Innusia 07.10.2004 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Cześć wszystkim! poszukuje informacji jak wykonać samodzielnie szafę wnękową. Pamiętam, że kiedyś w jednym z numerów "M jak mieszkanie" było ale niestety nie potrafię odnaleźć. Jeśli ktoś z was wie jak taką szafę wykonac od początku do końca będę wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 07.10.2004 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Z grubsza wygląda to tak : - łapiesz wszystkie możliwe wymiary, - bierzesz papier i ołówek i rysujesz szkic, tego co chcesz, a potem dokładne zwymiarowywujesz, - robisz zestawienie potrzebnego materiału, - zamawiasz przycięty materiał, - następuje montaż podczas którego część rzeczy do siebie kompletnie nie pasuje, czegoś jest brak, a czegoś za dużo, nie takie zawiasy etc. serio Jeśli nie masz doświadczenia w samodzielnym robieniu mebli, zacznij od czegoś prostszego, np. gazetnik lub mały stolik. Oczywiście jeśli masz doświadczenie to ........ to wiesz co masz robić? Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księgowa 08.10.2004 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 czemu tak ostro... akurat dla mnie łatwiejszym zadaniem było zrobienie szaf do garderoby niż szafek kuchennych, czemu: 1. mniej elementów ale większych; 2. mniej skomplikowane - wiecej rzeczy do wieszania (czyt. drążki) niż półek, półeczek, szufladek itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 09.10.2004 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2004 ...z doświadczenia, zanim zrobiłem "swoją pierwszą" szafę, zrobiłem kilkadziesiąt małych szafek. To jest naprawdę dobry trening i pozwala na uniknięcie błędów. PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 10.10.2004 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 ja szafę robiłem u znajomego zgodnie z instrukcją Komandora (odbiłem sobie na ksero instrukcję montażu z wymiarami) wiedziałem co i ile kupić (później wszystkie elementy docinane i kupowane w Castoramie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irenka1719499715 10.11.2004 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Moja szafa wnękowa (4 metry długa i 3 metry wysoka) powstała w marcu tego roku. Zbudowaliśmy ją własnoręcznie (ja i mój mąż i córka)Poszliśmy na łatwiznę,tzn. łączyliśmy elementy za pomocą metalowych kątowniczków (takie blaszki 1 cm szerokie).Wcześniej wymierzyliśmy elementy wg rysunku, kazaliśmy sobie w sklepie przyciąć płytę wg. rozmiarów.Płyta jest mocowana do ściany za pomocą drewnianych łat (najpierw obłożyliśmy ściany (piony, poziomy) ,tutaj zrobiliśmy błąd, bo nie wzięłiśmy pod uwagę krzywizny ściany i plecy zrobiliśmy z cienkiej płyty, co po wykonaniu ścianek działowych i półek spowodowało dziury między plecami i ścianką działową. Udało nam się usunąć dziury nie rozbierając wszystkiego, ale trzeba było nieźle kombinować.Przykręciliśmy szyny (znów błąd, bo za blisko krawędzi), prowadnice na drzwiach zamontowano nam w sklepie, gdzie kupowaliśmy płyty.Było dużo zabawy, nie korzystaliśmy z żadnej instrukcji obsługi ani propozycji. Wszystko z głowy, samodzielnie. A szafa jest solidniej zrobiona niż meble, które kupiliśmy w firmowym sklepie. I wygląda profesjonalnie, nikt nam nie wierzy, że zrobiona samodzielnie.Zaoszczędziliśmy ok. 3 tys. zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 10.11.2004 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 To napiszcie jeszcze ile Was kosztowało samodzielne zrobienie tych szaf. Oczywiście chodzi o koszt materiałów z przycięciem i transportem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irenka1719499715 12.11.2004 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 Moja szafa kosztowała ok.1500 zł. Jest to koszt płyty, śrubek i łączników.Przycięcie za darmo, transport też (jako stali klienci firmy i niewielką odległość do transportu mamy pewne przywileje). Ale to jest koszt tuż przed podwyżką cen płyty, z rabatem 10%. Następnego dnia po naszym zakupie płyty podrożały o ok. 25%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loco4Sunny 16.11.2004 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Nie mówi się "śrubek" tylko "wkrętów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts