Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z remontem

Arzy

Recommended Posts

Cześć. Jestem nowa na forum, nie znalazłam podobnego tematu, więc chciałabym się Was poradzić. Chodzi o dach w poniemieckim domu. Dom myślę z lat 20. Ubiegłego wieku. Mamy problem, ponieważ wymiana dachówek na blachę jest strasznie droga, więc postanowiliśmy z sąsiadami naprawić chociaż opierzenia,kominy i gąsiory. Problem w tym, że żaden dekarz się tego nie chcę podjąć, ponieważ dachówki są kruche i istnieje niebezpieczeństwo popękania i wypadku. Dojście od strychu jest niewystarczające aby się tego podjąć. Dodam że dom dwa piętra. Ktoś się spotkał z takim przypadkiem? Są jakieś rozwiązania? Jestem laikiem w tym temacie więc proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam forumowiczów

Teraz w dekarstwie jest "złoty wiek" więc nikt nie chce ryzykować kilkuset złotych dla zdrowia.

A jak kominiarz czyści kominy?

Musisz szukać aż znajdziesz albo zrobić cały dach od nowa i będzie stał tak długo aż kieys , kiedyś, lufzie będą mówili że to dom popolski nie poniemiecki

A co ma dniówka ekipy do zarobków jednostku?

Liczy się to ile na czysto a nie brutto

Sąsiedzi mężczyźni mówili że do jednego komina można dostać się od środka, natomiast drugi, najwyższy od strony zachodniej jest na styku ściany, więc jeśli ktoś miałby go latać i kleić to niestety musi wejś bo nie dosięgnie. Był taki facet co czyścił kominy, starej daty ale niestety już nie żyje. Kosztorys dachu to jakieś 60 -70 tysięcy( prawie wartość mieszkania tutaj)

, 4 spady i kukułki (?) ,sama dachówka nie przecieka a i więźba nie jest w złym stanie, nie ma próchna, rdzenie podobno bardzo zdrowe. Nic, muszę szukać dalej. Myślałam o wynajęciu jakiegoś podnośnika może? Nie wiem czy to się sprawdzi