Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Która hydroizolacja lepsza PCI Pecimor 2K czy Botament BM 92 lub inna?

bartek04

Recommended Posts

Witam,

Poszukuję produktów do wykonania hydroizolacji pionowej piwnicy. Interesuje mnie najlepszy stosunek ceny do jakości, ale jeśli coś będzie nieco droższe, a znacznie lepsze od innej opcji, to oczywiście z tego skorzystam.

Buduję dom z piwnicą na gruntach nieprzepuszczalnych (glina, iły), wód gruntowych nie ma (kto wie co kiedyś będzie), piwnica stoi na płycie fundamentowej, ściany monolityczne betonowe, wszystko beton W8. Pod płytą fundamentową jest tylko 2x folia PE i XPS, a na styku płyty i ścian FUGENBLECH VB. Mam nadzieję, że jeśli chodzi o izolację poziomą to wystarczy. Na poziomie płyty fundamentowej jest drenaż opaskowy. Drugi drenaż będzie na poziomie zerowym (ma za zadanie ściągać wody opadowe, bo teren jest lekko pochyły).

Martwi mnie jednak fakt, że w okół piwnicy sporo ziemi zostało wybranej i przy zasypywaniu fundamentów ziemia (mimo zagęszczania) nie będzie miała już takiej struktury jak pierwotnie i obawiam się czy nie będzie wzdłuż fundamentów spływała woda w mniejszym lub większym stopniu. Dlatego pomyślałem o solidnej hydroizolacji pionowej. Zainteresowały mnie masy 2K. Wykonawca poleca PCI Pecimor, a na różnych serwisach przewija się Botament BM 92.

Oczywiście 99% opinii jakie znalazłem to bardziej lub mniej udany marketing szeptany.

Czy może ktoś rzetelnie, jeśli nie z własnego doświadczenia to na podstawie parametrów technicznych, porównać oba produkty? Ktoś powiedział, że tak na prawdę surowiec tego typu mas 2K produkuje jedna i ta sama firma niemiecka, a producenci jedynie to konfekcjonują, ew. wzbogacają o mało znaczące składniki by odróżnić się od konkurencji.

Popularnym produktem tego typu jest jeszcze Multi Baudich 2K, ale cena znacznie odstaje od powyższych, a różnić chyba nie ma (?).

Panowie, doradźcie!