jacentyy 12.09.2018 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Przespałem się z tym i chyba wybiorę swisspor 0,031. Zawsze to 400zł mniej niż austrotherm a parametry mają podobne. ale jakbys wzial jeden i drugi produkt to jednak zauważyłbyś różnice, ja do swisspora się "zraziłem" , kuleczki styropianu ze swisspora bywają niejednorodne tzn jak sie przetnie taka kuleczkę to w srodku jest jedna wieksza bańka powietrza , teraz mam knaufa i i takiego czegoś nie zauważyłem... moze dla izolacyjnnosci nie ma to wiekszego wplywu ale mnie to "zraziło" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 12.09.2018 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 no i swissa teraz tez juz masz nieaktualnegoaktualizacja swisspor ceny EPS, XPS, papy i inne ważne od 12.09.2018 mail z 10:24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 12.09.2018 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 oooo jaki fajny news, jeden z naszych klientow wlasnie zawinal 500+ od Austrotherm-a zrodlo: https://www.austrotherm.pl/loteria/ 23. Nagrodę III stopnia w postaci 500 złotych brutto, otrzymuje: Łukasz K., 05-090 Podolszyn Nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 13.09.2018 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 ^^ Czemu nie piszesz ze Austrotherm ma loterie? Wzialbym austrotherm zamiast Knaufa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 17.09.2018 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 fighter1983 pytanie do ciebie jako sprzedawcy który z rożnymi produktami miał doczynienia. Znalazłem teraz temat dotyczący sezonowania styropianu. Podobno styropian przez kilka miesięcy od produkcji potrafi się kurczyć. Ok jest to możliwe. Ale czy topowi producenci tacy jak np Austrotherm czy wspominany przez ciebie Knauf lub Swisspor wypuszczają na rynek do klienta taki niesezonowany styropian? Czy wycinają płyty już z sezonowanego produktu? Jestem ciekaw tego tematu ponieważ jutro ma do mnie przyjechać dostawa styropianu a w środę ma przyjść firma do ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 17.09.2018 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Weź pod uwagę, że to raczej klasyfikacja topów na rynku. Gdzie producentów jest cała masa. Patrząc na "kilkanaście" złotych różnicy i przy knaufie dopłaty za odległość od fabryki różnica jest spora. Pomiędzy 0.031 austrotherm a 0.031 no name też będzie kilkanaście zł różnicy. No i idąc dalej... Skoro kilkanaście zł różnicy to nie różnica to wybór jest prosty - etixx. Są klienci na ferrari, są na Porsche i są na BMW ... Ale skoda i opel też znajdują nabywców. I tak ze wszystkim. Przy 60m3 to już nie jest kilka zł. Zobaczymy na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kefirek197 17.09.2018 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Podepnę się pod temat, bo decyzję o styro tez musze podjąć na dniach. Od zawsze chodził mi po głowie Swissporr Lambda White, ceny teraz są jakie są, średnio mam oferty 233 - 238PLN za kubik. Zaciekawił mnie ten Knauf Etixx u figthera na stronie po 223PLN kubik. Jak obecnie z tą dopłatą za transport (Kraków)? Przy Etixxie mamy jakieś inne grubości, np. 18cm? Miał ktoś możliwość fizycznie/organoleptycznie porównać LambdeWhite do Etixxa? W powyższych porównaniach pisząc Swiss 0,031 macie na myśli LambdeWhite czy zwykłe szare 0,031? A i największy paradoks jest, że teraz Swiss 0,032 kosztuje jest tylko kilka PLN droższy od zwykłego białego 0,040.......Pytanie skąd to się bierze? Wiem, że gdzieś na forum leży temat, że ten 0,032 nie trzymał wymiarów. Ja na podłodze mam Swissa EPS100, zamówione ponad 30 kubików i tylko jedyny problem który był to w paczce z styro 3cm zapodział się jeden listek 4cm. Tak to cała reszta bez zarzutu, a styro jechało do mnie z Janowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.09.2018 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Etixx z tego co widzę, tylko 15, 20 i 30cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 18.09.2018 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 ja mialem okazje i lambde white, i reflexa z austro, i wszyskie 0,031 i 0,032. no i etixx robi robote, jezeli tylko pasuje grubosc: 15/20/30 to nawet nie ma co si zastanawiac. ale przy 30cm wspolczuje wykonawcy, strasznie niewygodna ta plyta w pracy jest bo jest duza 120x60 gruba i niewygodna w montazu. robilismy wlasnie niedawno w wawrze elewacje na 30cm etixx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 18.09.2018 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 a co sądzicie o termo organika 20cm grafit u-0,32 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kefirek197 18.09.2018 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 ja mialem okazje i lambde white, i reflexa z austro, i wszyskie 0,031 i 0,032. no i etixx robi robote, jezeli tylko pasuje grubosc: 15/20/30 to nawet nie ma co si zastanawiac. To raczej zostaje mi tylko lambda albo zwykły szary 0,032. Generalnie potrzebuje 20cm ale w miejscach gdzie na elewacji będzie kamień chce dać 18cm, bo wtedy będzie mi sie on licowal z płytami 20cm. (grubość kamienia 3cm). Szkoda bo ten ettixx kusi, zwłaszcza że cena też niższa jak lambda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 18.09.2018 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 fighter1983 pytanie do ciebie jako sprzedawcy który z rożnymi produktami miał doczynienia. Znalazłem teraz temat dotyczący sezonowania styropianu. Podobno styropian przez kilka miesięcy od produkcji potrafi się kurczyć. Ok jest to możliwe. Ale czy topowi producenci tacy jak np Austrotherm czy wspominany przez ciebie Knauf lub Swisspor wypuszczają na rynek do klienta taki niesezonowany styropian? Czy wycinają płyty już z sezonowanego produktu? Jestem ciekaw tego tematu ponieważ jutro ma do mnie przyjechać dostawa styropianu a w środę ma przyjść firma do ocieplenia. przeoczylem a teraz jest chwila zeby napisac. Odwroc role, Ty badz producentem i patrz co sie dzieje: masz linie produkcyjna o mocy produkcyjnej powiedzmy 40k m3 /msc Twoja linia pracuje w trybie ciaglym, spieniasz spieniasz spieniasz. i otrzymujesz bloki styropianu. potrzebny Ci surowiec, potrzebna Ci hala na sezonowanie tego. zeby wyprodukowac 1-miesieczny zapas - musisz miec miejsce na sezonowanie 40k m3, jezeli chcesz sezonowac 2 msc - hala na 80k m3, 3 msc - 120km3 itd itd... budowa hali - koszt zakup surowca do produkcji - koszt i to jaki !!! a zeby sobie naprodukowac 120km3 to surowca trzeba multum utrzymanie takiej wielkiej hali - im wieksza tym wieksze... i do tego przychodzi sezonowosc, w sezonie - ubywa Ci z tej Twojej hali, bo popyt jest wiekszy niz mozliwosci biezacej produkcji, wiec gdy sezon sie "rozpedza" masz 300k m3 ale... okazuje sie ze sprzedajesz 70km3 w miesiacu pierwszym sezonu, 100km3 w drugim... czyli sprzedales 170km3 a naprodukowales jedynie 80k , zatem Twoje sezonowanie wlasnie szlag trafil... a zaczyna sie sezon i co... zatrzymasz sprzedaz? nie... sprzedajesz "cieply" jeszcze po spienieniu styropian. Natomiast nawet gdyby, hipotetycznie, miec producenta ktory ma wystarczajacy bufor do tego, aby tyle zmagazynowac, srodki, checi - okazaloby sie, ze te "zamrozone" potezne pieniadze lepiej by zarobily na siebie na jakiejs lokacie... czy obligacjach skarbu Panstwa, wiec po co Ci prowadzenie firmy dla czystej idei, lepiej lezec plackiem na plazy i popijac drineczki. ewentualnie przeniesc ten koszt na klienta - ale co sie stanie - cena wzrosnie do poziomu: etixx-a - okaze sie ze "uuuu za drogi" albo jeszcze wyzej do ceny xps-a - to jezeli eps bylby w cenie xps - to kazdy robilby chyba elewacje xpsem w sumie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 18.09.2018 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 To raczej zostaje mi tylko lambda albo zwykły szary 0,032. Generalnie potrzebuje 20cm ale w miejscach gdzie na elewacji będzie kamień chce dać 18cm, bo wtedy będzie mi sie on licowal z płytami 20cm. (grubość kamienia 3cm). Szkoda bo ten ettixx kusi, zwłaszcza że cena też niższa jak lambda. albo zwykly grafit i siatki rusztowaniowe albo "combo" czyli tam gdzie tynk - etixx 20, a tam gdzie kamien 16? 18? zwykly Knauf 0,031 i masz 2 w 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewon 25.06.2019 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2019 @fighter1983 , możesz wyjaśnić czym się różni Knauf Etixx od Knauf Xtherm fasada 0,031? W czym Etixx jest lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 25.06.2019 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2019 @fighter1983 , możesz wyjaśnić czym się różni Knauf Etixx od Knauf Xtherm fasada 0,031? W czym Etixx jest lepszy? Inaczej produkowane. Etixx wtryskiwany z formy a 0.031 cięty z bloku. Kolor, stabilność wymiarów, brak bananów , nie wymaga szlifowania wcale. Największa zaleta: idealnie równy To są zalety etixx vs 0.031 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 04.07.2019 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 @Fighter, a jak wygląda kwestia styro w stylu Austrotherm EPS FASSADA PREMIUM REFLEX czy Swisspor LAMBDA (MEGA) WHITE? Czy rzeczywiście można kleić bez konieczności użycia siatki zacieniającej? Pytam, ponieważ chciałbym ocieplić dom "tymi ręcami" i wolałbym dopłacić do styropianu, jeśli ułatwiłoby mi to pracę (planuję kleić na grzebień, bo przyłożyłem się przy murowaniu ścian). Wstępnie wychodzi mi 40 m3 styropianu na fasadę (w tym 6m3 styro 10 cm na garaż) i 14,5 m3 styropianu na podłogę (10 i 8 cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 04.07.2019 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 @Fighter, a jak wygląda kwestia styro w stylu Austrotherm EPS FASSADA PREMIUM REFLEX czy Swisspor LAMBDA (MEGA) WHITE? Czy rzeczywiście można kleić bez konieczności użycia siatki zacieniającej? Pytam, ponieważ chciałbym ocieplić dom "tymi ręcami" i wolałbym dopłacić do styropianu, jeśli ułatwiłoby mi to pracę (planuję kleić na grzebień, bo przyłożyłem się przy murowaniu ścian). Wstępnie wychodzi mi 40 m3 styropianu na fasadę (w tym 6m3 styro 10 cm na garaż) i 14,5 m3 styropianu na podłogę (10 i 8 cm). W zasadzie masz 3 rozwiazania: 1 - Austrotherm Reflex - natrysnieta biala mineralna farba (zeby nie pogorszyc parametrow przyczepnosci klejow) ale dokladnosc tego natrysniecia i "tarowanie" przez siatkowaniem usuwa ta warstwe. 2 - Swisspor Lambda White - dosc fajnie dopieszczony styropian swiss-a , malo tego firma mocno nad nim pracuje, ma cudaczne wymiary (niepelne 50x100) ze wzgledu na to ze jest jeszcze doszlifowywana z kazdej strony, zeby byla rowna. kosztuje sporo ale faktycznie: jest dosc rowna, ma ta biala warstwe , ma te naciecia przeciwprezne 3 - Knauf Etixx - to juz nie ma bialej warstwy ale sam etixx jest jasno szary, stabilny wymiarowo, przez to ze jasno szary nie prezy jak gęś wyścigowa i nie rozgrzewa sie az tak bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k.rowek 29.08.2019 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2019 ale jakbys wzial jeden i drugi produkt to jednak zauważyłbyś różnice, ja do swisspora się "zraziłem" , kuleczki styropianu ze swisspora bywają niejednorodne tzn jak sie przetnie taka kuleczkę to w srodku jest jedna wieksza bańka powietrza , teraz mam knaufa i i takiego czegoś nie zauważyłem... moze dla izolacyjnnosci nie ma to wiekszego wplywu ale mnie to "zraziło" Jeszcze 2 lata temu powiedziałbym bez wahania, że Austro, ale od jakiegoś roku w kręgach budowlanki mówi się, że producent zaczął partaczyć na jakości. Nawet zdarzyło się, że nie przeszedł kontroli Głównego Urzędu Nadzoru Budowlanego. Jak widać, jak większość uznanych producentów zdobył renomę i chciał na niej ciągnąć. Szkoda, bo produkowali naprawdę niezłe materiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 30.08.2019 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Ja miałem bardzo dobre doświadczenia z Austrothermem i wybrał bym raczej ich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts