to moze byc subiektywne. nie mniej jednak chyba raczej wiekszosc sie ze mna zgodzi.

Fasadowe grafity:

Knauf Etixx i dlugo dlugo nic

Austrotherm 0,031

Knauf 0,031

Termoorganika 0,031

Swisspor 0,031

Knauf 0,032

Austrotherm 0,033

Termoorganika 0,032

Swisspor 0,032

Termoorganika 0,033

o innych producentach sie nie wypowiadam, nie mam i nie chce miec ich w ofercie, nawet jakby byly o 50zl na m3 tansze

Dobra panowie do jutra muszę wybrać styropian a nadal nic nie wiem. Przejrzałem chyba wszystkie tematy na muratorze i nadal mam mętlik w głowie.

Konkrety. Mam do wyboru te 4 co byście wzięli:

Austrotherm 0,031 - 205zł

Austrotherm 0,033 - 190zł

Swisspor 0,031 - 195zł

Swisspor 0.032 - 172zł

15cm, 210m2 do ocieplenia.

To słaby jest ten Swiss 0.032 co mi oferujesz...Knauf 0.032 z kilkanascie złotych masz droższy a 4 pozycje wyżej. :)

Weź pod uwagę, że to raczej klasyfikacja topów na rynku. Gdzie producentów jest cała masa. Patrząc na "kilkanaście" złotych różnicy i przy knaufie dopłaty za odległość od fabryki różnica jest spora. Pomiędzy 0.031 austrotherm a 0.031 no name też będzie kilkanaście zł różnicy.

No i idąc dalej... Skoro kilkanaście zł różnicy to nie różnica to wybór jest prosty - etixx.

Są klienci na ferrari, są na Porsche i są na BMW ... Ale skoda i opel też znajdują nabywców. I tak ze wszystkim.

Tylko z kilkunastu złotych robią się setki i tysiące. Mam do wyboru 4 które podałem. 32m3. Przy najtańszym swissporu wyjdzie mi 5500zł, przy austrotherm 0,031 6560zł. 1100zł różnicy to sporo. Byłbym gotów wydać te pieniądze jeśli droższy wybór byłby tego wart. Czy jest tego nie wiem bo się na tym nie znam. Są te różne parametry oprócz lambdy ale nic mi one nie mówią. Przecież styropian z gorszymi parametrami też będzie się trzymał ściany i nie odpadnie. Sam już nie wiem...

wg mnie masz nieaktualne ceny w szczegolnosci na austrotherm , cennik nowy od 7-09-2018 powoduje ze 205 na 0,031 jest nierealne , jakies 211,50/m3 juz tak, a 0,033 jakies niecale 192/m3

swisspor w sumie... moze i w takich by sie dalo zmiescic. wiec roznice wg mnie masz wieksze w tej chwili niz te co podajesz

to sie zdziwisz przy zamowieniu , zapytaj jeszcze raz i powiedz ze cennik nowy na austrotherm wszedl 7 wrzesnia, no i na dodatek terminy ssa do dupy:

Austrotherm 2,5 tyg

Swisspor 2 tygodnie (czasami wczesniej)

Knauf 1,5 tygodnia,

Termoorganika 1 tydzien

bo moze sie okazac ze sobie szukasz a juz nie masz czasu :)

i jeszcze jedno, w przypadku swisspora pytanie ktora fabryka Ci realizuje dostawe, bo zaklady produkcyjne sa 4, a jak juz sie trafia "cos nie tak" w swiss, najczesciej dotyczy zakladu w janowie, ktory obsluguje teren od suwalk, po warszawe do lublina.

Edytowane przez fighter1983