Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Walec drogowy do zagęszczenie kruszywa.

Recommended Posts

Witam

Mam podjazd pod górkę. Wysypalem go grubym tluczniem. Problem w tym że jak wyjeżdżam to kamienie fruwają, a z przyczepą piachu nie mogę podjechać bo koła buksują. Czy warto wypożyczyć na dzień mały walec 1,6t i pojeździć nim po drodze? Zagesci to coś czy za lekki. Ziemia u mnie gliniasta, teraz sucho jest więc twarda.

A to już wiem gdzie popełniłem błąd. Już kiedyś wysypalem podjazd klincem ale ziemia go wessała. Chcąc poprawić walnełem na to gruby bo tanio dostałem. Co z tym zrobić teraz?

Głupio to zabrzmi, ale zdjęcie/fotografia by pomogło w ocenie sytuacji. Najlepiej jakieś ogólne, żeby zobaczyć jak wygląda droga i drugie, żeby zobaczyć jak wygląda to kruszywo.

A to już wiem gdzie popełniłem błąd. Już kiedyś wysypalem podjazd klincem ale ziemia go wessała. Chcąc poprawić walnełem na to gruby bo tanio dostałem. Co z tym zrobić teraz?

Miało być 31-63 ale są i mniejsze a trafiają się i takie jak dłoń

Zawsze najpierw korytowanie, na podbudowę pospółka na wierzch warstwa kruszywa 0-31

Teraz dobrze by było usypać warstwę około 10cm z kruszywa 0-31 i dogęścić.

Tą część nie korytowałem bo jest dosyć twardo, problem w tym że pod górkę.

Natomiast dalej wykorytowałem na 60 cm i teraz mam okazję dostać uszkodzone płyty drogowe. Różne niektóre przełamane na dwa, na trzy, na 5 i całkiem połamane. Nie chcę znowu strzelić sobie w kolano. Czy jak dam to na dno wykopu, płyta ma 15 cm grubość, i przysypię to 15 cm drobnego gruzu lub klińca da się to jakoś utwardzić/ zagęścić żeby służyło jako droga tymczasowa dla ciężkiego sprzętu a potem dać podsypkę i na to kostkę?

Tą część nie korytowałem bo jest dosyć twardo, problem w tym że pod górkę.

Natomiast dalej wykorytowałem na 60 cm i teraz mam okazję dostać uszkodzone płyty drogowe. Różne niektóre przełamane na dwa, na trzy, na 5 i całkiem połamane. Nie chcę znowu strzelić sobie w kolano. Czy jak dam to na dno wykopu, płyta ma 15 cm grubość, i przysypię to 15 cm drobnego gruzu lub klińca da się to jakoś utwardzić/ zagęścić żeby służyło jako droga tymczasowa dla ciężkiego sprzętu a potem dać podsypkę i na to kostkę?

Źle myślisz, zrób na odwrót. Na spód kruszywo na górę płyty drogowe i jakoś tam będzie. Idealnie by było dać pospółkę na sam dół, środek kruszywo, góra płyty.

Ta droga ze zdjęcia to nigdy się nie dogęści. Proponowałbym na wierzch kruszywo, gruz o frakcji 0-31,5.

Chce to tak zrobić żeby nie trzeba było tego przewalać 5 razy, bo tego za dużo jest. Będę gruzem zasypywal na czas budowy. Potem kliniec, pewnie podsypka piaskówo-cmentowa i kostka. Rozmawiałem z gościem od kostki. To mówił żeby tak robić tylko on potrzebuje 30cm grubości miejsca żeby to dobrze zrobić. Wykorytowane na 60cm więc miejsca trochę jest

Wykorytowane na 60cm więc miejsca trochę jest
Czołgiem będziesz po tym jeździł?

Większa dziura wymaga większego uzupełnienia, zużyjesz więcej materiału.

Ja tam wykorytowałem podwórko na 30cm na spód 20cm pospółki na góre 20cm kruszywa. teraz uleżało się i jest równo z ziemią. Kiedyś zrobię na tym kostkę i będzie cacy.