prezio 12.09.2018 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Dzien Dobry wszystkimJestem tu pierwszy raz wiec sie przedstawie - zwa mnie Robert. Niedlugo odbieram dom od developera i musze porobic pare rzeczy w celu aranzacji przestrzeni.Jednym z tych celow jest postawienie scianki (dzialowej) na prawie srodku pokoju Tzn. Od jednej sciany 1.5m odleglosci i od innych wiecej. Mozna powiedziec wolnostojaca gdzie tylko bedzie polaczona podlaga i sufitem.Mysle o suporeksie okolo 20cm (dla stabilnosci - no moze mniejsza grubosc odrobine.Co do wykorzystania - scianka pod sprzet i TV czyli dolna czesc grubsza gorna ciensza.Ale rzecz w tym jak ja umocowac zeby przy parciu sie nie przewrocila.Podloga ma ogrzewanie podlogowe wiec odpada wiercenie - tutaj musze przykleic - wiem wiempowinna byc delatacja. np. paskiem papy - ale wtedy nie bedzie trzymac, a ze sciana na ogrzewaniu wiec nie ma mowy o wilgoci.Pytanie jak ja zakotwic?W sumie od sufity tez sie nie klei scian dzialowych - jednakze w tym przypadku mysle ze musi byc przyklejona i dodtakow przykrecone do sufity kotwy i do sciankiCzy macie moze jakies inne pomysly ? Zeby ja wzmocnic i mi sie nie przewrocila ? Scianka ma byc z suporkesu - choc tez rozwazam karton gips ale wtedy musze zrobic wzmocnienie na powieszenie TV;)Ktore rozwiazanie waszym zdaniem lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 24.09.2018 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Ściana jest na parterze ? Jak tak to piana od góry a kotwisz w ścianie jest parę opcji :a) wpusty kujeszb) łączniki metalowe kotwione na kołki c) wiercisz pręty fi 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezio 31.10.2018 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 (edytowane) Dzieki za infoirmacjeTutaj raczej nie bedzie przytwierdzenia do sciany z boku.Wiec jedynie wchodzi w rachube zbrojenie 2 pretow od podlogi po sufit (moze i 3) zawalone kotwa chemiczna badz klejem (albo moze zostawiic luzem bo w podlodze ogrzewanie) i obudowanie suporeksem. Moze plytami ale jak ma wisiec tv to lepiej suporeks.Bytanie tylko czy stawiajac sciane (na finalnej posadzce - bo wylewka koncowa zrobiona) to czy mam ja stawiuac na izolacji nie klejac czy ja kleic do podlogi i sufitu - czy zostawic rowniez delatacje na suficie.,Fakt klejenie usztywni, ale z drugie strony sciana bedzie na posadzce/betonie gdzie jest ogrzewanie podlogowe wiec moze ociupine pracowac.Jak sadzicie? Edytowane 31 Października 2018 przez prezio dodatkowe zapytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts