prezio 12.09.2018 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Dzien Dobry wszystkimJestem tu pierwszy raz wiec sie przedstawie - zwa mnie Robert. Niedlugo odbieram dom od developera i musze porobic pare rzeczy w celu aranzacji przestrzeni.Jednym z tych celow jest postawienie scianki (dzialowej) na prawie srodku pokoju Tzn. Od jednej sciany 1.5m odleglosci i od innych wiecej. Mozna powiedziec wolnostojaca gdzie tylko bedzie polaczona podlaga i sufitem.Mysle o suporeksie okolo 20cm (dla stabilnosci - no moze mniejsza grubosc odrobine.Co do wykorzystania - scianka pod sprzet i TV czyli dolna czesc grubsza gorna ciensza.Ale rzecz w tym jak ja umocowac zeby przy parciu sie nie przewrocila.Podloga ma ogrzewanie podlogowe wiec odpada wiercenie - tutaj musze przykleic - wiem wiempowinna byc delatacja. np. paskiem papy - ale wtedy nie bedzie trzymac, a ze sciana na ogrzewaniu wiec nie ma mowy o wilgoci.Pytanie jak ja zakotwic?W sumie od sufity tez sie nie klei scian dzialowych - jednakze w tym przypadku mysle ze musi byc przyklejona i dodtakow przykrecone do sufity kotwy i do sciankiCzy macie moze jakies inne pomysly ? Zeby ja wzmocnic i mi sie nie przewrocila ? Scianka ma byc z suporkesu - choc tez rozwazam karton gips ale wtedy musze zrobic wzmocnienie na powieszenie TV;)Ktore rozwiazanie waszym zdaniem lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/241237-scianka-na-srodku-pokoju/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 24.09.2018 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Ściana jest na parterze ? Jak tak to piana od góry a kotwisz w ścianie jest parę opcji :a) wpusty kujeszb) łączniki metalowe kotwione na kołki c) wiercisz pręty fi 6 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/241237-scianka-na-srodku-pokoju/#findComment-7579392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezio 31.10.2018 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 (edytowane) Dzieki za infoirmacjeTutaj raczej nie bedzie przytwierdzenia do sciany z boku.Wiec jedynie wchodzi w rachube zbrojenie 2 pretow od podlogi po sufit (moze i 3) zawalone kotwa chemiczna badz klejem (albo moze zostawiic luzem bo w podlodze ogrzewanie) i obudowanie suporeksem. Moze plytami ale jak ma wisiec tv to lepiej suporeks.Bytanie tylko czy stawiajac sciane (na finalnej posadzce - bo wylewka koncowa zrobiona) to czy mam ja stawiuac na izolacji nie klejac czy ja kleic do podlogi i sufitu - czy zostawic rowniez delatacje na suficie.,Fakt klejenie usztywni, ale z drugie strony sciana bedzie na posadzce/betonie gdzie jest ogrzewanie podlogowe wiec moze ociupine pracowac.Jak sadzicie? Edytowane 31 Października 2018 przez prezio dodatkowe zapytanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/241237-scianka-na-srodku-pokoju/#findComment-7594744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts