rhcp89 12.09.2018 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Dzień dobry, Chcę kupić garaż blaszany. Można wybrać albo konstrukcję (profile, kątowniki) ocynkowaną albo tylko malowaną podkładem (którą potem trzeba samemu pomalować farbą nawierzchniową). Konstrukcja ocynkowana jest trochę droższa. Mam kilka pytań:#1 Jeżeli wybiorę konstrukcję malowaną podkładem: Czy w miejscu którego nie będę możliwości pomalować (np między kątownikiem a blachą trapezową) może pojawić się rdza? #2 Jak szybko taka rdza może zniszczyć konstrukcję? Chciałbym żeby ten garaż wytrzymał na pewno 20 lat. Dziękuję , czekam na odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 12.09.2018 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Jeśli kupujesz na 20 lat, to chyba lepiej doinwestować i wziąć ocynkowany? Ale nawet ocynk za kilka lat może zacząć rdzewieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.09.2018 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Mam 5 lat z ocynkiem i nie widzę rdzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 12.09.2018 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Ja mam pomalowany tylko farbą podkładową i już jest rdza w kilku miejscach, garaż ma niecałe 3 lata. Kup ocynk i grubszy profil jak się da. Szkoda bawić się w malowanie, nie dotrzesz do wszystkich miejsc i nie ma co marnować czasu na głupią robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 12.09.2018 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Mam 5 lat z ocynkiem i nie widzę rdzy. Pewnie blaszak blaszakowi nierówny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 12.09.2018 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 (edytowane) Pewnie blaszak blaszakowi nierówny. Nie kupił 3 lata temu, blacha jak papier nie to co kilka lat temu, ja mam z 2005r i to co teraz widzę to woła o pomstę do nieba. Niedawno kupiłem cegłę pełną nie z tych tańszych i w rękach przy rozładunku ręcznym się kruszyła. Kostka to samo kiedyś w całości była barwiona teraz w ramach oszczędności nie wiem czy 1 cm. Nie doczytałem 5 lat temu Edytowane 12 Września 2018 przez tkaczor123 ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 13.09.2018 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Ojciec miał blaszaka postawionego w latach 80tych, zwykla blacha pomalowana podkladem i na ta zwykla farba nawierzchniowa, w sklepach wyboru nie bylo. Garaż stał ponad 20 lat, nic mu nie było. Wiadomo że rdza sie pojawiła ale nie wpłynelo to na konstrukcje, jej stabilnosc itp Garaz rozebralismy w 2004 jak urzednicy zmusili wszystkich w naszej dzielnicy do rozbiorki blaszakow. Ale to była porządna gruba blacha. Co z tego że kupisz ocynkowane jak to jest tak cieniukie że po roku stania na wolnym powietrzu wszystko jest ponaginane i tańczy przy lekkim wietrze. Jeszcze kiedys dobry blaszak to byl koszt 2500- 3000tyś zl a teraz można już kupić za tysiąc. Stal nie staniała, tylko odchudzono konstrukcje do granic mozliwości. Taki garaż nie przetrwa20tu lat, nie ptrzetrwa nawet 5ciu mimo że bedzie ocynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhcp89 13.09.2018 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Stal nie staniała, tylko odchudzono konstrukcje do granic mozliwości. Taki garaż nie przetrwa20tu lat, nie ptrzetrwa nawet 5ciu mimo że bedzie ocynk Więc jaka powinna być grubość tych kątowników, profili, blachy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 13.09.2018 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Pewnie blaszak blaszakowi nierówny. Kupowałem z All..o od producenta ( górale z Limanowej). Przyjechali, zmontowali w godzinkę i odjechali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 14.09.2018 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Ojca blaszak ma już 25 30 lat i stoi byłem szczylem jak z wujasem go stawiali. A teraz to wszystko dziadostwo ładnie wygląda i tyle. Pozłacane gówna robią i to dotyczy się wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhcp89 14.09.2018 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Kupowałem z All..o od producenta ( górale z Limanowej). Przyjechali, zmontowali w godzinkę i odjechali. Czy to może był PEWSTAL? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bcgarage 14.09.2018 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Większość tych tanich blaszaków jest z kątowników zimnogiętych o ściance max 2mm. Jak ktoś robi z profila to ścianka podobna. Ja swój sam stawiałem z profili 60x30x3,2 o wymiarach 5,8x5,8m i widzę różnicę (miałem taki 3x6 z alle....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 14.09.2018 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Czy to może był PEWSTAL? nie, coś na K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 14.09.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 a w przypadku ocieplenia takiego garażu styro warto rozważyć grubszy stelaż + ocynk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhcp89 15.09.2018 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2018 (edytowane) Większość tych tanich blaszaków jest z kątowników zimnogiętych o ściance max 2mm. Jak ktoś robi z profila to ścianka podobna. Ja swój sam stawiałem z profili 60x30x3,2 o wymiarach 5,8x5,8m i widzę różnicę (miałem taki 3x6 z alle....) Dzięki. 1,5 raza grubszy to i cena musi byc duzo wyzsza. Profile miales pomalowane farbą podkladową i nawierzchniową tak? A jaka powinna byc grubosc blachy? Edytowane 15 Września 2018 przez rhcp89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bcgarage 17.09.2018 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Profile malowałem, bo pospawanego garażu o takich wymiarach nikt nie cynkuje. Gdyby był skręcany to lepiej cynkować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts