s66 11.09.2018 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 Dzień dobry, cześć i czołem. Kupiłem dom i dopiero uczę się wielu rzeczy związanych z majsterkowaniem. Potrzebuję pomocy. Na działce stoi drewniany domek dla dzieci, który był trochę zaniedbany. Chciałbym zabezpieczyć drewno przed warunkami atmosferycznymi. Ponieważ to tylko domek do zabawy, nie szukam super trudnych i drogich sposobów, ale chciałbym tego dokonać właściwie. Przysyłam zdjęcia drewna. Jeśli się nie uda, zamieszczam link do dropboxa z dwoma zdjęciami w pełnej rozdzielczości (nie ucięte): http://www.dropbox.com/sh/73up7k4h74v31ei/AACjmFRB2Dbq-ZH3uHFlfI4Ca?dl=0 Proszę napiszcie, co powinienem zrobić. 1) Czy powinienem w jakiś sposób zedrzeć starą warstwę / szlifować? (Czy można to zrobić wiertarką z jakąś końcówką?) To brązowe, co pozostało, co to jest? 2) Jak rozumiem, należy drewno zagruntować... 3) ... i potem polakierować / polakierobejcować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 30.09.2018 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Szanowny Panie,Luźne powłoki farby trzeba usunąć. Można to zrobić ręcznie lub z wykorzystaniem np. szlifierki oscylacyjnej. Następnie całość trzeba dokładnie oczyścić. Przy malowaniu dobrze sprawdzi się emalia akrylowa SUPERMAL®. Emalia jest wydajna, charakteryzuje się doskonałą przyczepnością do podłoża, łagodnym zapachem oraz dużą siłą krycia. Wniknie w drewno, zabezpieczy je przed działaniem niekorzystnych warunków atmosferycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 30.09.2018 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Pomału pomału z tym emaliowaniem - trzeba uprzedzić pytającego o konsekwencjach. Emalie, lakiery, lakierobejce tworzą na drewnie powłoki. Z czasem będą się łuszczyć. Przed odnowieniem wymagają oszlifowania/usunięcia starych łuszczących się powłok. Impregnaty koloryzujące można natomiast odnawiać bez szlifowania (lub delikatnie przy starych/zniszczonych elementach). Impregnaty są najczęściej mniej trwałe ale też i mniej kłopotliwe w odnawianiu. Wybór jak zawsze należy do inwestora . Nie do końca widać na zdjęciach (może wstaw jeszcze kilka) czy to impregnat czy jakaś powłoka - mi bardziej pasuje na impregnat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts