Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Scianka na srodku pokoju

Recommended Posts

Dzien Dobry wszystkim

Jestem tu pierwszy raz wiec sie przedstawie - zwa mnie Robert.

Niedlugo odbieram dom od developera i musze porobic pare rzeczy w celu aranzacji przestrzeni.

Jednym z tych celow jest postawienie scianki (dzialowej) na prawie srodku pokoju

Tzn. Od jednej sciany 1.5m odleglosci i od innych wiecej. Mozna powiedziec wolnostojaca gdzie tylko bedzie polaczona podlaga i sufitem.

Mysle o suporeksie okolo 20cm (dla stabilnosci - no moze mniejsza grubosc odrobine.

Co do wykorzystania - scianka pod sprzet i TV czyli dolna czesc grubsza gorna ciensza.

Ale rzecz w tym jak ja umocowac zeby przy parciu sie nie przewrocila.

Podloga ma ogrzewanie podlogowe wiec odpada wiercenie - tutaj musze przykleic - wiem wiempowinna byc delatacja. np. paskiem papy - ale wtedy nie bedzie trzymac, a ze sciana na ogrzewaniu wiec nie ma mowy o wilgoci.

Pytanie jak ja zakotwic?

W sumie od sufity tez sie nie klei scian dzialowych - jednakze w tym przypadku mysle ze musi byc przyklejona i dodtakow przykrecone do sufity kotwy i do scianki

Czy macie moze jakies inne pomysly ? Zeby ja wzmocnic i mi sie nie przewrocila ?

Scianka ma byc z suporkesu - choc tez rozwazam karton gips ale wtedy musze zrobic wzmocnienie na powieszenie TV;)

Ktore rozwiazanie waszym zdaniem lepsze?

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Dzieki za infoirmacje

Tutaj raczej nie bedzie przytwierdzenia do sciany z boku.

Wiec jedynie wchodzi w rachube zbrojenie 2 pretow od podlogi po sufit (moze i 3) zawalone kotwa chemiczna badz klejem (albo moze zostawiic luzem bo w podlodze ogrzewanie) i obudowanie suporeksem. Moze plytami ale jak ma wisiec tv to lepiej suporeks.

Bytanie tylko czy stawiajac sciane (na finalnej posadzce - bo wylewka koncowa zrobiona) to czy mam ja stawiuac na izolacji nie klejac czy ja kleic do podlogi i sufitu - czy zostawic rowniez delatacje na suficie.,

Fakt klejenie usztywni, ale z drugie strony sciana bedzie na posadzce/betonie gdzie jest ogrzewanie podlogowe wiec moze ociupine pracowac.

Jak sadzicie?

Edytowane przez prezio
dodatkowe zapytanie